REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sklypo apšvietimo ypatumai

Klausiate – atsakome

 „Kol nespusteli stipresnis šaltukas, savaitgalius galima leisti ir lauke. Tačiau labai nesmagu, kai aplink tamsu. Noriu apšviesti sklypą. Patarkite, nuo ko pradėti“, – prašo Raimondas.

 „Kol nespusteli stipresnis šaltukas, savaitgalius galima leisti ir lauke. Tačiau labai nesmagu, kai aplink tamsu. Noriu apšviesti sklypą. Patarkite, nuo ko pradėti“, – prašo Raimondas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsako kraštovaizdžio architektas Vidas Vainius.

Tinkamai apšviestas sklypas pailgins mėgavimąsi grynu oru, ypač jei ruduo ilgas, o žiema nešalta. Apšviesti sklypą galima įvairiais prietaisais. Gamintojai siūlo įvairių šviestuvų. Kai kurie iš jų tvirtinami ant dekoratyvių atramų, būna įstatomų į žemę ar perkeliamų iš vienos vietos į kitą nedidelių šviestuvų. Visi lauke naudojami šviestuvai turi būti atsparūs drėgmei ir sandarūs, kad į jų vidų nepatektų dulkių.

REKLAMA

Neskubėkite pirkti šviestuvų. Pirmiausia dar kartą apeikite sklypą ir popieriaus lape padalykite jį į keletą apšvietimo „prašančių“ zonų. Pirma zona – įvažiavimas į teritoriją. Ten geriausia būtų įrengti automatiškai užsidegančius šviestuvus. Antra zona – įėjimas į namą. Čia reikėtų gražesnių, prie namo stiliaus derančių šviestuvų. Trečia zona – takeliai. Tarp vieno metro aukštyje įrengtų šviestuvų turėtų būti 5 m tarpai.

REKLAMA
REKLAMA

Jei takelis vingiuotas ir apsodintas aukštais krūmokšniais, atstumą tarp šviestuvų reikėtų mažinti. Žemi šviestuvai atrodo labai gražiai, bet žiemą gali tekti paplušėti, nes daugiau pasnigus jų nesimatys. Ketvirta zona – vieta, kur įrengtos stebėjimo kameros. Ji taip pat turi būti pakankamai gerai apšviesta, tačiau šviesa neturi būti nukreipta tiesiai į kameros objektyvą. Penkta zona – dekoratyvinio apšvietimo zona. Ją suprojektuoti verta patikėti kraštovaizdžio architektui. Jis gali ne tik paryškinti sklypo privalumus, bet ir, naudodamasis apšvietimo teikiamomis galimybėmis, sukurti ypatingą, netikėtą vaizdą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Poilsio zoną apšviečiantys lauko šviestuvai turi būti ne žemesni kaip 2 metrų, kad nešviestų į akis. Patarčiau sklypo vietą, kuri labiausiai patinka, kurioje auga tamsiuoju metų laiku gražiai atrodantys augalai, apšviesti taip, kad galėtumėte žiūrėti į ją tarsi į gyvą paveikslą. Išskirtinį vaizdą padės sukurti spalvota šviesa, nukreipta į vieną kurį nors augalą ar skulptūrą, ar išsklaidyta šviesa.

Jei norisi jaukaus šilto vaizdo, netiks šaltos baltos šviesos. Vėsių atspalvių šviesos privalumas tas, kad ji vizualiai padidina erdvę. Kai kurie objektai atrodys geriau, įspūdingiau, jie bus apšviesti iš viršaus. Įspūdingai atrodo ir girliandos, tačiau jas naudojant reikia nepamiršti, kad apšvietimas įjungiamas tuoj po pietų ir girliandomis apvyniotas medis „šildomas“ iki pusiaunakčio, o kartais – ir iki ryto. Išjungus apšvietimą, augalai kenčia nuo temperatūros svyravimų. Būna, kad prabunda apšviestų medžių pumpurai. Todėl labai svarbu žinoti technines lempučių charakteristikas.

Renkantis šviestuvus, būtina atkreipti dėmesį į tarptautinį jų ženklinimą. Kuo IP, kurio pirma raidė rodo apsaugos nuo dulkių lygį, o antra – apsaugos nuo drėgmės lygį, rodikliai aukštesni, tuo apsauga patikimesnė. Dvisluoksnės izoliacijos elektros kabelius gamintojai rekomenduoja kloti tiesiai ant žemės, tačiau patarčiau netaupyti – kloti kabelius, įkištus į plastikinius vamzdžius, tada net užkabinti kasant jie nebus pažeisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų