REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) išaiškino daugiau kaip 5 mln. litų neapskaitytų pajamų iš šešėlinės prekybos pelniusius maisto prekių prekeivius, pirmadienį praneša FNTT.

 Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) išaiškino daugiau kaip 5 mln. litų neapskaitytų pajamų iš šešėlinės prekybos pelniusius maisto prekių prekeivius, pirmadienį praneša FNTT.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dvi Šiauliuose ir Joniškyje veikiančios įmonės kelerius metus vertėsi didmenine ir mažmenine prekyba žalia mėsa, sūriu, rūkytais mėsos gaminiais, žuvimi.

REKLAMA

Atlikus 68 kratas, įtarimai dėl sukčiavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo pateikti keturiems asmenims.

FNTT duomenimis, įmonės iš Lietuvoje ir Lenkijoje registruotų bendrovių dideliais kiekiais įsigydavo produkciją, kurią didmeninėmis ir mažmeninėmis kainomis parduodavo Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vokietijos, Ispanijos įmonėms. Vien iš Lenkijos įmonių kas mėnesį produkcijos buvo įsigyjama apie 50–60 tonų.

Įtariama, kad dalis įsigytos ir parduotos produkcijos nebuvo apskaitoma buhalterinėje apskaitoje. Bendra įmonių deklaruota mėnesinė apyvarta realiai siekė apie 1,7 mln. litų per mėnesį, iš kurių per 200 tūkst. litų buvo neįtraukiama į apskaitą ir mokesčiai nuo jų į valstybės biudžetą nemokami.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik ištisą parą keliomis pamainomis dirbančių ir 70 darbuotojų turinčių bendrovių vadovai savo pavaldiniams buvo nurodę organizuoti neoficialią apskaitą.

Neoficialios buhalterinės apskaitos duomenys slėpti, o įmonės tikrinimo
 atvejais išnešami iš patalpų. Pirminiais duomenimis, milijonines šešėlines pajamas gaunančios bendrovės valstybei nesumokėjo daugiau nei 440 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Be to, iš gautų neapskaitytų pajamų įmonių vadovai mokėjo darbuotojams neoficialius darbo užmokesčius, nuo kurių nesumokėtos socialinio draudimo įmokos ir fizinių asmenų pajamų mokestis. Iš neoficialiai gautų lėšų įmonių vadovai pirko nekilnojamąjį turtą, važinėjo prabangiais automobiliais, keliavo į egzotiškus kraštus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per kratas tyrėjai rado ir paėmė ikiteisminiam tyrimui reikšmingus buhalterinius dokumentus, užrašus, neoficialią buhalterinę apskaitą, kompiuterius, kompiuterines laikmenas, juodąją buhalterinę programą. Taip pat paimta daugiau kaip 130 tūkst. litų grynųjų pinigų, jie, kaip įtariama, gauti iš šešėlinės nusikalstamos veiklos.

Sukčiavimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu įtariamų asmenų turtui laikinai apribota teisė į nuosavybę. Vienas iš įtariamųjų suimtas mėnesiui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų