REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuolaikiniame versle įmonės susiduria su nuolatine rizika, kuri ypač padidėja keičiantis ekonomikos ciklams.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomikai po truputį stabilizuojantis, daugelis jaučia atsigavimą bei palengvėjimą ir neretai pamiršta, kad išlaikyti ir stiprinti pinigų srautą verslui yra ypač svarbu.

REKLAMA

Šiuo metu bent vieną skolą turi daugiau nei 35,3 tūkst. įmonių, arba maždaug kas antra veikianti įmonė. Šie rodikliai rodo, kad daugeliui veikla vis dar yra neatsiejama nuo kreditų, skolintų pinigų, investicijų, kurios ne tik padeda įgyvendinti bei plėtoti idėjas, bet neretai tampa ir bankroto bei nesėkmių priežastimi.

 Lietuvoje per 22 metus iškelta kiek daugiau nei 14 tūkst. bankroto bylų, kurios buvo inicijuotos dėl susidariusių ilgalaikių įsiskolinimų ir įmonių nesugebėjimo atsiskaityti su kreditoriais (nemokumo). Siekiant išvengti skaudžiausių padarinių, įmonės mokumą reikėtų valdyti laiku imantis efektyvių veiksmų. Rizikos valdymas – svarbiausias elementas, siekiant sumažinti neigiamą efektą įmonės kapitalui ir pajamoms. Dažniausiai skolų atsiranda dėl netinkamai pasirinktos sandorio šalies ar verslo partnerio bei netinkamai prižiūrimo vidinio finansų srauto. Būtent šioms sritims reikia papildomo dėmesio ir prevencinių skolų priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

Prevencinės priemonės – vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių, kad veikla vyktų sklandžiai ir kokybiškai. Siekiant užtikrinti sklandų darbą, būtina ne tik pasirūpinti įmonės veiklos aparato veikimu, bet ir sukurti tinkamą apsaugos sistemą, kuri padėtų išvengti grandininės reakcijos, kurios metu vienai įmonei neatsiskaičius ant bankroto slenksčio atsiduria visos viena nuo kitos daugiau ar mažiau priklausomos bendrovės.

Vienas svarbiausių veiksnių, siekiant išvengti mokėjimų pradelsimo, kaip minėta, yra tinkamas verslo partnerio pasirinkimas. Įvertinti esamus ir būsimus klientus svarbu kiekvienai bendrovei, besirūpinančiai savo veiklos stabilumu ir gero vardo kūrimu. Informacijos apie būsimą klientą rinkimas ir jos vertinimas plačiau paplitęs tarp bankų bei kitų kreditavimo įstaigų, tačiau savo veiklos stabilumu besirūpinančioms įmonėms vertėtų prieš pradedant bendradarbiavimą išanalizuoti potencialaus verslo partnerio kreditingumo istoriją. Įmonės mokumo rodiklių pagalba galima ne tik nuspėti būsimo bendradarbiavimo eigą, tačiau taip pat išvengti galimų sukčiavimų ir nelaukiamų nuostolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažos ir vidutinės įmonės, pradedančios veiklą, neturi kvalifikuotų specialistų, kurie tinkamai parengtų sutartis ir pasirūpintų apsauga iki pradedant vykdyti veiklą, o bendrovės vadovai remiasi elektroninėje erdvėje rastomis pavyzdinėmis sutartimis, kurios nėra pritaikytos konkrečiai situacijai. Standartinės sutartys dažniausiai neaptaria galimų nuostolių atsiradimo kompensavimo, delspinigių ir baudų mokėjimo klausimų. Vien šabloninės sutarties pasirašymas dar nėra tinkamas pagrindas reikalauti grąžinti patirtus nuostolius, o skolininkui iškėlus bankroto bylą smulkus kreditorius paskęsta minioje kitų.

REKLAMA

Siekiant išvengti skaudžių pasekmių, būtina atkreipti dėmesį į pasirašomoje sutartyje numatytas sankcijas už jos sąlygų pažeidimus, taip pat rekomenduojama įtraukti papildomus punktus, numatančius priemones, kurios užtikrintų, kad sandoris bus įvykdytas. Lietuvos Respublikos Civiliniame kodekse numatytų prievolių įvykdymo užtikrinimo būdų, tokių kaip netesybos, garantas, laidavimas, hipoteka (įkeitimas), įtraukimas į sutartį gali ne tik palengvinti sąžiningos šalies naštą siekiant išieškoti patirtus nuostolius, jei neįvykdomos sutarties sąlygos, bet ir yra veiksminga priemonė, siekiant, kad sandoris būtų įvykdytas tinkamai – baudų sistema skatina sandorio šalis laiku ir tinkamai įvykdyti prisiimtus įsipareigojimus bei išvengti papildomų nuostolių.

REKLAMA

Ne ką mažiau svarbi apsaugos priemonė yra nuolatinis finansų srauto stebėjimas ir tinkama jo priežiūra. Kiekvieną dieną įmonėse sudaroma ne viena sutartis bei išrašoma ne viena PVM sąskaita faktūra, kurios laiku neapmokamos, taip įmonei sukuriant apyvartinių lėšų trūkumą, dėl to įmonė ilgainiui gali tapti nemoki. Siekiant to išvengti būtina pasirūpinti sistema, kuri leistų nuolatos stebėti atsiskaitymus, o atsiradus pradelstam mokėjimui – operatyviai į tai reaguoti. Tinkamas finansinio srauto administravimas padeda ne tik išvengti ilgalaikių skolų, papildomų išlaidų išieškant įsiskolinimus teisminio nagrinėjimo keliu, bet ir padeda palaikyti gerus santykius su klientais, kuriems kartais užtenka tik priminti apie pradelstą mokėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prevencinių priemonių taikymas padeda išvengti pradelstų mokėjimų ar stipriai sumažinti jų skaičių, tačiau norint pasiekti gerų rezultatų būtina apgalvotai, planingai ir sistemingai derinti kelias prevencines priemones, todėl prieš imantis aktyvių veiksmų rekomenduotina pasitarti su šios srities specialistais. UAB „Lexpro“ profesionaliai įvertins, patars ir padės įgyvendinti prevencinę politiką Jūsų įmonėje.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų