REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

(papildyta 14.48) Ukrainoje protestuotojai pirmadienį paskelbė visuotinį streiką ir blokavo vyriausybinius pastatus po įnirtingų susirėmimų, įsiplieskusių per demonstracijas, kuriose daugiau nei 100 tūkst. opozicijos šalininkų protestavo prieš vyriausybės sprendimo nepasirašyti istorinės sutarties su Europos Sąjunga (ES).

(papildyta 14.48) Ukrainoje protestuotojai pirmadienį paskelbė visuotinį streiką ir blokavo vyriausybinius pastatus po įnirtingų susirėmimų, įsiplieskusių per demonstracijas, kuriose daugiau nei 100 tūkst. opozicijos šalininkų protestavo prieš vyriausybės sprendimo nepasirašyti istorinės sutarties su Europos Sąjunga (ES).

REKLAMA

Beveik 10 tūkst. eurointegracijos šalininkų, pasisakančių už atsiribojimą nuo Rusijos, praeitą naktį praleido Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, tęsdami didžiausius prodemokratinius protestus Ukrainoje nuo 2004 metų Oranžinės revoliucijos.

Vėliau tūkstančiai demonstrantų pajudėjo link vyriausybės ir miesto administracijos pastatų, reikalaudami, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius nedelsiant atsistatydintų, ir grasindami visuotiniu streiku.

Daugybė vairuotojų spaudė automobilių garso signalus, o bažnyčių varpai skambėjo senovinės sostinės širdyje per protestus, kurie tapo didžiausiu iššūkiu per trejus V.Janukovyčiaus vadovavimo metus.

REKLAMA
REKLAMA

„Esame pavargę nuo tų gangsterių ir banditų“, – sakė vairuotojas Ivanas Filipovičius, pastatęs savo automobilį greta kitų, blokuojančių įvažiavimą į vyriausybės būstinę.

REKLAMA

„Visi korumpuoti. Norime būti artimi normalioms šalims, o ne Rusijai“, – pridūrė 51 metų vyras, žvelgdamas į Europos Sąjungos vėliavą, pakabintą ant jo automobilio lango.

Kijevo miesto administracija pirmadienį paskelbtame atnaujintame pranešime nurodė, kad 165 milicininkai ir demonstrantai buvo sužeisti per įnirtingiausius susirėmimus, vykusius Ukrainoje po Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Kol kas neaišku, kiek žmonių Ukrainoje nėjo į darbą, o visuotinio streiko paskelbimas bent jau iš pradžių atrodė daugiausia simbolinis žingsnis.

Tačiau kelių vakarinių miestų vietos valdžia prisidėjo prie raginimų nutraukti darbą, arba pareigūnai savo iniciatyva neatėjo dirbti.

REKLAMA
REKLAMA

Ivano Frankivsko miesto meras Viktoras Anuškevičius savo pranešime nurodė, kad kartu su pavaduotojais išeina nemokamų atostogų „solidarizuodamasis su streikininkais“.

Lvovo miesto pareigūnai taip pat paskelbė pareiškimą, kuriame reiškia palaikymą šiam žingsniui.

V.Janukovyčius, regis, mėgino sumažinti šią priešpriešą, sekmadienį patvirtindamas, kad Ukraina jau pasirinko „istorinį kelią“ – siekti glaudesnių ryšių su Europos Sąjunga.

(papildyta 13.39) Kijevo miesto tarybos pastate pirmadienį vykstančiame „visuotiniame gyventojų susirinkime“ buvo nutarta netrikdyti Ukrainos sostinės administracijos ir sekretoriato darbo.

„Savo sprendimu susirinkimas pažymi, kad valstybės tarnautojai ir vietos savivaldos institucijų darbuotojai neturi teisės sabotuoti atitinkamų institucijų darbo ir privalo toliau užtikrinti įprastas gyvenimo sąlygas mieste. Nacionalinės krizės sąlygomis pareigūnų, atsakingų už kasdienį gyvenimą Kijeve, darbo nutraukimas yra griežtai neleistinas“, – sakoma nutarime, kurį pirmadienį išplatino opozicinės partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) spaudos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį partijos „Svoboda“ (Laisvė) lyderis Olehas Tiahnibokas pareiškė, kad jo partijos šalininkai užėmė Kijevo miesto administracijos pastatą.

Dalis aktyvistų naktį praleido tame pastate ir tebėra ten iki šiol.

(papildyta 13.30) Ukrainos opozicijos parlamentinių frakcijų lyderiai pirmadienį pasitraukė iš Aukščiausiosios Rados taikinamosios tarybos posėdžio.

Kaip pranešė vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, iš posėdžio pasitraukė trijų opozicinių partijų lyderiai: Arsenijus Jaceniukas („Batkivščina“), Vitalijus Klyčko (UDAR) ir Olehas Tiahnibokas („Svoboda“).

Tačiau dėl šio žingsnio posėdis nebuvo nutrauktas.

Opozicija paragino nuo pirmadienio surengti šalyje visuotinį streiką, tačiau kol kas neaišku, kiek šis raginimas palaikomas Ukrainos viešajame ir privačiame sektoriuose.

REKLAMA

Nacionalinis bankas, kurio būstinė yra šalia vyriausybės rūmų, dirbo įprastu režimu, tačiau sostinės administracijos, kurios pastatą užėmė už eurointegraciją pasisakantys protestuotojai, darbuotojams nurodyta likti namuose.

Opozicijos veikėjas Jurijus Lucenka, buvęs vidaus reikalų ministras, pareiškė: „Tai, kas dabar vyksta aplink vyriausybės pastatą, yra streikas.“

Protesto akcijoje dalyvaujantis 36 metų Aleksejus Ostrovskis, dirbantis reklamos sektoriuje, aiškino: „Nusprendžiau, kad turiu būti čia. Manau, mano viršininkai tai supras ir manęs neatleis. Apmaudu, tačiau mano bendrovė tebedirba. Tačiau aš juos suprantu – kai kurie negali sau leisti streikuoti, jie turi išmaitinti savo šeimas.“

REKLAMA

Vienoje kavinėje dirbanti 22 metų Oksana sakė simpatizuojanti su išėjusiais į gatves protestuoti, tačiau pridūrė, kad jai reikalingi pinigai, todėl ji turi eiti į darbą.

Vienas vyriausybės darbuotojas, mėginęs patikti į savo biurą, nurodė: „Mums buvo liepta grįžti namo ir laukti tolesnių nurodymų. Mes tiesiog negalėjome patekti į darbą. Visos durys užblokuotos.“

Eismas buvo blokuojamas Kijevo centriniame Kreščiatiko prospekte ir gatvėse, vedančiose į sostinės centrinę Nepriklausomybės aikštę, kurioje sekmadienį vyko audringi opozicijos protestai, peraugę į didelius susirėmimus su saugumo pajėgomis. Toje pačioje aikštėje 2004-aisiais vyko prodemokratinės Oranžinės revoliucijos mitingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Protestuotojai, kuriuos šeštadienį paryčiais buvo išvaikiusi riaušių milicija, vėliau grįžo į aikštę ir įkūrė improvizuotą stovyklą.

(papildyta 11.05) Jau daugiau nei 40 žurnalistų buvo sužeisti per audringus protestus, kelias pastarąsias dienas vykstančius Kijeve, praneša vienas Ukrainos naujienų portalas.

Šiuo duomenis portalas pateikė remdamasis iki sekmadienio vakaro gauta informacija.

Daugiausiai žiniasklaidos darbuotojų nukentėjo sekmadienį, kai protestuotojai mėgino įsiveržti į prezidento Viktoro Janukovyčiaus administracijos pastatą.

(papildyta 10.25) Ukrainos vyriausybė kol kas nesvarstė klausimo dėl galimo nepaprastosios padėties įvedimo šalyje, pirmadienio rytą sakė premjero Mykolos Azarovo atstovas Vitalijus Lukjanenka.

REKLAMA

„Klausimas dėl nepaprastosios padėties įvedimo šalyje valdžios nebuvo keliamas“, – V.Lukjanenka sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

Jis nenurodė, ar M.Azarovui pirmadienį pavyko pasiekti savo darbo vietą vyriausybės rūmuose, kuriuos apsupo už integraciją su Europos Sąjunga (ES) pasisakantys protestuotojai.

Vienas „Interfax“ korespondentas sakė, kad demonstrantai blokavo visus įėjimus ir privažiavimus prieš vyriausybės būstinės, todėl ministrų kabineto nariams pirmadienio rytą nepavyko patekti į savo darbo vietą.

Opozicinės „Batkivščinos“ (Tėvynės) partijos parlamentinės frakcijos lyderis Arsenijus Jaceniukas anksčiau pareiškė, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius nori sušaukti Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybą bei įvesti šalyje nepaprastąją padėtį.

REKLAMA

Taip pat buvo paskelbta informacija, kad per pirmadienį vyksiančius nepaprastuosius regionų tarybų posėdžius taip pat bus svarstomas galimo nepaprastosios padėties paskelbimo klausimas.

Kijeve tūkstančiai protestuotojų pirmadienį paryčiais laiko apsupę vyriausybės būstinės kompleksą, o atskiros aktyvistų grupės blokavo visus įėjimus į ministrų kabineto rūmus bei nacionalinį banką.

Vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas sakė, kad 5–6 tūkst. žmonių kolona sustojo priešais vyriausybės rūmų pagrindinį įėjimą ir skanduoja „Šalin gaują!“

Už minios, reikalaujančios vyriausybės ir prezidento Viktoro Janukovyčiaus atsistatydinimo, aktyvistų sustatyti automobiliai blokuoja eismą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės rūmų kieme stovi aštuoni milicijos specialiųjų pajėgų „Berkut“ autobusai, tačiau kol kas pareigūnai nesiima jokių veiksmų prieš protestuotojus.

Protestuotojų užimtame Kijevo miesto administracijos pastate ir Profsąjungų rūmuose padėtis kol kas buvo rami.

Pasak „Interfax“ korespondento, sostinės administracijos pastato įėjimas buvo atidarytas; ten nuo paryčių rinkosi žmonės. Daugelis aktyvistų miega pastato viduje – daugiausia antrame aukšte ir kolonų salėje. Ten buvo įkurtas maitinimo punktas, kur protestuotojams dalijama arbata ir maistas.

Pastatą užėmę aktyvistai palaiko tvarką, o valytojos mėgino pradėti darbą.

Profsąjungų rūmų įėjimas taip pat buvo atviras, o padėtis jame buvo rami. Pirmame aukšte įrengtas savanorių registracijos punktas, o medicinos darbuotojai konsultuoja akcijos dalyvius. Antrame aukšte esančiame žiniasklaidos centre buvo keli žurnalistai ir dainininkė Ruslana, buvusi „Eurovizijos“ nugalėtoja. Pastate esantiems žmonėms dalijama arbata ir kava.

REKLAMA

Centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, kurioje sekmadienio vakarą vyko įnirtingi demonstrantų ir milicijos susirėmimai, tebėra daugiau nei tūkstantis žmonių, kurie buvo išsisklaidę aikštės teritorijoje.

Eismas centriniu Kreščiatiko prospektu buvo blokuojamas. Gatvės, vedančios į Nepriklausomybės aikštę, užtvertos metaliniais skydais ir išardytos kalėdinės eglutės dalimis.

Opozicija reikalauja, kad būtų surengti pirmalaikiai parlamento ir prezidento rinkimai.

Protestuotojai Nepriklausomybės aikštėje pradėjo rinktis lapkričio 21 dieną, kai buvo paskelbta, jog Ukrainos vyriausybė nusprendė įšaldyti pasiruošimus asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES) pasirašymui.

REKLAMA

Šeštadienį paryčiais „Berkut“ pareigūnai išvaikė vadinamąją Euromaidano demonstraciją, tačiau tuomet į gatves išėjo kelis kartus daugiau protestuotojų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų