REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Ukrainos sostinėje sužeista dešimtys protestavusiųjų, kai šeštadienio rytą policija šiurkščiai vaikė demonstrantus, raginusius prezidentą Viktorą Janukovyčių atsistatydinti po nesėkmingo sutarties su ES gelbėjimo, pranešė opozicija.

REKLAMA
REKLAMA

„Maidanas buvo šiurkščiai nušluotas, – parašė socialiniame tinkle „Twitter“ opozicijos parlamentaras Andrijus Ševčenka, turėdamas omenyje Kijevo centre esančią Nepriklausomybės aikštę, kurioje per 2004-ųjų Oranžinę revoliuciją vyko didžiausi šalyje mitingai.

REKLAMA

„Dešimtys sužeista, dešimtys areštuota. Ukraina anksčiau nieko panašaus nematė“, – nurodė jis.

Milicija sostinėje Kijeve vaikė ašarinėmis dujomis ir garsinėmis granatomis šimtus proeuropietiškais nusiteikusių protestuotojų iš miesto pagrindinės Nepriklausomybės aikštės šeštadienį paryčiais, pasakojo įvykių liudininkai.

Milicininkai puolė protestuotojus, kurie tebebuvo toje aikštėje įkurtoje stovykloje po didesnių demonstracijų penktadienio vakarą, per kurias buvo protestuojama dėl V.Janukovyčiaus sprendimo nepasirašyti istorinės asociacijos ir laisvosios prekybos sutarties su ES.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak liudininkų, milicija pirmiausiai svaidė į minią garsines granatas, o vėliau puolė protestuotojus, švaistydamiesi lazdomis. Vaikydami žmones, pareigūnai dalį demonstrantų nustūmė į aplinkines gatves.

„Mes šokome, skandavome taikius šūkius“, – pasakojo naujienų agentūrai AFP viena demonstrančių, septyniolikmetė Marija. – Žmonės klykė, verkė, kai kurie alpo“.

Pasak M. Čalych, riaušių milicija „Berkut“ tampė, spardė žmones, keikė juos.

Šeštadienį 5 val. vietos (ir Lietuvos) laiku dalį aikštės atitvėrė juodašalmiai riaušių milicininkų. Devyneriais metais anksčiau toje pačioje aikštėje vyko Oranžinės revoliucijos protestai dėl valdžios politikos ir prezidento rinkimų klastojimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtampa Kijeve didėjo nuo penktadienio, kai V.Janukovyčius nepasirašė sutarties su ES lyderiais per viršūnių susitikimą Lietuvoje, nusigręždamas nuo savo pažadų siekti integruoti savo šalį į Europą.

Pasak prezidento, Ukrainai teksianti našta pakelti ekonomiką iki ES standartų bus per didelė. Jis pridūrė, kad Kijevas sieks atgaivinti dialogą ekonomikoje su Rusija.

Penktadienio vakarą bent keturi žmonės buvo sumušti milicininkų, tarp jų naujienų agentūros „Reuters“ operatorius ir fotografas, kuriems nuo smūgių guminėmis lazdomis buvo sukruvintos galvos.

REKLAMA

Naujienų agentūra „Interfax“ paskelbė, kad milicija žmones iš Nepriklausomybės aikštės išvaikyti nusprendė po „virtinės incidentų“.

Penktadienio vakarą vykusioje demonstracijoje, kurioje dalyvavo apie 10 tūkst. protestuotojų, opozicijos lyderiu tapęs sunkiasvoris bokso čempionas Vitalijus Klyčko sakė, kad Janukovyčius nuvylė ukrainiečių lūkesčius įsilieti į Europos šeimą.

„Šiandien jie pavogė mūsų viltį, viltį gyventi modernioje europietiškoje šalyje“, – sakė V.Klyčko, kuris tikriausiai kandidatuos per 2015 metų prezidento rinkimus.

„Asociacijos sutarties nepasirašymas – tai valstybės išdavystė“, – pridūrė jis.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų