REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vismantas Žuklevičius VL žurnalistas

Gruodžio 31-oji – paskutinė diena, kai vairuoti dar bus galima turint senus (rusiškus) vairuotojo pažymėjimus. Nors senus vairuotojo pažymėjimus turintys pašnekovai „Valstiečių laikraščiui“ sakė neskubėsiantys keisti dokumentų, policijos pareigūnai patvirtino, kad su tokiais vairuotojais nesiterlios – jie bus baudžiami.

Bijo prarasti

Prieš du dešimtmečius Lietuvoje išduoti senieji, rusų kalba išspausdinti vairuotojo pažymėjimai netrukus jau nebegalios, todėl ilgai nedelsdami gyventojai turėtų juos pakeisti į šiuo metu išduodamus Europos Sąjungoje patvirtinto pavyzdžio vairuotojo pažymėjimus – asmens tapatybės dokumento dydžio plastikines korteles. Pasak Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos skyriaus viršininko Dainiaus Šalomsko, turintiesiems nuo 1990 m. kovo 11 d. išduotus rusiškus vairuotojo pažymėjimus nuo kitų metų sausio 1 d. nebus galima vairuoti transporto priemonių.

„Sėstis už vairo galima tik turint galiojantį vairuotojo pažymėjimą. Norint senąjį pasikeisti nauju, reikia pasitikrinti sveikatą, nes tie, kas turi tokį pažymėjimą, amžiaus jau, matyt, nemažo“, – sakė D.Šalomskas. Pareigūno teigimu, būtent dėl šios priežasties senus vairuotojo pažymėjimus turintys asmenys ir nenori jų keisti, mano, kad praras teisę vairuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaklusnius baus

Ukmergės rajone gyvenantis Adolfas Bulota „Valstiečių laikraščiui“ sakė neskubėsiąs keisti seno vairuotojo pažymėjimo nauju. „O kam? Tik kaime ir tenka pavažiuoti. Tai kam man dar čia galvą sukti? Plentu vis tiek jau nevažiuosiu, niekam rūpesčių nesukelsiu“, – sakė retai prie vairo prisėdantis deltuviškis.

REKLAMA

Jam antrino ir josvainiškis Bronius Kauzys. Šis tikino prie vairo prisėdąs vis rečiau. „Neketinu ilgai vairuoti. Vis rečiau užvedu mašiną, ir tai tik esant svarbiam reikalui, – nenoro priežastis keisti vairuotojo pažymėjimą aiškino Kėdainių r. gyventojas. – Jei jau reikia į Kėdainius, paprašau kaimyno, kad nuvežtų. O kaime apsisukti man užteks ir tų senų teisių.“

Pareigūnų teigimu, pasikeisti dokumentą nauju (o kartu ir pasitikrinti sveikatą) būtina ir dėl pačių vairuotojų bei kitų eismo dalyvių saugumo. D.Šalomskas patikino, kad jei vairuotojai vis tiek sės už vairo, turėdami senuosius pažymėjimus, pirmą kartą jiems grės įspėjimas, o vėliau – ir piniginės baudos.

REKLAMA
REKLAMA

Nuotraukomis rūpintis nereikia

„Valstiečių laikraštis“ skaitytojams primena, kad naują vairuotojo pažymėjimą galima užsisakyti bet kuriame vairuotojo pažymėjimus išduodančiame „Regitros“ padalinyje, nesvarbu, kur vairuotojas gyvena. Vairuotojo pažymėjimai išduodami per dešimt darbo dienų nuo pareiškėjo prašymo pateikimo „Regitrai“ dienos. Pasak „Regitros“ viešųjų ryšių specialistės Laimutės Užupės, prašymų pakeisti senuosius rusiškus vairuotojo pažymėjimus skaičius šiemet nedaug pasikeitė. „Dauguma gyventojų šiuos dokumentus jau yra pasikeitę“, – teigė ji.

„Regitros“ atstovės teigimu, užsisakant naują pažymėjimą reikia pateikti galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, galiojančią vairuotojo sveikatos patikrinimo medicinos pažymą, turimą vairuotojo pažymėjimą ir policijos išduotą vairuotojo kortelę. Skaitmeninis asmens atvaizdas paruošiamas „Regitroje“, todėl nebūtina pateikti fotonuotrauką. Vis dėlto popierinės fotonuotraukos, kaip tikino „Regitros“ atstovė, bus priimamos, jei jos atitinka nustatytus reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Naujas vairuotojo pažymėjimas gali būti pristatytas pareiškėjo nurodytu adresu į bet kurią Lietuvos vietą. Keičiamas senas vairuotojo pažymėjimas paimamas tik pareiškėjui įteikiant naująjį vairuotojo pažymėjimą. Atsiimti jį gali ne tik jo savininkas, bet ir savininko įgaliotas asmuo ar advokatas. Vairuotojo pažymėjimai keičiami gyvenantiems ir (arba) savo gyvenamąją vietą Lietuvoje deklaravusiems asmenims“, – skelbiama „Regitros“ pranešime. „Valstiečių laikraštis“ primena nuolat užsienyje gyvenantiems emigrantams, kad dėl vairuotojo pažymėjimo išdavimo ar keitimo jie turėtų kreiptis į toje valstybėje vairuotojo pažymėjimus išduodančias institucijas.

REKLAMA

Vairuoja kas antras

Vairuotojo pažymėjimas galioja iki jame nurodytos galiojimo pabaigos datos. Policijos pareigūnai „Valstiečių laikraščio“ skaitytojams primena, kad iki šios datos pažymėjimą reikėtų pasikeisti, nes vairuoti transporto priemonę leidžiama tik turint galiojantį pažymėjimą. Be to, kreiptis dėl keitimo galima ir vėliau, jau pasibaigus pažymėjimo galiojimo terminui, tačiau tokie vairuotojai neturi teisės vairuoti transporto priemonę. Vairuotojai, turintys pažymėjimus, kuriuose nenurodyta jų galiojimo pabaigos data, turi žinoti, kad tokių vairuotojo pažymėjimų galiojimo laikas baigsis 2017 m. vasario 3 d.

Iki 2007 metų gegužės 1 d. vairuotojo pažymėjimus išduodavo policija. Vėliau ši teisė perleista valstybės įmonei „Regitra“. Nuo 2007 m. „Regitrai“ pradėjus išdavinėti vairuotojo pažymėjimus, iki lapkričio 25 d. į ją kreipėsi 6 tūkst. 249 pareiškėjai, norėdami pasikeisti 1990–1992 m. išduotus vairuotojo pažymėjimus. 2013 m. sausio 1 d. duomenimis, daugiau nei kas antras šalies gyventojas turėjo galiojantį vairuotojo pažymėjimą. Lietuvoje tada buvo 1 mln. 562 tūkst. 145 vairuotojai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų