REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vadovaujami konservatoriai trečiadienį paryčiais sutarė suformuoti koalicinę vyriausybę su socialdemokratais, agentūrai AFP pranešė su derybomis susiję šaltiniai.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vadovaujami konservatoriai trečiadienį paryčiais sutarė suformuoti koalicinę vyriausybę su socialdemokratais, agentūrai AFP pranešė su derybomis susiję šaltiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitarimas pasiektas praėjus dviem mėnesiams po rinkimų, kuriuos jie laimėjo, tačiau neužsitikrino daugumos.

REKLAMA

A..Merkel Krikščionių demokratų sąjunga (CDU), jos seserinė partija - Bavarijos krikščionių socialinė sąjunga (CSU) ir socialdemokratai (SPD) sudarė susitarimą po 17 valandų trukusio derybų maratono.

Per įtemptas diskusijas, kurios vyko po ne vieną savaitę trukusių politinių derėtuvių, centro kairiosios pakraipos SPD pavyko išsiderėti kelias svarbias nuolaidas, įskaitant minimalaus darbo užmokesčio įvedimą nuo 2015 metų. Tuo tarpu A.Merkel griežtai laikėsi savo pozicijos ir blokavo didesnių mokesčių turtingiesiems įvedimą.

REKLAMA
REKLAMA

Artimiausiu metu susitarimas bus oficialiai pateiktas maždaug 75 delegatų iš visų trijų partijų susirinkime, nurodė šaltiniai.

Dabar kanclerė tikisi, kad galės gruodžio 17 dieną būti prisaikdinta ir pradėti trečią kadenciją prie didžiausios Europos ekonomikos vairo.

Vis dėlto pagrindinė kliūtis dar nepašalinta: kitą mėnesį per balsavimą SPD nariai dar turi pritarti pasiūlytai kairiųjų ir dešiniųjų "didžiajai koalicijai".

"Įtemptai derėjomės iki pat galo", - sakė SPD generalinė sekretorė Andrea Nahles (Andrėja Nales) po derybų maratono Berlyne ir pridūrė: "Mums tai paketas, kurį, manau, galime pateikti savo nariams, jį rekomenduoti ir pasakyti, kad galime ištarti jam "taip".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Rezultatas yra geras mūsų šaliai ir jame yra gilus krikščionių demokratų įspaudas", - sakė CDU generalinis sekretorius Hermannas Groehe (Hermanas Grėhė).

Tuo tarpu jo kolega iš CSU Alexanderas Dobrindtas (Aleksandras Dobrintas) išreiškė pasitenkinimą, kad "visi svarbiausi mūsų pagrindai atsispindi koalicinėje sutartyje".

Nepaisant naktį pasiekto persilaužimo politikų laukia dar kelios nervingos savaitės. Kol kas visiškai neaišku, kaip baigsis gruodžio 14 dieną numatytas eilinių SPD narių balsavimas paštu, nes daugeliui partijos narių nepriimtina mintis, kad jų tradicinė darbininkų klasės partija vėl dirbs vyriausybėje įtakingos A.Merkel šešėlyje, kaip buvo 2005-2009 metais.

REKLAMA

Po to laikotarpio nelengvos politinės sąjungos SPD patyrė du iš eilės žeminančius pralaimėjimus rinkimuose. Rugsėjo 22 dieną vykusiuose rinkimuose socialdemokratai gavo mažiau nei 26 proc. balsų, o A.Merkel konservatoriai surinko beveik 42 proc. balsų.

SPD lyderis Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis), A.Merkel vyriausybėje užimsiantis vicekanclerio postą, viliasi, kad pasinaudodamas svarbiomis nuolaidomis, kurių jo komanda išsiderėjo iš konservatorių, jis sugebės palenkti į savo pusę eilinius jau 150 metų gyvuojančios partijos narius ir įtikins juos pritarti susitarimui.

REKLAMA

SPD lyderiai, norėdami išvengti įspūdžio, esą jiems rūpi tik ministrų postai, visą dėmesį sutelkė į politinį sandorį, dėl kurio kovojo, ir, kaip pranešama, artimiausiu metu neketina kalbėti apie tai, kam atiteks koks portfelis naujoje A.Merkel vyriausybėje.

Ilgo derybų maratono metu SPD pavyko iškovoti svarbią pergalę dėl savo pagrindinio reikalavimo - kad nuo 2015 metų pradžios minimalus valandinis darbo užmokestis sudarytų 8,5 euro.

Šis žingsnis, kuriuo siekiama sumažinti atotrūkį tarp skurstančių ir turtingų šalies gyventojų pajamų, taip pat turėtų pradžiuginti kritikus iš Jungtinių Valstijų, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Europos, kurie nori, kad ši Europos eksporto milžinė skatintų vidaus vartojimą ir pakoreguotų savo neproporcingą prekybos balansą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SPD taip pat pavyko pasiekti, kad nuo 2016 metų biržoje kotiruojamų bendrovių valdybose bent 30 proc. vietų turės užimti moterys, bei kad būtų panaikintas dvigubos pilietybės draudimas - to reikalauja didžiulė imigrantų iš Turkijos bendruomenė.

Abi pusės taip pat sutarė didinti pensijas siekiant užtikrint geresnę senjorų apsaugą Vokietijoje, kurios visuomenė sparčiai sensta.

Bavarijos CSU taip pat liko ne tuščiomis rankomis - ji pasiekė, kad vairuotojams iš užsienio bus įvesta rinkliava už naudojimąsi šalies greitkeliais, nurodė su derybomis susiję šaltiniai.

REKLAMA

Taip pat sutarta iki 2017 metų papildomoms išlaidoms ir investicijoms skirti 23 mlrd. eurų, pranešė naujienų agentūra DPA.

Daugiau detalių apie koalicinę sutartį, kurią sudaro daugiau nei 170 puslapių, ketinama paskelbti trečiadienį vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų