REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Niuporto (D. Britanija) gyventojas Jamesas Howellas nė neįtarė, kad, išmetęs seną savo kompiuterio kietąjį diską, neteko beveik 5 milijonų svarų (apie 7,5 mln. JAV dolerių) turto, praneša „CNet News“.

REKLAMA
REKLAMA

2009 m. išmestame sugedusio nešiojamojo kompiuterio diske buvo 7 500 bitkoinų – virtualios valiutos vienetų, kurių vertė šiuo metu būtų padariusi J. Howellą multimilijonieriumi. Pranešama, kad J. Howellas uždirbo 7 500 bitkoinų 2009 metais, kuomet naujoji virtualios valiutos generavimo sistema buvo žinoma tik siaurame IT specialistų rate. Tais metais japonas programuotojas Satoshi Nakamoto sukūrė programinę įrangą, leidžiančią generuoti bitkoinus vykdant savo kompiuteriu sudėtingus matematinius skaičiavimus.

REKLAMA

Ši sistema naujų virtualių pinigų generavimo procesą tolydžio apsunkindavo, versdama naudoti vis daugiau kompiuterių skaičiavimo išteklių. J. Howellas 7 500 bitkoinų užsidirbo per savaitę, kai bitkoinus generuojančią programą paleido savo nešiojamajame kompiuteryje. Pranešama, kad virtualios valiutos jis galėjo sukaupti dar daugiau, tačiau jo draugė ėmė skųstis dėl nuolat veikiančio kompiuterio keliamo triukšmo.

Po metų J. Howello nešiojamasis kompiuteris, kurio diske buvo 7 500 bitkoinų, buvo aplietas gaiviuoju gėrimu ir nustojo veikti. Vyras nutarė išparduoti kompiuterį dalimis. Sau pasiliko tik kietąjį diską, kurį šių metų vasarą, tvarkydamas butą, ėmė ir kartu su kitais nereikalingais daiktais išmetė į sąvartyną. J. Howellas nekreipė jokio dėmesio į savo sugeneruotus bitkoinus: esą jis augino du vaikus ir per rūpesčius visai pamiršo apie „Bitcoin“ valiutos raidą.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad šios virtualios valiutos vertė ėmė augti, jis vėliau perskaitė naujienose: pasirodo, už vieną bitkoiną buvo galima gauti 1000 JAV dolerių. Supratęs, kokią klaidą jis padarė, vyras ėmė karštligiškai ieškoti galimybių susigrąžinti išmestą kietąjį diską.

Jis kreipėsi pagalbos į sąvartyno, kuris buvo maždaug stadiono aikštės dydžio, darbuotojus. Šie paaiškino, kad rasti kietąjį diską nerealu, nes per kelis mėnesius sąvartyno aukštis padidėja 1 metru. Vietinės valdžios atstovai pareiškė, kad jei J. Howellas norėtų užsakyti paieškos darbus, ko gero, jie jam kainuotų beveik tiek pat, kaip ir ieškomo disko vertė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų