REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

V. Gailius: tyrimas dėl VSD atkurs institucijos reputaciją

Seimui pradėjus parlamentinį tyrimą, ar Valstybės saugumo departamentas (VSD) nėra susijęs su organizuota asmenų grupe ir galimai neteisėtu poveikiu valstybės institucijoms, Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas Darius Petrošius abejoja, kiek pagrįsti yra žmogaus privatumą pažeidžiantys VSD veiksmai.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai vyksta bet kokie – turiu omeny ir kriminalinės žvalgybos, ir žvalgybos, ir pagal baudžiamąjį procesą – veiksmai, kurie susiję su prasiskverbiančio pobūdžio veiksmais, tai yra, telefoninių pokalbių pasiklausymai, visi kiti veiksmai, kurie vienaip ar kitaip riboja žmogaus teises, ar yra pakankamai įsigilinama, ar tikrai jų reikia, ar pakankamai pagrįstai ir ne lengva ranka yra tokie veiksmai pradedami?“ – Žinių radijo laidoje „Aktualioji valanda“ trečiadienį kalbėjo D. Petrošius. Jis pridūrė, kad parlamentinė kontrolė šiuo metu yra ribota: „Parlamentinė kontrolė čia šiek tiek yra ribojama, o ribojama todėl, kad (...) finalinės grandies – teismo – mes negalime paklausti šiai dienai kaip Seimo nariai.“ Seimo narys, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorius Vitalijus Gailius mano, kad tyrimas dėl VSD atkurs institucijos reputaciją. „Tikimės šio komiteto tyrimo, parlamentinės kontrolės rezultato, kuris galų gale pabaigs įvairias interpretacijas ir pristabdys VSD atskirų pareigūnų galimai neteisėtas veiklas ir ši institucija atgaus savo autoritetą visuomenėje ir nebus tapatinama su nelabai gražiais ir nedarančiais garbės šiai institucijai procesais Lietuvoje: informacijos nutekinimais, santykiais su abejotinos kilmės asmenimis“, - laidoje kalbėjo V. Gailius. „Jau gerą dešimtmetį mes jaučiame, kad ta institucija savo įgaliojimus naudoja ne valstybės interesams“, - pridūrė jis. Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos narys Dainius Kreivys abejojo šio parlamentinio tyrimo veiksmingumu. „Seimas užsiima bet kuo, tik ne tuo, kuo turėtų užsiimti. Klausimai, kurie suformuoti šioje komisijoje, susiję su komisijomis, kurios jau vykdė veiklą, ir vienokias ar kitokias išvadas jau yra davusios. Kita dalis klausimų yra filosofinio pobūdžio. Tai aš kitą kartą nelabai suprantu, ką mes veikiame“ , - stebėjosi D. Kreivys. VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas tikisi, kad tyrimas padės išspręsti nesutarimus tarp politikų ir jo atstovaujamos institucijos.

„Manau, būtų idealiausias atvejis, jei politikai pasitikėtų, nes tai yra vienas iš svarbiausių dalykų, kai politikai pasitiki žvalgybos tarnyba. Būtų geriausia, jeigu kažkoks tyrimas padėtų galutinius taškus, kad išsiaiškintume, kur mūsų nesutarimas.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų