REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV federalinė Vaistų ir maisto administracija (FDA) leido klinikiniais tikslais naudoti neurostimuliatorių „NeuroPace“, kuris implantuojamas į žmogaus kaukolę ir mikroelektrodais sujungiamas su atitinkamomis smegenų žievės sritimis. Šis prietaisas skirtas epilepsija sergantiems pacientams.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad tai pirmasis pasaulyje smegenų implantas, galintis analizuoti smegenų veiklą ir, aptikęs anomalijas, koreguoti jas atitinkamais elektros impulsais, pranešė „Medgadget.com“.

REKLAMA

Epilepsijos priepuolius sukelia chaotiškas elektrinis smegenų aktyvumas, dėl kurio laikinai prarandama sąmonė ir ištinka 1–2 minutes trunkantys raumenų traukuliai. Į ligonio kaukolę implantuotas „NeuroPace“ mikroelektrodais sujungiamas su „gendančiomis“ smegenų sritimis, kurios tampa epilepsijos priepuolių priežastimi. Implantas seka elektrinį aktyvumą šiose smegenų žievės srityse ir automatiškai siunčia į jas žmogui nepastebimus impulsus, slopinančius epileptinius sutrikimus, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžiama, kad „NeuroPace“ yra pirmasis implantas, stebintis smegenų veiklą ir prireikus automatiškai įsikišantis į ją.

Pasak JAV neurologų, naujasis smegenų implantas dar negali visiškai eliminuoti epilepsinių traukulių, tačiau žymiai juos palengvina. FDA atlikti tyrimai atskleidė, kad 29 proc. „NeuroPace“ naudojusių pacientų po 3 mėnesių 50 proc. sumažėjo priepuolių intensyvumas. Po 2 metų jau 55 proc. tokių pacientų patvirtino, kad priepuolių stiprumas sumažėjo 5 ar daugiau procentų.

Nors „NeuroPace“ negydo epilepsijos, jos simptomų sušvelninimas yra labai svarbus šia ir kitomis nervų ligomis sergančių žmonių gyvenimo kokybei, sakoma pranešime. Nustatyta, kad epilepsija serga 65 mln. pasaulio gyvebtojų. Iki šiol apie šios ligos priežastis žinoma mažai, paprastai epilepsijos diagnozė konstatuojama tais atvejais, jei žmogų bent 2 kartus per metus ištinka epilepsijos priepuoliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomu, kad, pasak neurologų, ateityje į „NeuroPace“ panašūs smegenų implantai gali būti naudojami ne tik epilepsijos priepuoliams švelninti, bet ir, pavyzdžiui, įvarioms emocinėms būklėms kontroliuoti. Tokie smegenų elektrinį aktyvumą sekantys ir analizuojantys implantai potencialiai gali pašalinti agresiją, pakelti nuotaiką, slopinti skausmą ar pernelyg didelį emocinį susijaudinimą. Taigi, sąmokslo teorijų kūrėjai ir gerbėjai pagaliau gali visiškai pagrįstai tvirtinti, kad mokslininkai jau sukūrė smegenis valdančius implantus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų