REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daug nepatogumų ir skausmo sukeliančią ligą siūloma gydyti įvairiais būdais. Ir nesvarbu, kuris būdas bus pasirinktas, visais atvejais reikės apsišarvuoti kantrybe.

Daug nepatogumų ir skausmo sukeliančią ligą siūloma gydyti įvairiais būdais. Ir nesvarbu, kuris būdas bus pasirinktas, visais atvejais reikės apsišarvuoti kantrybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Henrieta Aleknienė VL žurnalistė

Nagų grybelį dažnas pastebi tik tada, kai pakinta jų forma, jie tampa negražūs ir juos skauda. Batai darosi nepatogūs ir atrodo lyg sumažėję. Jei užklumpa ši bėda, reikia kuo greičiau kreiptis į medikus, nes gydymas būna ilgas.

REKLAMA

Patarimų gausa

Rasti tinkamą gydymo būdą ir pasirinkti efektyvius vaistus nelengva. Vieni specialistai pataria rinktis geriamus ar tepamus vaistus, kuriuos išrašo gydytojas, kiti – išbandyti naujausią gydymą lazeriu. Pagal liaudies medicinos formules pasigaminti tepaliuko galima ir namuose. Dar vienas būdas – naudoti natūralias gydymo priemones.

Gydytoja fitoterapeutė-homeopatė Zofija Tikuišienė teigė, kad galima pabandyti gydytis pagal liaudies medicinos receptus, nes toks gydymas nesukelia šalutinio poveikio. Tačiau perspėjo, kad nesvarbu, koks gydymo būdas bus pasirinktas, ši liga išgydoma sunkiai ir po gydymo kurso būtina kreiptis į gydytoją, kuris ištirtų, ar grybelio tikrai neliko.

REKLAMA
REKLAMA

Liaudies medicina siūlo dvi savaites kojas vakarais mirkyti stipriame ąžuolo žievės ar pelyno nuovire. Rytais ir per pietus juo galima patepti ir nagus. Taip pat galima mirkyti kojas vandenyje, į jį įbėrus šaukštą ar du valgomosios druskos. Kojas reikėtų mirkyti ne mažiau kaip pusvalandį ir šią procedūrą daryti apie 4–6 mėnesius. Patartina nagus patepti ir fitoncidų turinčių svogūnų ar česnakų sultimis.

Gydymas lazeriu trumpesnis

Viena iš nagų grybelio gydymo lazeriu šalininkių – grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ dermatologė Eglė Drukteinienė tvirtino, kad, be kitų privalumų, gydymas lazeriu visiškai nekenkia sveikatai. Mat lazerio šviesa įkaitina nago plokštelę iki 40–50 laipsnių: tokios temperatūros pakanka grybelio baltymui suardyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip sunaikinama infekcija ir sustabdomas jos plitimas, o lazerio šviesa paveikia tik nagą. Po procedūros reikia palaukti, kol ataugs sveika nago plokštelė. Kojų nagams gydyti gali prireikti net 12 mėnesių, o rankų – iki 8. Medikė paneigė mitą, esą šis gydymo būdas yra labai sudėtingas, bet sutiko su teiginiu, kad jis yra ilgas. Iš pradžių atliekamos keturios lazerio procedūros vieną kartą per savaitę, vėliau pacientas tris mėnesius gydosi namuose. Tačiau, jos tvirtinimu, toks gydymas efektyvesnis ir greitesnis nei gydymas tepalais.

REKLAMA

Daktarė E.Drukteinienė nesutiko su paplitusia nuomone, kad nagų grybelis – tik nevalyvų žmonių liga. Grybelio infekcija gali pažeisti ir labai švaros besilaikančių žmonių nagus, mat tam įtakos turi ir imuninė sistema, juo lengviau užsikrečiama nusilpus organizmui. Jei imunitetas nusilpęs, anot medikės, patartina tris kartus per dieną dvi savaites gerti ežiuolių ekstraktą, po to padaryti dviejų savaičių pertrauką ir vėl pakartoti organizmo stiprinimo kursą.

Puola silpnesnius

Pasak gydytojos, nereikėtų manyti, kad jei žmogaus nagai sustorėję, jis serga grybeliu. Nagas sustorėti gali ir dėl traumos ar nepatogios avalynės. Tačiau pažeistą nagą grybelinė infekcija paveikia kur kas greičiau. Moterys, avinčios aukštakulnius, turėtų atidžiau stebėti savo nagus, nes jie dažniau traumuojami. Didesnė tikimybė užsikrėsti grybeliu yra tada, kai kojos prakaituoja, kai vaikštoma basomis ar avima svetima avalynė, naudojomos nesavos plaušinės.

REKLAMA

Šis užkratas puola ir tuos, kurių kraujotaka yra sutrikusi, tad senyvi žmonės grybeliu suserga dažniau. Apskritai tai priklauso nuo žmogaus imlumo jai, mat pasitaiko, kad turėjęs kontaktą su užkratu asmuo neužsikrečia. Gydyti reikia visus kojų nagus, nes kai kurie iš jų gali būti smarkiai pažeisti, o kai kurių pažeidimų gali nė nesimatyti. „Negaliu tvirtinti, kad lazeris suteikia šimtaprocentę pasveikimo garantiją: mat kai žmogus serga grybeliu, tarkime, 15 metų ir jo nagai labai smarkiai pažeisti, juos išgydyti labai sunku“, – apgailestavo medikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O apsisaugoti nuo nagų grybelio nėra sunku: reikia mažinti prakaitavimą, dažnai keisti kojines, galima naudoti profilaktines kojų priežiūros priemones, o baseinuose ir pirtyse avėti savas gumines šlepetes.

Kaip apsisaugoti

* Grybelio infekcija lengviau užsikrečiama nusilpus organizmui, tad reikia stiprinti imuninę sistemą. * Mūvėkite sausas švarias kojines ir dėvėkite sausą švarią avalynę. * Sportuojantys žmonės turėtų pasirūpinti, kad sporto krepšyje visada būtų viena pora švarių kojinių. * Net namuose nepatartina vaikščioti basomis. * Niekam neskolinkite ir nesiskolinkite avalynės, rankšluosčių ir plaušinės. * Darykite voneles pėdoms, nemūvėkite sintetinių kojinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų