REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonės, kurie jaunystėje nesėkmingai bandė nusižudyti, vyresniame amžiuje dažniau nei kiti susiduria su sveikatos, psichikos ir finansinėmis problemomis, teigia JAV mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Karolinos ir Djuko universitetų (JAV) mokslininkų tyrimų išvadas paskelbė žurnalas „JAMA Psychiatry“. Amerikiečiai mokslininkai nagrinėjo daugiau nei 1 000 Naujojoje Zelandijoje gyvenančių vyrų ir moterų sveikatos pokyčius. Iš jų 91 žmogus (8,8 proc.) iki 24 metų amžiaus bandė nusižudyti. Skelbiama, kad buvo tiriami bet kokie suicidiniai bandymai, o ne tik tie, dėl kurių teko pacientus hospitalizuoti.

REKLAMA

Remiantis tyrimo duomenimis paaiškėjo, kad praėjus 30 metų nuo bandymo nusižudyti tarp šių žmonių 2 kartus dažniau pasitaiko medžiagų apykaitos sutrikimų, žymiai padidėję uždegiminių procesų organizme rodikliai, signalizuojantys apie širdies ir kraujagyslių ligų pavojų.

Taip pat paaiškėjo, kad bandžiusieji žudytis jaunystėje dažniau nei kiti brandžiame amžiuje patenka į ligonines dėl psichikos problemų, kenčia dėl vienatvės ir nepasitenkinimo gyvenimu. Nustatyta, kad tokie asmenys 2,5 karto dažniau nei kiti dalyvauja nusikaltimuose, o likę be darbo jo ieškodavo vidutiniškai 2 kartus ilgiau, nei kiti bedarbiai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak tyrimo autorių, suicido bandymas jaunystėje laikytinas „raudona žyme“ tolimesnių problemų gyvenime prasme, o tokiems pacientams būtina ypatinga psichologinė priežiūra.

------ Emocinės pagalbos telefonai (skambučiai nemokami):

Vilties linija – 116 123 Darbo laikas: visą parą Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai. Jaunimo linija - 8 800 28 888 Darbo laikas: visą parą Emocinę paramą teikia: savanoriai. Vaikų linija – 116 111 Darbo laikas: 11.00 - 21.00 kasdien Emocinę paramą teikia: savanoriai. Pagalbos moterims linija - 8 800 66 366 Darbo laikas: 10.00 - 21.00 pirmadieniais-penktadieniais Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai. Linija doverija (rusų kalba) - 8 800 77 277 Darbo laikas: 16.00 - 20.00 pirmadieniais-penktadieniais Emocinę paramą teikia: savanoriai-moksleiviai. Parama teikiama rusų kalba. Linija skirta paaugliams ir jaunimui.

Visos emocinės pagalbos tarnybos: http://www.klausau.lt/telefonai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų