REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikriausiai kiekvienas studentas ne kartą sau yra uždavęs klausimą, ar tikrai jo pasirinkta secialybė ir studijos yra būtent, ko jis gyvenime ieško ir siekia, o ką jau kalbėti apie krizes, kurios apima prieš sunkius egzaminus ar bandant įsiminti “triaukštes” formules paskaitoje. Kaip tvarkytis su tokiomis mintimis siūlo karjeros konsultantai?

Kad būtų lengviau įsivaizduoti, kokios mintys apninka į neviltį dėl studijų pasirinkimo puolusį studentą, pateikiame naujienų portalo Balsas.lt skaitytojos situaciją: “Esu 2-ojo kurso studentė. Studijuoju pramonės inžineriją ir baigiantis antrųjų studijų metų pirmajam rudens semestrui supratau, kad neįsivaizduoju savo ateities baigusi šias studijas. Mokytis prisiverčiu tik iš reikalo ir tik tiek, kiek reikia. Pirmus metus įtikinėjau save, kad apsiprasiu, bijojau mesti studijas ir dėl tėvų, nes jie mano, kad pirmame kurse dar nieko studentas apie studijas pasakyti negali. Studijuoju valstybės finansuojamoje vietoje”, - rašo skaitytoja.

Komentuoja Vilma Navikienė, Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Integracijos ir karjeros direkcijos direktorė:

Skaitytoja išties kupina dvejonių, nežinojimo bei daugybės klausimų. Panašu, kad išgyvena jaunam žmogui būdingą naujo gyvenimo etapo – studijų pradžios pasimetimo krizę. Tarsi studijų pasirinkimas įvyko, kažkoks sprendimas padarytas, tačiau praėjus metams, sprendimas pradeda nebedžiuginti ir sukelia vidinius išgyvenimus bei dvejones dėl pasirinkimo teisingumo. Ką galėtų patarti karjeros specialistas? Visų pirma labai žmogiškas patarimas būtų su kuo nors pasikalbėti ir pasidalinti abejonėmis. Kiekviename universitete yra karjeros specialistai, kurie pokalbio metu padėtų išsijudinti iš pasimetimo ir chaoso būklės. Kiekviena krizė yra ir nauja galimybė. Kartu su karjeros planavimo specialistu galėsite iš naujo įsivertinti save pačią - interesus, gebėjimus, vertybes ir priimti racionalius, pagrįstus ir aiškius sprendimus. Labai natūralu, kad studentai baigę vieną kursą patenka į švelniai tariant „fantazavimo“ fazę, nes per tokį trumpą laiką sunku pažinti galybę galimybių savo studijų srityje, o taip pat galimybes pačiai jas susikurti. Tokia situacija veda prie klausimo – ar jūs žinote ko norite? Norėtųsi nuraminti visus pirmakursius ir kitus, patekusius į panašią situaciją, kad einate teisingu keliu – kuo daugiau klausimų ir užduočių sau keliate, tuo daugiau galimybių atrandate ir pažįstate.

REKLAMA
REKLAMA

Ar turiu galimybių perstoti į kitą specialybę tame pačiame universitete?

Remiantis Universitete patvirtintais studijų nuostatais tokią galimybę turite – perstoti į kitą specialybę tame pačiame universitete. Tam, kad neprarastumėte studijų finansavimo, turėtumėte kitą specialybę rinktis toje pačioje studijų srityje, t.y. technologiniuose moksluose, kurie jungia daug karjeros krypčių. Svarbiausia, užduoti sau klausimą – ar save pažįstate, ar žinote kokią karjeros kryptį norite pasirinkti, ar pažįstate galimybes joje ir ar turite veiksmų planą gyvenimo, karjeros projektavime?

REKLAMA

Kokios finansinės „sankcijos“ man gresia, jei mesčiau studijas?

Pagal aukštųjų mokyklų studijų nuostatus, studijas galima „mesti“ be finansinių nuostolių ir „sankcijų“. Tai galioja tuo atveju jei esate pažangus studentas ir studijas nutraukiate išlaikę rudens semestro sesiją.

Ar turiu galimybę padaryti pertrauką ir po kurio laiko vėl sugrįžti?

Žinoma, kiekvienas studentas turi galimybę daryti studijų pertrauką, tačiau tai darant savo noru patiriate finansinius nuostolius - prarandate valstybės finansuojamą vietą. Jei studijos pertraukiamos dėl ligos – valstybės finansavimas išlieka.

REKLAMA
REKLAMA

Dar viena rimta problema, net pripažindama, kad šios studijos man ne prie širdies, nežinau, ką būtent norėčiau studijuoti – kaip atrasti tai, kas iš tikrųjų būtų patrauklu?

Panašu, kad grįžtame prie pirmo klausimo. Šiame etape jums pirmiausia reikia išspręsti abejones ir emocijas paversti pagrįstais veiksmais. Taigi šie sprendimai turi gimti aiškiai suvokiant ilgalaikius tikslus. Vienas iš veiksmingų savęs pažinimo būdų – kertinių dalykų, kuriais remiatės savo gyvenime, t.y. vertybių sąrašo sudarymu. Atsakykite sau, kokios vertybės jums svarbios meilėje, darbe, draugystėje ir kituose dalykuose. Toliau patyrinėkite savo interesus, ką vakar skaitėte, kuo domėjotės prieš metus, kuo domitės šiandien, ką veikiate, ar veiktumėte jei neturėtumėte jokių įsipareigojimų. Pabaigoje susitelkite ties savo gabumų analize, ką galite daryti, arba ką darote gerai. Būtinai gerai, arba geriausiai, bet nekreipkite dėmesio į tai, ko nemokate - ieškokite tik stipriųjų savo pusių. Pažinę save, patyrinėkite jums tinkamas karjeros galimybes. Išsikelkite savo ilgalaikius ir trumpalaikius tikslus, bei pasirenkite veiksmų planą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų