REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukraina praleido istorinę galimybę (papildyta 10.33)

Moldova ir Gruzija pasirašė bendradarbiavimo su ES sutartį

 

Gruzija ir Moldova penktadienį Vilniuje parafavo asociacijos ir laisvos prekybos sutartis su Europos Sąjunga (ES), tačiau Ukraina atsisakė pasirašyti istorinį susitarimą.

REKLAMA
REKLAMA

 

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius per susitikimą su ES vadovais Vilniuje nepakeitė savo nuomonės, ir tik iš šalies stebėjo iškilmingą sutarčių pasirašymo ceremoniją.

REKLAMA

Moldovos premjeras Iurie Leanca (Jurijė Liankė) savo ruožtu teigė, kad Vilniuje žengtas žingsnis priartins jo valstybę visateisės narystės link.

"Tai yra aiškus kelias pirmyn mūsų santykiuose, kurie neabejotinai vieną dieną atves mano šalį į ES", - po pasirašymo ceremonijos Vilniuje sakė Moldovos premjeras.

ES vadovai sakė tikintys, kad sutarčių tekstą preliminariai Vilniuje patvirtinusios Moldova ir Gruzija jas galutinai galėtų pasirašyti kitais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus) pagyrė Gruzijos ir Moldovos vadovų "pasiryžimą, drąsą ir politinę valią", pabrėždamas, kad tai didžiausios apimties ES susitarimai su valstybėmis partnerėmis.

Susitikimo šeimininkė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė perspėjo, kad drąsa bus reikalinga galutinai įtvirtinti Gruzijos ir Moldovos europinį pasirinkimą.

"Mums reikės daug pastangų, kad šios dienos įsipareigojimai taptų neatšaukiama realybe ir atneštų geresnį gyvenimą mūsų rytų partneriams. Mums reikės drąsos ir išminties judėti pirmyn, Mums reikės vienybės ir pasitikėjimo įveikti būsimus iššūkius", - ceremonijoje kalbėjo prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES vadovai apie Ukrainos atsisakymą pasirašyti sutartį iškilmingoje ceremonijoje neužsiminė. Į renginį atvykęs Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius su žurnalistais penktadienio rytą nebendravo.

Ukrainos vyriausybė praeitą savaitę paskelbė nusprendusi atidėti asociacijos sutarties pasirašymą, argumentuodama būtinybe stiprinti prekybą su Rusija.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.tais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų