REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie policijos – ginkluotų panevėžiečių desantas

Lina DRANSEIKAITĖ

Sugriežtinti reikalavimai norintiesiems įsigyti ginklą turėtų būti aiškesni, tačiau kol kas pistoletų ir revolverių savininkai priversti stumdytis eilėse.

Ginkluoti vyrai pastarosiomis dienomis apgulė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Licencijavimo skyrių. Tokia padėtis ir kituose didžiuosiuose miestuose, mat liko tik kiek daugiau nei mėnuo, kai gyventojai privalo registruoti savo turimus dujinius pistoletus, senovinius ginklus, jų kopijas ir nedidelės galios šaunamuosius ginklus. Nespėjusiesiems grės net laisvės atėmimo bausmė iki penkerių metų.

Laukia iki paskutinės minutės

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Licencijavimo skyriaus viršininko Jevgenijaus Piskunovo teigimu, įstatymas, įpareigojantis gyventojus registruoti turimus ginklus, įsigaliojo dar 2011 m. kovą, tačiau žmonės suskubo tik prieš tris savaites. Per dieną sulaukiama apie septyniasdešimt Panevėžio apskrities gyventojų, norinčių registruoti savo ginklą. Pasak viršininko, tokiai apgulčiai darbuotojai rengėsi iš anksto.

„Lietuviai jau tokie, kad delsia iki paskutinės minutės. Todėl eilės didžiulės, net po kelias valandas tenka pralaukti. Aišku, yra galimybė užsiregistruoti internetu, tačiau ne visi moka juo naudotis. Tokiam antplūdžiui ruošiamės ir morališkai, ir psichologiškai. Iki metų pabaigos mūsų skyrius dirbs net ir šeštadieniais“, – teigė J. Piskunovas.

REKLAMA
REKLAMA

Iki praėjusios savaitės penktadienio Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo registruota per 2,5 tūkst. ginklų. Tikimasi, kad dar maždaug tiek bus įteisinta iki metų pabaigos. Planuojama, kad per visą Lietuvą bus registruota apie 100 tūkst. ginklų.

REKLAMA

Gins tėvynę

J. Piskunovo manymu, privalomą ginklų registraciją reikėjo įvesti jau seniai. Žmogus, įsigyjantis šaunamąjį ginklą, turi prisiimti ir atsakomybę už jį. Ne paslaptis, kad jaunimas šaunamuosius ginklus perduodavo iš rankų į rankas. Dabar ginklo perleisti kitam asmeniui nebus galima.

„Gal ir anksčiau reikėjo įvesti tokią tvarką. Kiek įvairių nusikaltimų ir viešosios tvarkos pažeidimų būta su tais „dujinukais“. Dabar be vargo pagal registracijos numerį bus galima atsekti, kieno ginklas, kada įsigytas“, – kalbėjo viršininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymas, anot J. Piskunovo, niekam nesuteikia išimčių. Terminas registruoti ginklus buvo gana ilgas, ne pusmetis ir net ne metai, todėl pasiteisinimų, kad nesuspėjo, negali būti.

„Žmogus pirmiausia sau turi užduoti klausimą – ar tas ginklas jam reikalingas, ar ne. Jeigu reikalingas, vadinasi, turi prisiimti atsakomybę“, – pabrėžė pareigūnas.

Visi ginklai įsigyjami savigynai, pareigūnai nesidomi, kokios priežastys verčia žmogų apsiginkluoti, tačiau J. Piskunovą nustebino vieno garbaus amžiaus vyriškio atsakymas, kodėl jam reikalingas dujinis pistoletas.

„Kaip dabar pamenu žodžius: „O kas tėvynę gins!“ Žmogus nelabai suvokia, kad paprastas dujinis ginklas jo neapsaugos, bet pasiryžimas ginti Lietuvą, patriotizmas mane nustebino“, – kalbėjo J. Piskunovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Leidimas iki gyvos galvos

Anot Licencijavimo skyriaus viršininko, daugelis gyventojų supranta ginklų registravimo tvarkos svarbą ir retas reiškia nepasitenkinimą. Tiesa, kai kurie ginklų savininkai, išgirdę apie 50 litų registracijos mokestį, atvirai rėžia, kad geriau ginklą nuskandins šulinyje ar švystelės į ežerą.

„Kai kurie padejuoja, kad 50 litų – per dideli pinigai. Bet leidimas išduodamas visam laikui, kaip sakau, iki gyvos galvos. Jeigu žmogus vis dėlto ginklu nusprendžia atsikratyti, siūlome tai padaryti legaliai – atvežti mums. Ginklų fondas juos sunaikins“, – patarė pareigūnas.

Anot J. Piskunovo, didelė dalis Panevėžio apskrities gyventojų ginklus įsigijo devintajame dešimtmetyje, kai Panevėžys buvo vadinamas mažąja Čikaga. Kai kurių gyventojų stalčiuose jie taip ir būtų dūlėję, jeigu ne priverstinė registracija.

REKLAMA

„Vieniems ginklai nebereikalingi, mat buvo įsigiję tik todėl, kad taip padarė ir kaimynas, kiti jų atsisako dėl sveikatos problemų“, – teigė J. Piskunovas.

Jaučiasi saugiau

Norinčiųjų registruoti šaunamuosius ginklus amžius labai įvairus: nuo vos dvidešimtmetį perkopusiųjų iki garbaus amžiaus sulaukusiųjų. Norint užregistruoti ginklą nepakanka tik užpildyti prašymą ir sumokėti mokestį. Privalu iš medikų atnešti pažymą, kurioje būtų matyti, kad žmogus neturi problemų dėl alkoholio ir narkotikų, neserga psichikos ligomis.

„Panevėžio balso“ pašnekovai tvirtino, kad pasitikrinti sveikatą nėra sudėtinga, nors tai reikalauja laiko. Labai panašiai kaip ir norint gauti vairuotojo pažymėjimą.

REKLAMA

„Tvarkytis dokumentus užtrunka, bet yra įstatymas ir privalu jo laikytis. Manau, šaunamojo ginklo negali kiekvienas turėti – čia ne žaislas. Duok Dieve, kad ginklo niekada nereikėtų išsitraukti. Bet kas gali garantuoti, kad nepateksi į vieną ar kitą situaciją“, – kalbėjo panevėžietis Bronius.

Ginklo registruoti atėjęs Ričardas Kažukauskas atviras: nors ginklą turi daugiau kaip penkiolika metų, tačiau pagal paskirtį jo pavartoti neteko, tik kartą pabandė iššauti į orą. Tačiau kai šautuvas po ranka, jaučiasi saugesnis.

„Manau, kad registracija būtina, nes būna, kad dujiniai perdirbami į kovinius. Aš pats turiu sodybą Molėtų rajone, pamiškėje, netoli ežero. Prie jo atvažiuojantis jaunimas išgėręs tampa agresyvus. Jeigu jau brausis į namus, bent į orą iššausiu ir taip išgąsdinsiu“, – svarsto pensininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų