REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likus vos kelioms dienoms iki raketos su pirmuoju lietuvišku palydovu „Lituanica SAT-1“ paleidimo į kosmosą, jo kūrėjai lankosi įvairiose Lietuvos mokyklose, kur supažindina vaikus su istorine palydovo misija ir siekia paskatinti juos domėtis tiksliaisiais mokslais ir kosmoso tyrimais apskritai.

REKLAMA
REKLAMA

„Siekiame parodyti, kad kosmosas nėra toks tolimas ir nepasiekiamas Lietuvai, kad kosminės technologijos jau yra naudojamas čia ir dabar. Vaikams kalbame apie kosmosą paprastai, suprantama kalba, naudodami realius pavyzdžiuis ir vaizdingus palyginimus iš jų kasdieninio patyrimo ir iš to, ko jie mokosi pamokose“, – pasakoja misijos technikos vadovas Laurynas Mačiulis. Pasak jo, vaikai dar nepamiršę svajoti. Jie neturi išankstinių nusistatymų, jie domisi viskuo, yra smalsūs, domisi palydovu, ką jis darys kosmose, kokiu greičiu skris, ką jis veiks, kodėl tai svarbu Lietuvai.

REKLAMA

Anot L. Mačiulio, susitikimu metu Lietuvos moksleiviai susipažįsta su palydovo misija ir yra skatinami domėtis tiksliaisiais mokslais, kosmoso tyrimais apskritai, jų teikiama nauda visuomenei. Pirmojo lietuviško palydovo kūrėjai tikisi, kad galbūt ateityje jų darbai ir istorinė misija įkvėps jaunuosius talentus siekti karjeros būtent mažųjų kosmoso palydovų srityje.

„Jungtinėse Amerikos Valstijose vaikai jau sėkmingai kuria įvairius mažuosius palydovus, keli iš jų net paleisti į kosmosą. Lietuvoje irgi jau organizuojamos bepiločių aparatų ir „cansat“ tipo nanopalydovų (palydovėlių, telpančių į skardinės dėžutę) varžybos, kuriose gali dalyvauti ir moksleiviai, todėl perspektyva gana aiški. Privalome skatinti moksleivius domėtis kosmoso technologijomis nuo ankstyvo amžiaus, turime skatinti kūrybinį mastymą, sudominti juos technine kūryba“, – sakė L. Mačiulis.

REKLAMA
REKLAMA

„LituanicaSAT-1“ palydovą kūrė daugiau nei 30 narių komanda, sudaryta iš įvairių sričių aukštos kvalifikacijos specialistų, jaunų lietuvių mokslininkų, inžinierių, fizikų, programuotojų, gyvenančių ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Vilniaus universitetui bendradarbiaujant su VšĮ „Inovatyvūs inžineriniai projektai“ į Žemės orbitą paleistas palydovas „LituanicaSAT-1“ atliks pirmuosius lietuviškus kosmoso tyrimus, išbandys lietuvių sukurtas technologijas ir testuos alternatyvius energijos šaltinius ekstremaliomis sąlygomis.

Ryšį su palydovu užmegzti galės kiekvienas lietuvis. Tereikia radijo stotelėje palydovui skriejant orbita nustatyti atitinkamus dažnius: FM Radijo švyturio dažnis: 437,275 MHz (šaukinys LY5N); FM balso retransliatoriaus dažniai: į palydovą – 145,950 MHz, iš palydovo – 435,180 MHz; Subtoninis raktas (CTCSS/PL) – 67 Hz, sakoma palydovo kūrėjų pranešime.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų