REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyventojams vis dar kyla nemažai klausimų apie pensijų kaupimą ateityje. Pateikiame klausimus, kuriuos dažniausiai užduoda skambinantieji į „Sodros“ informacijos centrą numeriu 1883.

Gyventojams vis dar kyla nemažai klausimų apie pensijų kaupimą ateityje. Pateikiame klausimus, kuriuos dažniausiai užduoda skambinantieji į „Sodros“ informacijos centrą numeriu 1883.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas ir dėl ko turi apsispręsti?

Iki lapkričio 30 d. gyventojai, sudarę pensijų kaupimo sutartis iki 2013 m. balandžio 1 d., gali rinktis:

REKLAMA

1) sustabdyti kaupimą – nebepervedinėti dalies įmokų į pensijų fondą;

2) kaupti papildomai – į pensijų fondą kas mėnesį pervesti 1 proc. atlyginimo (nuo 2016 m. – 2 proc.) ir dar gauti papildomą įmoka iš valstybės;tvarka.

3) nekeisti esamos situacijos – kaupti pensijų fonde senąja

Ką daryti, jeigu noriu sustabdyti kaupimą arba kaupti papildomai?

Reikia kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę, su kuria sudaryta pensijos kaupimo sutartis. Visų kaupimo bendrovių kontaktus galima rasti internete, adresu http://www.lb.lt/valdymo_imones arba paskambinus į „Sodros“ informacijos centrą, telefonu 1883 (arba (+370) 5 250 08 83 – šis numeris tinka ir skambinant iš užsienio).

REKLAMA
REKLAMA

Ar mažės mano „Sodros“ pensija, jei kaupiu pensijų fonde?

Taip, „Sodros“ mokama senatvės pensija bus mažesnė ta dalimi, kurią pervesite pensijų fondui. Kiek ji mažės galima pasitikrinti suformavus suvestinę prognozuojamai senatvės pensijai „Sodros“ gyventojų portale adresu https://gyventojai.sodra.lt.

Kaip bus nuskaičiuojamas 1 proc. nuo atlyginimo kaupiant papildomai?

Darbdavys nuo priskaičiuoto gyventojui darbo užmokesčio apskaičiuos papildomą 1 proc. įmoką ir ją perves „Sodrai“, kuri, savo ruožtu, per ves ją pensijų fondui. Savarankiškai dirbantys asmenys, norintys kaupti papildomai, šią papildomą įmoką turės apskaičiuoti ir pervesti patys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip gausiu papildomą 1 proc. iš valstybės?

Iš valstybės biudžeto į jūsų sąskaitą pensijų fonde bus pervedama papildoma 1 proc. įmoka (nuo 2016 m. – 2 proc.) nuo vidutinio darbo užmokesčio Lietuvoje. Ši įmoka pervedama tik jei turite draudžiamųjų pajamų ir nuo jų mokate papildomą 1 proc. įmoką.

Noriu kaupti papildomai, tačiau uždirbu mažesnę nei minimalią algą. Ar valstybė papildomą 1 proc. įmoką vis vien skaičiuos nuo vidutinio darbo užmokesčio?

Taip, papildoma įmoka skaičiuojama nuo vidutinio darbo užmokesčio Lietuvoje nepriklausomai nuo kaupiančiojo papildomai pajamų dydžio.

REKLAMA

Kaip sužinoti, su kuo sudaryta pensijos kaupimo sutartis?

Prisijungus prie „Sodros“ Elektroninėje gyventojų aptarnavimo sistemos adresu https://gyventojai.sodra.lt (elektroninės bankininkystės sistemos vartotojams arba turintiems elektroninį parašą). Taip pat ši informacija teikiama atvykus į „Sodros“ teritorinį skyrių su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu ir pateikus prašymą.

Gyvenu užsienyje. Kaip man sustabdyti kaupimą/pradėti kaupti papildomai?

Dėl to reikėtų kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę, su kuria sudaryta pensijos kaupimo sutartis. Kai kurios pensijų kaupimo bendrovės sudariusios sąlygas prašymą pateikti per el. bankininkystės sistemą, kitais atvejais pateikiamas prašymas turi būti teisiškai patvirtintas (pvz., notaro) tam, kad pensijų kaupimo bendrovė būtų tikra, kad prašymo už kaupiantį asmenį nepasirašė kitas asmuo.

REKLAMA

Noriu sustabdyti kaupimą. Ar man bus grąžinti pensijų fonde sukaupti pinigai?

Sukaupta suma bus išmokėta sukakus pensinį amžių. Jei gyventojas miršta nesulaukęs pensinio amžiaus, sukaupta suma išmokama paveldėtojams.

Ar galiu keisti pasirinkimą dėl kaupimo, jeigu po balandžio 1 d. jau vieną kartą pasirinkau?

Dėl to reikėtų kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę ir suderinti galimybę anuliuoti ankstesnį pasirinkimą. Gyventojas dėl pažeidžiančios jo interesus kaupimo bendrovės veiklos gali kreiptis į Lietuvos Banko priežiūros tarnybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaunu netekto darbingumo pensiją ir kaupiu pensijų fonde. Ar dėl to mažės netekto darbingumo pensija?

Šiuo metu mokama netekto darbingumo pensija nemažės. Jei sulaukę senatvės pensijos amžiaus pageidausite ir toliau gauti netekto darbingumo pensiją, ji bus perskaičiuota ir sumažės ta dalimi, kurią pervesite pensijų fondui.

Dirbu pagal individualios veiklos pažymą. Ar galiu kaupti pensiją pensijų fonde?

Taip. Dalyvauti pensijų kaupime gali tie savarankiškai dirbantys asmenys, kurie privalomai draudžiami pensijų socialiniu draudimu pagrindinei ir papildomai pensijos dalims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų