REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos pramonės įmonėse vis labiau auga sudėtingos technikos poreikis – investuojama į specifiniams poreikiams pritaikytus robotus, kurie ne tik išlaisvina žmones iš rutininių darbų, bet ir atlieka sudėtingus darbus. Pagyvėjimą rinkoje pastebėjo ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) mokslininkai, šiemet gavę trečdaliu daugiau verslininkų užklausų dėl robotų pritaikymo pramonėje negu 2012-aisiais, sakoma VGTU pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje 10 tūkstančių darbuotojų tenka vos 2 pramoniniai robotai, kaimyninėse Latvijoje bei Estijoje šie skaičiai dar mažesni, tačiau pavyzdžiui, Vokietijoje įdiegta bent 100 kartų daugiau robotų. Dėl šios priežasties kiekvienas naujai įdiegtas robotas didina įmonių konkurencinį pranašumą ir darbuotojų sukuriamą pridėtinę vertę, teigia VGTU atstovai.

REKLAMA

Skelbiama, kad vienas didžiausių VGTU mokslininkų darbų šiemet – naujoms funkcijoms suprogramuotas unikalių trimačių (3D) formų gamybai skirtas robotas Alytaus nuotekų valymo įrenginių gamybos įmonėje „Traidenis“. Didelio mastelio gaminių prototipus apdorojanti robotinė ranka leidžia sudėtingas technologines operacijas atlikti tiksliau ir greičiau nei tai galėtų atlikti žmogus. Dar vienas roboto privalumas – jis gali dirbti kiaurą parą septynias dienas per savaitę, o tai padidins gamybos našumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu Lietuvoje robotų naudojimas gamyboje yra sparčiai besivystanti kryptis, todėl kiekvieno naujo roboto diegimas yra iššūkis, kuriam reikia patirties, profesinio pasirengimo, originalių sprendimų ir drąsos“, – apie robotikos srityje kylančius iššūkius sakė VGTU Mechanikos fakulteto docentas Robertas Urbanavičius. Kartu su profesoriumi Vytautu Bučinsku ir mechatroniką studijuojančiais Andriumi Dzedzinskiu ir Mindaugu Rimidžiu jie aiškinosi įmonės poreikius ir naudodami atvirojo kodo programas, suteikė „Traidenio“ turimam robotui naujų panaudojimo galimybių.

„Buvome maloniai nustebinti, kad Lietuvoje turime ypač aukštos kompetencijos mechatronikos ir robotikos specialistus, galinčius spręsti sudėtingas šiuolaikinės modernios gamybos problemas. Esame numatę ir tolesnį bendradarbiavimą įmonės procesų tobulinime“, – po drauge su VGTU mokslininkais įvykdyto projekto sakė UAB „Traidenis“ generalinis direktorius Sigitas Leonavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų