REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV mokslininkai nustatė, kad plastikinių maisto pakuočių ir indų sudėtyje esantis junginys bisfenolis A (BPA) ne tik kelia vyrų nevaisingumo pavojų ir didina širdies ligų riziką, bet ir gali tapti stiprių galvos skausmų priežastimi.

REKLAMA
REKLAMA

Kanzaso valstijos universitete su bandomaisiais gyvūnais atlikti eksperimentai atskleidė, kad dėl didelės BPA koncentracijos žiurkių organizme jos tapdavo mažiau aktyvesnės, bailesnės, vengė ryškios šviesos ir triukšmo, o taip pat kentėjo dėl migrenos. Tyrimo autoriai priėjo išvadą, kad bisfenolis A ne tik sukelia stiprius galvos skausmus, bet ir juos dar labiau sustiprina, skelbia „Medical Daily“.

REKLAMA

Eksperimentas atskleidė, kad vos kelioms dienoms atsisakius laboratorinių gyvūnų šėrimui naudoti plastikinius indus, bisfenolio A koncentracija jų šlapime sumažėjo vidutiniškai 66 proc.

Tyrimo autoriai rekomenduoja pagal galimybes kuo mažiau naudotis plastikiniais buteliais, lėkštelėmis, stiklinėmis, o taip pat mikrobangėms skirtais maisto padėkliukais ir taip sumažinti galimą organizmo taršą bisfenoliu A.

2010 m. mokslininkai pirmą kartą nustatė, kad maisto pakuočių ir gėrimų skardinių gamyboje naudojamas bisfenolis A yra tiesiogiai susijęs su vyrų nevaisingumo plitimu. Atlikti tyrimai šią medžiagą susiejo su žmogaus lytinių hormonų pusiausvyros ardymu.

REKLAMA
REKLAMA

Jau ir ankstesnių tyrimų rezultatai liudijo, kad bisfenolis A yra susijęs su vyrų impotencija, tačiau tik 2010 m. buvo pirmą kartą įrodyta, kad šis junginys, patekęs į vyrų organizmą, slopina spermos gyvybingumą ir mažina spermatozoidų skaičių.

BPA plačiai naudojamas įvairiems plastikams sustiprinti ir gėrimų skardinių vidinei pusei padengti. Šios medžiagos esama daugelyje maisto ir gėrimų pakuočių bei talpų, įskaitant plastikinius maisto konteinerius, skardines, butelius, bisfenolis A taip pat plačiai naudojamas mobiliųjų telefonų apsauginių dangtelių bei kitų elektronikos prekių gamyboje. Jis taip pat naudojamas kūdikių buteliukuose, nors šios medžiagos vis labiau bandoma atsisakyti.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų