REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kleboną D. Tubį pražudė sušlubavusi širdis?

Žmonių labai mylėto Biržų klebono Daliaus Tubio mirtis kelyje užminė mįslių ne tik policijos tyrėjams, bet ir visiems jį pažinojusiesiems.

Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas 49 metų Dalius Tubys, pirmadienio vakarą dideliu greičiu skriejęs savo visureigiu „Lexus RX“, judriame kelyje Panevėžys–Pasvalys–Ryga galėjo būti netekęs sąmonės dar prieš smūgį į sunkvežimį. Taip svarsto Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas ir kiti vyskupijos dvasininkai.

Kaip ir visi tikintieji, sukrėsti tragiškos kunigo mirties jie negali patikėti, kad be galo gyvenimą ir žmones mylėjęs klebonas nebuvo atsargus kelyje. Pasak jų, D. Tubys jau kuris laikas skundėsi nesveikuojančia širdimi, buvo patyręs širdies operaciją.

„Kiek žinau, jis nebuvo greičio mėgėjas“, – apie savo velionį mokslo draugą, su kuriuo kartu studijavo Kauno kunigų seminarijoje, kalbėjo L. Virbalas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip „Sekundei“ teigė vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, kai D. Tubys nusipirko brangų automobilį, jį įspėjo, kad žmonės gali to nesuprasti. Kunigas tada paaiškino mašiną įsigijęs išperkamąja nuoma. Į vyskupo klausimą, ar nebijantis sudaužyti brangaus automobilio, atsakęs, kad mašina drausta, nėra ko jaudintis.

REKLAMA

J. Kauneckui neteko važiuoti su Biržų klebonu, tačiau iš kitų dvasininkų jis girdėjo, kad D. Tubys kelyje būdavo gana atsargus. Todėl, anot vyskupo, daugelį nustebimo pasirodę pranešimai, kad jis galėjo važiuoti 200 kilometrų per valandą greičiu.

Jo Ekscelencija spėja, kad Biržų kleboną prie vairo galėjo ištikti širdies priepuolis. Tokios galimybės neatmeta ir vyskupas L. Virbalas. Pasak jo, praėjusį šeštadienį kurijoje apsilankęs D. Tubys nepajėgė nusinešti aštuonių knygų į savo automobilį, tad paprašė pagalbos.

Žuvo vietoje

Pasvalio rajono policijos komisariato viršininkas Mariaus Jablonskas sako, kad avarijos priežastys paaiškės atlikus tyrimą. Kol jis nebaigtas, pareigūnas nenori nieko komentuoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirminiais duomenimis, dėl eismo įvykio kaltas D. Tubys“, – teigė jis.

Biržų klebonas pirmadienio vakarą žuvo Pasvalio rajone, ties Pumpėnais. Kaip pranešė policija, visureigį „Lexus RX“ vairuojantis dvasininkas lygiame kelyje nepasirinko saugaus greičio, pasuko į priešpriešinę eismo juostą ir atsitrenkė į priešpriešiais važiuojantį sunkvežimį DAF FT XF, vairuojamą 64 metų latvio I. P.

Nuo smūgio atšokęs „Lexus RX“ kaktomuša trenkėsi į dar vieną priešpriešiais važiuojnatį sunkvežimį „Volvo FH 12“, vairuojamą šiauliečio 65 metų R. D. Nuo smūgio abu automobiliai nuvažiavo nuo kelio.

Visureigio vairuotojas žuvo vietoje. Iš sumaitoto automobilio jo kūną ištraukė ugniagesiai gelbėtojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po eismo įvykio žurnalistų kalbinti abiejų sunkvežimių vairuotojai pasakojo, kad jiems susidarė įspūdis, jog sėdintysis prie visureigio vairo buvo užmigęs. Latvis sakė, kad pamatęs priešais atlekiančią mašiną mirkčiojo šviesomis, bet jos vairuotojas nereagavo.

Tarnystę pradėjo Panevėžyje

Dėl D. Tubio mirties ypač liūdi Biržų ir šio krašto, kuriame jis kunigavo pastaruosius 13 metų, žmonės. Jie labai mylėjo kunigą už jo paprastumą, šiltumą, mokėjimą atjausti.

Vyskupui L. Virbalui imponavo kunigo turėta Dievo dovana suburti žmones. Biržuose, kur veikia kelios konfesijos, jis pasižymėjo ekumenine veikla, stengėsi suvienyti religinių bendruomenių narius, daug dirbo su jaunimu, rengė vasaros stovyklas.

REKLAMA

D. Tubys siekė, kad žmonės pažintų tikėjimo džiaugsmą, kad bažnyčia jiems nebūtų tik mūras, kuriame meldžiamasi, o alsuotų gyvybe. Kunigas rasdavo kelią ir į jauno, ir į brandaus žmogaus sielą.

Šį dvasininką mena ir panevėžiečiai. 1991-ųjų gegužės 30 dieną Panevėžio Kristaus Karaliaus katedroje kunigu įšventintas D. Tubys joje vikaru tarnavo penkerius metus – iki 1996-ųjų.

Vėliau jis buvo Salako, Zarasų rajono, Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios ir Švedriškės, Ignalinos rajone, Šv. Jono Krikštytojo parapijų klebonas.

Nuo 2000-ųjų vasario iki mirties jis buvo Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas. D. Tubys 11 metų ėjo Biržų vicedekano pareigas, o nuo 2011-ųjų – dekano. Jis taip pat buvo Kupreliškio Biržių rajono Šv. arkangelo Mykolo parapijos administratorius, o pastaraisiais metais – Nemunėlio Radviliškio Švč. Mergelės Marijos parapijos administratorius.

REKLAMA

Vyskupas J. Kauneckas sakė, kad jam darė įspūdį šio kunigo atsidavimas Bažnyčiai, organizuotumas, veiklumas.

D. Tubys kūrė Biržų bažnyčios interjerą, atnaujino jos išorę, įvedė šildymo sistemą, kad žmonėms nereikėtų šalti. Jis pasirūpino, kad bažnyčioje būtų naujos varpų pakabinimo konstrukcijos, įrengė programuojamus nuotolinio valdymo skambinimo varpais mechanizmus.

Šioje bažnyčioje velionis ir bus pašarvotas. Laidotuvių Mišios bus aukojamos rytoj, ketvirtadienį, 12 valandą.

Dvasininkas amžinojo poilsio atguls šventoriuje.

Būta ir daugiau netekčių

Panevėžio ir rajono tikinčiuosius ir anksčiau yra sukrėtę tragiškos kunigų žūtys keliuose.

2002-ųjų kovą per avariją žuvo iš Utenos kilęs Šv. Petro ir Povilo bažnyčios vikaras, Ėriškių klebonas 29 metų Kęstutis Ubeika. Įšventintas kunigas dirbo tik trejus metus, į Panevėžį jis buvo paskirtas 2000-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dvasininko mirtis patykojo už Molėtų, kai jis savo automobiliu BMW 525 važiavo iš Utenos į Vilnių.

Teigiama, kad jis gerokai viršijo saugų greitį apledėjusiame kelyje. Jo automobilis tapo nevaldomas, išlėkė į priešingą kelio pusę ir kliudė važiuojančią „Audi 80“.

Sunkiai sužalotas K. Ubeika mirė Molėtų ligoninėje. „Audi“ vairuotojas ir keleivis buvo sužeisti. Abu automobiliai sudaužyti nepataisomai.

Gyvas būdamas kunigas iš kitų dvasininkų išsiskyrė tuo, kad važinėjo automobiliais, kurių numeriuose buvo LRS raidės. K. Ubeika nepagailėjo 300 litų už numerius, kurie anksčiau buvo skiriami tik Seimo narių automobiliams. Dvasininkas sakydavo, kad Dievas ir toks automobilio numeris jam padės išvengti nelaimių kelyje.

REKLAMA

Panevėžio vyskupijos neaplenkė ir skandalai dėl neleistino kunigų elgesio kelyje.

2004 metų lapkričio 27 dieną tuometis Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios vikaras Žydrūnas Jurkus, važiuodamas automobiliu „Audi 100“ Biržų gatve Pasvalyje , jo nesuvaldė, išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir partrenkė jauną dviratininką. Per eismo įvykį žmogus buvo sunkiai sužalotas, vėliau liko neįgalus.

Tuoj po avarijos dvasininkas nesustojęs nuvažiavo. Dviratininkui pagalbą suteikė avarijos liudininkai. Kunigas tik maždaug po valandos paskambino į policiją ir aiškino nepastebėjęs, kad partrenkė žmogų, nes kažkas esą į automobilį tuo metu metė akmenį. Paskui paaiškėjo, kad vikaras buvo girtas. Jo kraujyje rasta 2,36 promilės alkoholio.

REKLAMA

Panevėžio vyskupas J. Kauneckas atleido vikarą iš pareigų, sustabdė jo dvasininko įgaliojimus. Po kelių mėnesių teismo kaltu dėl avarijos pripažintas Ž. Jurkus pats atsisakė kunigystės.

Dešimt įsakymų tikintiems vairuotojams

Kiekvienais metais trečiąjį lapkričio sekmadienį minima Pasaulinė žuvusiems eismo įvykiuose atminti diena. Tą dieną bažnyčiose aukojamos šv. Mišios už žuvusiuosius per avarijas. Katalikų vairuotojų Bažnyčia prašo laikytis ne tik Kelių eismo taisyklių, bet ir 2007 metais Vatikano parengto Ganytojiškos globos kelyje vairuotojo dekalogo.

Vairuotojams dalijamuose kalendoriukuose užrašyta: „Nežudyk“, „Mandagumas, teisingumas ir protingumas padės tau įveikti nenumatytas situacijas“, „Būk gailestingas ir padėk pagalbos reikalingam artimajam, ypač avarijos aukai“, „Nelaikyk automobilio galios dominavimo priemone ir proga nusidėti“ ir kt. Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų