REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo elektrinio dviračio variklio iki kosminių palydovų – tokius eksponatus pamatys Ūkio ministerijos ir Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) rengiamo Vilniaus inovacijų forumo („Innovation Drift“) mokslo ir technologijų parodos lankytojai.

REKLAMA
REKLAMA

Paroda vyks gruodžio 4–5 d. ir ją galės nemokamai aplankyti visi vilniečiai ir sostinės svečiai, sakoma renginio organizatorių pranešime.

REKLAMA

Pranešama, kad mokslo ir technologijų parodoje dalyvaus Lietuvos ir tarptautinės įmonės, mokslo ir technologijų parkai, vyriausybinių institucijų ir verslo atstovai bei įvairių sričių profesionalai, jie pristatys inovatyvius sprendimus, išradimus ir idėjas. Viešbučio „Radisson Blu Lietuva“ konferencijų centre vyksiančioje parodoje laukiama apie 40 dalyvių, kurie savo stenduose pateiks įvairiausių eksponatų: nuo sero Richardo Bransono išgirto elektrinio dviračio variklio, unikalių muzikos instrumentų, išmaniųjų žaislų, robotų, specialių inovatyvių programėlių iki mobilių laboratorijų ir pirmųjų lietuviškų kosmoso palydovų.

REKLAMA
REKLAMA

Parodoje bus galima išbandyti pažangų dviračiams skirtą naujos kartos elektros variklį „Rubbee“. Šį variklį visiškai nepatyręs vartotojas prie bet kurio pasaulyje gaminamo dviračio gali pritaisyti maždaug per pusę minutės. Neminant pedalų, variklio energijos pakanka 25 kilometrams nuvažiuoti, o jam įkrauti tereikia dviejų valandų. Maksimalus varikliu pasiekiamas greitis yra 25 km/h. Vos šešis kilogramus sveriantis „Rubbee“ tinka net ir vaikiškam dviračiui.

Parodos lankytojai galės eksperimentuoti „Mobilioje bioklasėje“ – ši moderniausia mokslo įranga aprūpinta vienintelė mūsų šalyje mobili laboratorija devintų–dvyliktų klasių mokiniams suteiks išskirtinę galimybę išvysti šiuolaikinio biomokslo virtuvę, patiems padirbėti su laboratorine įranga ir pajusti atradimo džiaugsmą. Laboratoriją, kurios specializacija yra eksperimentai su DNR ir naujausi molekuliniai tyrimo metodai, iki šiol jau aplankė daugiau nei 80 mokyklų 55-iuose Lietuvos miestuose. „Mobiliąją bioklasę“ pristatys Vilniaus universitetas (VU) kartu su bendrove „Thermo Fisher Scientific“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VU parodoje pademonstruos palydovo „LituanicaSAT-1“ maketą, integruotą sferą, skystuosius kristalus, mikroskysčių lustus , taip pat pristatys informaciją apie VU atviros prieigos centrus ir jų inovatyvias paslaugas.

Kelis išradimus parodoje pristatys Kauno technologijos universitetas (KTU). Atskirame stende lankytojai galės pamatyti identišką palydovo „LitSat-1“ kopiją, KTU stende susipažinti su išmaniuoju žaislu „Šnekučiu“, muzikantams skirtu elektriniu bevieliu ritmo įrenginiu „Woodrum“ ir prietaisu, leidžiančiu akliesiems regėti dvimatį aplinkinio pasaulio vaizdą.

REKLAMA

Studentų sukonstruotą elektromobilį, robotą vorą ir nuotolinį akių rainelės nustatymo prototipą „Gedimino akis“, per atstumą nustatantį žmogaus tapatybę, parodos lankytojams pristatys Vilniaus Gedimino technikos universitetas.

Visiems miestiečiams ir sostinės svečiams paroda bus atvira gruodžio 4 d. 16–20 val. ir gruodžio 5 d. 15.30–18 valandomis, sakoma pranešime.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų