REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos lyderiai: pasiūlymas Ukrainai išlieka, bet derybose Rusija nepageidaujama

D. Grybauskaitė: Ukraina siekė užsitikrinti ekonominę gerovę ES ir Rusijos rankomis

Po Rytų partnerystės viršūnių susitikimo plenarinės sesijos Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso ir Europos Sąjungos Tarybos vadovas Hermanas Van Rompuy vieningai teigė, kad Ukrainai durys į ES yra atviros, bet Rusijos spaudimas yra nepateisinamas.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė pabrėžė, kad Rytų partnerystės susitikimas pateisino jos lūkesčius, bet negailėjo kritikos Ukrainai.

REKLAMA

„Dvi šalys parafavo susitarimus, o viena šalis pasirodė nepasiruošusi gilesnei integracijai. Prezidentas nekalbėjo apie Asociacijos sutartį, bet bandė gauti daug pinigų be jokių įsipareigojimų. Matėme labai keistą fenomeną. Tai negali būti pateisinama vien Rusijos spaudimu. Tai ir Ukrainos pasirinkimas – dalis pasitikėjimo kredito, žinoma, sumenko dėl tokio elgesio. Tačiau pasiūlymas išlieka – norime padėti šalies žmonėms. Dar vienas keistas aspektas buvo tai, kad Viktoras Janukovyčius bandė pristatyti Asociacijos sutarti kaip žalą Ukrainai, nors net 12 šalių patirtis rodo kitaip. Tai tarsi bandymas užsitikrinti gerovę ES ir Rusijos rankomis be jokių įsipareigojimų.“

REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitė taip pat nurodė, kad ES yra pasiruošusi toliau teikti pagalbą ir stiprinti bendradarbiavimą tiek su Moldova ir Gruzija, tiek ir Ukrainoje.

“Rytų partnerystės iniciatyva garantavo ir pasiūlė pagalbos ranką rytinėms kaimynėms jų kelyje stiprinant ekonomiką, teisės viršenybę, žmogaus teises. Tačiau viskas yra pačių šalių rankose. Šiandien matome, kad Ukraina nusprendė vienašališkai sustabdyti pasiruošimo integracijai procesą, tačiau ES lieka ištikima Ukrianos žmonėms ir padės jiems eiti demokratijos keliu. Po žmonių apsisprendimo viskas priklauso tik nuo politinio elito. Šiandien matėme, kaip Azerbaidžanas, Gruzija ir Moldova priartėjo prie demokratijos laisvių ir savo piliečių norų.”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovė taip pat pabrėžė, kad šis susitikimas rytinėms kaimynėms parodo, kaip atsakingai ir rimtai ES šalys narės ir ES vadovai žiūri į Rytų partnerystės iniciatyvą.

“Manau, kad tai istorinis įvykis. Gruzijai ri Moldovai tai tiesioginis istorinis žingsnis link ES. Šiame renginyje dalyvauja 13 prezidentų ir 19 ministrų pirmininkų – tai ženklas rytinėms kaimynėms, kad jos yra gerbiami partneriai ir niekada nebus palikti vieni“,- vertino Lietuvos respublikos prezidentė.  

H. Van Rompuy'us: Rusija vykdomi tarptautinius santykius, netinkamus XXI a.

ES Tarybos vadovas Hermanas Van Rompuy’us pristatydamas sesijos rezultatus daugiausiai dėmesio skyrė ateities perspektyvoms.

REKLAMA

“ES Asociacijos sutarčių parafavimas su Gruzija ir Moldova yra neatšaukiamo šių šalių integracijos į ES procesas. Tačiau dar daug ambicingų tikslų dar turi būti pasiekta iki 2015 metų: sąraše yra žmogaus teisės, vizų rėžimo liberalizavimas, transporto infrastruktūros gerinimas, inivacijų diegimas, teisės viršenybės principo stiprinimas ir kt. Šiame kontekste reikia paminėti ir tai, kad ES pozicija Ukrainos atžvilgiu lieka tokia pati – kaimynei toliau siūloma pasirašyti ambicingiausią kada nors kaimynei pasiūlytą sutartį. Tačiau dabar pirmiausiai yra svarbu susitvarkyti su iššūkiais iš išorės. Ir toliau dirbsime stiprindami bendradarbiavimą ir siekdami tų tikslų, dėl kurių sutarėme šiame susitikime“, - planus pristatė vienas iš ES lyderių.

REKLAMA

Paklaustas apie ES strategiją, jei Rusija siektų paveikti Gruzijos ir Moldovos sprendimus pasirašyti Asociacijos sutartis, ES Tarybos vadovas paminėjo kalbas su Rusija. Taip pat jis aštriai sukritikavo Rusijos veikimo modelį tarptautinėje erdvėje.

“Tai nėra nulinės sumos žaidimas. Tokių žaidimų laikai baigėsi. Be to, tokie susitarimai yra taip pat naudingi Rusijai. Kuo stipresnės yra šalia esančios ekonomikos, tuo geriau pačiai šaliai – tai prekybos santykių ir prekybos esmė. Turime nemažai pavydžių, kai Rusijos ir rytinių kaimynių santykiai vykdomi ne taip, kaip XXI amžiuje turėtų būti vykdomi tarptautiniai santykiai. Mums Rusija yra strateginis partneris – su jos atstovais susitiksime kitų metų pradžioje. Kalbėsime, žinoma, ir apie šalies ryšius su rytinėmis kaimynėmis ir ES.”  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai H. Van Rompuy'us pakartojo, kad su Ukraina bus bendradarbiaujama ir toliau bei tikimasi artėjimo prie ES.

"Šiandien sutartie su Ukraina nepasirašėme, bet liekame pasiruošę tai padaryti, jei prieš kelius mėnesius numatyti reikalavimai bus įgyvendinti. Mes tikimės, kad anksčiau ar vėliau Ukraina bus pasiruošusi pasirašyti šį susitarimą. Dabar dialogą toliau vykdysime pagal egzistuojančias procedūras. Bandysime padėti suprasti Asociacijos sutartis, susitvarkyti su įsipareigojimais tarptautinėms organizacijoms. Mes patvirtiname ir užtikriname, kad stengsimės pasiekti, jog sutartis būtų pasirašyta. Tai daroma Ukrainos ekonomikos ir žmonių labui. Dėl to nepasiduosime Rusijos spaudimui."

REKLAMA

J. M. Barroso: Rusija negali būti įtraukta į ES-Ukrainos derybas dėl Asociacijos sutarties

ES Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso akcentavo, kad vakar pasklidusi informacija apie Ukrainos prezidento Viktoro Janukovičiaus pasiūlymą į derybas dėl Asociacijos sutarties įtraukti ir Rusiją yra teisinga, bet tai neįmanoma. Pasak ES lyderio, tam prieštarauja principai ir pagarba valstybės suverenumui. 

 “Buvo paskelbta informacija apie siūlymus derybas dėl susitarimo vykdyti trišaliu formatu, t.y. įtraukiant Rusiją. Mums tai nepriimtina. Mes gerbiame visu pasaulio valstybių suverenumą. Mes parengėme susitarimą su suverenia šalimi – Ukraina. Ten, kur turime dvišalį susitarimą, trišalio būti negali. Tokio sutarimo užbaigimui mes nesikreipiame į trečiąją šalį. Riboto suverenumo laikai Europoje baigėsi. Šiuo klausimu trišalių derybų formatas negali būti taikomas. Tai yra principo reikalas ES ir visoms ES šalims narėms. Taigi, durys lieka atviros, tačiau nemažėja klausimų, kuriuos dar reikia aptarti.Garantuojame tik tai, kad nebus tariamasi dėl tarptautinės teisės normas pažeidžiančių veiklos metodų."

REKLAMA

Kalbėdamas apie Rytų partnerystės programos ateitį ir principus, J. M. Barroso taip pat aiškino, kad ja nesiekiama daryti įtakos iš ES busės - rytinėms kaimynėms yra pateikiamas pasiūlymas, kurį jos gali vertinti ir dėl kurio gali apsispręsti.

“Rytų partnerystė nėra vien apie ekonomiką ir abstračius dalykus. Tai yra apie konkrečius, piliečiaims naudingus dalykus. Turimeužtikrinti, kad nei viena Europos šalis netaptu energetine sala – konstruojami nauji koridoriai, fizinės jungtys. Viskas daroma siekiant padidinti energetinį saugumą. Šiandien parodėme, kad galimne įvykdyti savo įsipareigojimus. Tai gerai parodo ir vos prieš pora savaičių Europos Komisijos paskelbta rekomendacija taikyti bevizį rėžimą tiems Moldovos piliečiams, kurie turi pasus su biometriniais duomenimis”, - aiškino J. M. Barroso.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų