REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vargšų pilvams teks groti maršus

Vakar labdaros ir paramos fondo „Maistas bankas“ sandėliuose baigtas paskutinis šių metų maisto produktų iš ES intervencinių atsargų dalijimas. Per dvi savaites beveik aštuoni tūkstančiai panevėžiečių parsinešė namo šimtus kilogramų produktų: aliejaus, makaronų, mėsos konservų, ryžių, cukraus, sausų pusryčių ir kitų.

Tačiau ši akcija, atrodo, buvo paskutinis mažas pajamas gaunančių šeimų džiaugsmas. Šiemet baigėsi numatytasis septynerių metų laikotarpis – nuo 2014 metų prasideda naujas ES struktūrinės paramos finansavimas ir skelbiama nauja programa.

Prašymų skirti paramą maisto produktais priėmimas sustabdytas, o labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ laikinasis direktorius Vaidotas Ilgius baiminasi, kad paramą gaunantys žmonės sočiau pavalgyti galės tik po gero pusmečio, o gal ir dar vėliau.

Kol kas niekas negali atsakyti į klausimą, kada neturtingai gyvenantys žmonės vėl galės gauti svarią ir jų egzistencijai tokią būtiną paramą maisto produktais. V. Ilgiaus nuomone, bent jau per artimiausius mėnesius to nebus.

REKLAMA
REKLAMA

Laukia alkanas pusmetis

Labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ Panevėžio regiono atstovė Asta Čeponienė sako, kad paramos gavėjams jau pranešta, kad prašymų priėmimas sustabdytas, o kada vėl bus dalijami maisto produktai, jokios informacijos nėra.

REKLAMA

„Paskaitę skelbimus apie pasikeitusią situaciją žmonės sunerimo. Daugelis teiraujasi, kur kitur galėtų kreiptis, kad bent kruopų ar makaronų gautų. Prisipažįsta, jog be iš „Maisto banko“ kas du mėnesius gaunamos paramos tektų gyventi pusbadžiu. Iš menkų pajamų pradėjus pirkti dar ir tuos produktus, kuriuos žmonės gaudavo, galų sudurti jiems bus neįmanoma“, – sako A. Čeponienė.

Deja, atsakymą, kur galėtų kreiptis, kai nebegaus „Maisto banko“ paramos, rasti sunku. Prekybos centrų remiamos akcijos padeda siauresniam, ypač skurdžiai gyvenančių žmonių ratui.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiai masei žmonių, kiek yra paramos iš ES intervencinių atsargų gavėjų, nelengva būtų rasti rėmėjų.

A. Čeponienės teigimu, optimistiškai nusiteikusieji nemano, kad ilgai bus palikti be paramos.

„Jau ne kartą buvo kalbėta, kad nebeduos produktų vargstantiems, bet tos kalbos nepasitvirtino. Nors ir prastesni produktai, mažesniais kiekiais, bet visada buvo dalijami. O pastaruoju metu parama tikrai buvo svari: cukrus, aliejus, mėsos konservai. Skurdus šeimos biudžetas tai juto“, – paklausta apie galimai alkanus mėnesius pasakojo panevėžietė Irena.

Antplūdis sausio viduryje

Šiemet „Maisto banko“ dalijamą paramą maisto produktais mažai pajamų turintys asmenys gavo penkis kartus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prašymus skirti paramą maisto produktais iš ES intervencinių atsargų panevėžiečiai pateikia Socialinių paslaugų centro specialistams. Jie informuoja žmones apie paramos dalijimo vietą ir laiką, „Maisto bankas“ su šios įstaigos socialiniais darbuotojais derina paramos gavėjų sąrašus.

Pasak Socialinių paslaugų centro Socialinės pagalbos skyriaus darbuotojos Reginos Buliauskienės, kol kas žmonės ramūs. Su prašymais į skyrių ateina vos vienas kitas ir išgirdę, kad prašymai nepriimami, svarsto, kad greičiausiai, kaip visada, sausio viduryje juos vėl priims. Kiekvienais metais nuo sausio vidurio ir būna didžiausiai lankytojų srautai.

R. Buliauskienė primena, kad paramą maisto produktais gali gauti vienas gyvenantis asmuo arba šeima, kurios pajamos vienam asmeniui neviršija 525 litų.

REKLAMA

„Maisto banko“ vadovo V. Ilgiaus nuomone, keičiant vieną fondą kitu, gali keistis ir numatytas pajamų dydis, kiti paramos skyrimo reikalavimai.

„Šiomis dienomis neramu, juk be paramos maisto produktais ilgam gali likti apie 400 tūkstančių vargingai gyvenančių asmenų. Telefonai raudonuoja nuo nepaliaujamų skambučių, o atsakyti neturime ko“, – sako laikinasis direktorius.

Tikrai žinoma, kad lėšų bus skirta ne mažiau nei šiais metais ir parama maistu išliks. Tik dar neaišku, kada produktai vėl bus gauti ir pradėti dalinti.

„Maisto bankas“ paramą dalina Vilniaus bei Panevėžio mieste, dalyje Klaipėdos bei Kauno miestų. Likusioje šalies dalyje už šios paramos dalinimą atsakingas „Caritas“, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija.

REKLAMA

Intervencinės maisto atsargos sukaupiamos Europos Sąjungai superkant ūkininkų perteklinę produkciją. Šie maisto produktai perdirbami ir kasmet išdalinami labiausiai nepasiturintiems Europos valstybių piliečiams.

Vyriausybė ramina

Lietuvos Vyriausybė praneša, kad parama maistu gyventojus pasieks ir 2014–2020 metais.

„Informuojame, kad informacija apie tai, kad nuo 2014 metų pradžios nepriteklių patiriantys žmonės negaus būtinosios paramos maisto produktais, klaidinga“, – teigiama pranešime.

Informuojama, kad praeitą savaitę Europos Komisija, Europos Parlamentas ir Europos Taryba galutinai suderino ir artimiausiu metu patvirtins Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo reglamentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ministerijos tikslas vienas – pasirūpinti nepriteklių patiriančiais žmonėmis, todėl stengsimės, kad parama pasiektų žmones kuo greičiau“, – pabrėžė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Laisvūnas Bartkevičius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nelaukdama galutinių reglamento tvirtinimo procedūrų, jau rengia nacionalinių priemonių planą, kad nepriteklių patiriantys žmonės gautų paramą maistu be pertraukų ar nesklandumų.

Pagal patvirtintą reglamentą Lietuva iš Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo 2014–2020 metais gaus 275 milijonus litų.

 

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų