REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Raimonda ALYSIENĖ

Jei ekonominė krizė ir baigėsi, tai ne visiems. Aukštesnių kategorijų valstybės tarnautojai jau gali džiaugtis gerokai didesniais atlyginimais, o mažiausiai uždirbantiems ar pensininkams belieka skaičiuoti centus ir misti kruopomis.

Reikės maždaug 240 mln. litų valstybės biudžeto

Nuo spalio, valdžiai vykdant Konstitucinio Teismo (KT) sprendimą, didėjo darbo užmokestis daliai valstybės tarnautojų – teisėjams, specialiųjų tarnybų, krašto apsaugos, kalėjimų darbuotojams, viceministrams ir Seimo narių padėjėjams.

Pakeitimai numato, kad nuo 5 iki 20 procentinių punktų didinami 2009 m. valstybės tarnautojams sumažinti priedai už kvalifikacines klases. Tačiau algos bazinis dydis lieka 450 litų, o ne 490 litų, kaip buvo 2008-aisiais.

Kadangi biudžete lėšų gali trūkti, siūloma valstybės institucijoms taupyti – nepirkti inventoriaus, mažiau važiuoti į komandiruotes. Be to, pritrūkus lėšų siūloma su darbuotojais atsiskaityti iki 2014-ųjų kovo 1-osios.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas dar vasarą nutarė, jog įstatymų pakeitimai, kuriais apkarpytos teisėjų ir valstybės tarnautojų algos, prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui. Nurodyta, kad iki spalio valdžia turi arba atstatyti nukirptas algas, arba priimti kitokius prieštaravimą Konstitucijai pašalinančius sprendimus. Tokį sprendimą KT priėmė išnagrinėjęs šešis pareiškėjų prašymus.

REKLAMA

Nors po truputį, bet visiems

Seimo narys Stasys Šedbaras išsakė nuomonę, sutampančią su Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių nuostata, kad KT nutarimą reikėjo įgyvendinti ne taip. Spalio 1-oji – tik terminas, nuo kurio buvo galima pradėti atstatinėti sumažintus atlyginimus ne tik daugiausiai uždirbantiems tarnautojams. Nereikėjo pamiršti ir mažiausiai uždirbančių Lietuvos piliečių – nei policininkų, nei socialinių ar kultūros darbuotojų. Pasak S.Šedbaro, nors ir po truputį, bet atstatyti darbo užmokestį reikėjo visiems, taip būtų teisingiausia. O įvairių būdų, kaip tai daryti, Seimo opozicija siūlė ne vieną.

REKLAMA
REKLAMA

– Bet dauguma tokius siūlymus blokavo, – sakė S.Šedbaras.

Atidėliojimas problemų neišspręs

Tauragiškių rinktas Seimo narys socialdemokratas Darius Petrošius pabrėžė, kad toks yra KT sprendimas, ir jį reikia vykdyti. Atidėliojimas problemų neišspręs, kuo toliau, tuo bus sunkiau, nes teismuose ieškinių begalės, sąnaudos augs, teismai bus bereikalingai apkrauti.

– Pensininkams pensijos jau atstatytos, liko tik skola, kurią aš vadinu pavogta, – taip visuomenės prieštaravimų bei nepasitenkinimų sulaukiančią atlyginimų atstatymo situaciją vertina D.Petrošius.

Paguoda pensininkams

Lapkričio 21-ąją Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė nutarimą „Dėl pensijų kompensavimo“. Pagal KT konstatavimą, Vyriausybė įpareigota valstybinių socialinio draudimo pensijų ir dideliu mastu sumažintų visų valstybinių pensijų kompensavimą pradėti nuo 2014 m. liepos 1 d., o esant galimybei – ir anksčiau. Lėšas, reikalingas valstybinėms socialinio draudimo pensijoms kompensuoti, siūloma skirti iš valstybės biudžeto.

Vyriausybei siūloma iki kitų metų kovo 1 d. pateikti Seimui įstatymų projektus bei paruošti tvarką, pagal kurią iš dalies 2014 metais bus kompensuojamos sumažintos valstybinės socialinio draudimo pensijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų