REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karolis Birgilas

Lietuviai kortele atsiskaito bene rečiausiai visoje Europos Sąjungoje. Kitapus Atlanto gyventojai taip dažnai švaistosi kortelėmis, kad jos jau įgriso. Atrodo, šios problemos sprendimas JAV antešė naują rekordą.

REKLAMA
REKLAMA

JAV pradedantysis verslas „Coin“ per pirmąsias 47 minutes, kai paskelbė apie savo produktą, surinko visas planuotas surinkti lėšas. Tikslą pasiekti leido 1 000 naujų klientų, kurie už 50 JAV dolerių užsisakė iki šiol rinkoje analogo neturinčią mokėjimo kortelę. Tai buvo tik išankstiniai užsakymai. Dvejojusiesiems arba nespėjusiems užsisakyti „Coin“ kortelės vėliau ji kainuos dvigubai brangiau. Gamintojų teigimu, naudotis šia kortele bus galima jau kitų metų vasarą.

REKLAMA

„Aštuoni viename“

Tikimasi, kad naujove ypač susižavės rokenrolo ir saulės labiausiai lepinami Los Andželo gyventojai bei Silicio slėnio išminčiai. Jų mokėjimo įpročius sunku lyginti su lietuvių, tačiau paralelių rasti galima, tik pirmiausia reikia kalbėti apie „Coin“ paskirtį.

Ši kortelė gali saugoti 8 skirtingų vieno vartotojo kortelių duomenis. Joje galima laikyti debeto, kreditines, lojalumo ir kitas korteles, kurios naudojamos tokiu pat principu. Kadangi lietuviai dar nedrąsiai naudojasi mokėjimo ar juo labiau kreditinėmis kortelėmis, lojalumo kortelių įtraukimas į „Coin“ sistemą būtų tikras išsigelbėjimas, o išdresuotas kasininkės klausimas, ar turite savo kliento kortelę, nebūtų tik šauksmas tyruose.

REKLAMA
REKLAMA

Bendras mažmeninės prekybos tinklų IKI ir „Maxima“ išduotų lojalumo kortelių skaičius vien pernai viršijo Lietuvos gyventojų skaičių. Vis dėlto „Coin“ sistema galės naudotis tik JAV piliečiai, tačiau ir šiems nepatariama Europoje pasikliauti šia naujove, tad į atostogų lagaminą Benas iš Naujojo Džersio turės įsidėti visas savo korteles. Gamintojai dar neprognozuoja, kada „Coin“ sistema galėtų būti pritaikyta prie europinio pavyzdžio kortelių.

Išmanusis ir senienos

Kortelė veikia kartu su išmaniaisiais telefonais, tačiau ir čia pasisekė ne visiems. Naujove galės naudotis didžiausią rinkos dalį užimantys „Android“ ir „iOS“ operacinių sistemų naudotojai. „Windows“ mobiliųjų operacinių sistemų turėtojams „Coin“ atstovai dar tik žada šią naujovę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Coin“ veikimo principas paprastas. Išmaniajame telefone įdiegus gamintojų programėlę reikia prijungti magnetinę juostelę skaitantį priedėlį ir jį perbraukti savo kortele. Vėliau nufotografuojama pati kortelė. Taip naudotojui leidžiama programėlėje lengviau atskirti korteles, o sistema išsaugo kortelės numerį ir galiojimo laiką.

Galiausiai duomenys automatiškai perkeliami į „Coin“ kortelę. Kai šioje atsiranda kelios kortelės, paspaudus specialų mygtuką jų informacija yra rodoma ekranėlyje, taigi naudotojas žino, kuria iš savo turimų kortelių atsiskaitys arba kurios suteiktomis nuolaidomis naudosis. Kortelės ekrano veikia elektroninio rašalo, kuris naudojamas skaityklėse, principu.

REKLAMA

Energija kortelei yra tiekiama pasitelkiant jau seniai naudojamos „Bluetooth“ technologijas. Gamintojai teigia, kad šios užteks 2 metams, o tada „Coin“ kortelę reikės keisti. Tiesa, ši senamadiška technologija suteikia dar vieną papildomą funkciją. „Coin“ naudotojui pamesti savo šimtinę kainavusios kortelės gali ir nepavykti, nes šiai nutolus nuo kliento išmaniojo telefono, pasigirs įspėjamasis signalas.

Bandymų netrūko

Sėkmingos verslo idėjos ašis yra kuo pigiau pateikti vartotojui problemos sprendimą. Šios naujovės kaina gali būti nesutarimų objektas, nes kortelę reikės kas dvejus metus keisti už odinės piniginės kainą. Vis dėlto vartotojai jau seniai kortelių gausą įvertino kaip šalutinį elektroninio atsiskaitymo ir lojalumo produktą.

REKLAMA

Iki šiol ne vienas pradedantysis verslininkas bandė spręsti šią problemą. Tačiau norint įdiegti tokią sistemą reikia daugybę dalykų derinimų su bankais, prekybininkais, įstatymų prižiūrėtojais ir operacinių sistemų kūrėjais. Kiekvienas bandymas baigdavosi papildomų funkcijų diegimais, kurie klientui geriausiu atveju išspręs kortelių gausos problemą, bet sukels naujų.

„Coin“ sprendimas suderinti magnetinę kortelių sistemą su be reikalo pamirštu „Bluetooth“ buvo sėkmingas, tačiau tai dar ne viskas.

 

Sena rinkodaros alchemija

Galima tik spėlioti, ar pirmų 50 tūkst. JAV dolerių užteks, kad būtų pradėta diegti „Coin“ sistema. Kartu naivu tikėtis, kad kūrėjai nesitikėjo puikios pradžios, nes produktas iš esmės keičia rinką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Coin“ oficialiame tinklalapyje veikia skaitiklis, rodantis, kiek dienų liko iki išankstinio užsakymo pabaigos. Dabar kortelė kainuoja perpus pigiau, o gamintojai skelbia, kad jų skaičius ribotas. Turbūt net nereikia aiškinti, kaip stipriai žmonių vartojimą keičia nuolaidos spaudimas dėl ribotos produkcijos. Dėl to šios strategijos nemoko geriausios verslo mokyklos, tačiau būtent pradedantiesiems verslininkams šiandien reikia mokytis ne tik kurti inovacijas, bet ir verslauti.

Tinklinės rinkodaros idėja, ko gero, išpopuliarėjo, kai tik atsirado internetas, Lietuvoje su ja ypač gerai susipažino moterys, platinusios kosmetiką, o JAV pradedantieji verslininkai šios strategijos madinga nebelaiko jau bent kelerius metus.

REKLAMA

Kiekvienas, užsisakęs kortelę, kartu gauna ir unikalią nuorodą. Jei per pastarąją „Coin“ kortelę užsisako kitas asmuo, pirmajam į sąskaitą yra pervedami 5 JAV doleriai. Nuoroda galioja tik unikaliems vartotojams, o prisjungti ja galima tik 10 kartų. Vis dėlto to užtenka, kad pirkėjui išankstinis kortelės mokestis atsipirktų.

Jau dabar JAV gyventojų „Twitter“ ir „Facebook“ paskyros yra „ištapetuotos“ šiomis nuorodomis, o gamintojui užsakymų skaičių pavyks padidinti bent jau dešimteriopai.

„Coin“ vyrukams projekto pradžia pavyko, o gera pradžia – jau yra pusė darbo. Vis dėlto tai buvo lengvoji pusė. Tai, kad pirmieji klientai korteles gaus tik po pusmečio, o likusieji tik kitų metų rudenį, rodo, jog dar reikia daug ką suderinti su atitinkamomis JAV finansų institucijomis ir prekybininkais. Šiandien idėjos paprastumas leidžia galvoti apie projekto sėkmę, o po metų kitų gal ir europiečiai galės pagaliau atsisakyti piniginių.

REKLAMA

Faktai: „Coin“ projektas

 

  • Praėjus vos kelioms dienoms nuo prekybos pradžios, „Coin“ sulaukė kritikos bangos dėl mokėjimo saugumo.
  • Kortelėje bus montuojamas dar vienas mygtukas, kuris ją atrakins morzės kodo principu, jei išsikrautų išmanusis telefonas.
  • Europoje „Coin“ neveiks dėl to, kad čia neįdiegta EMV sistema, kuriai reikia specialios mikroschemos ir PIN kodo.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų