REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jovita Sukackaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt Už Europos Sąjungos (ES) Sanglaudos politiką atsakingi užsienio šalių ministrai neformaliame susitikime aptarė kaip gerinti Bendrijos struktūrinių fondų lėšų panaudojimą per ateinančius septynerius metus. Pasak Lietuvos finansų ministro, bus siekiama, kad pinigus šalys ne tik įsisavintų, bet ir investuotų, taip pritraukdamos privačia lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę patvirtinto 2014–2020 metų ES Sanglaudos biudžeto fondo lėšos siekia 325 mlrd. eurų. Tačiau biudžetą papildžius nacionalinėmis lėšomis, tikimasi, kad jis išaugs iki 500 mlrd. eurų.

REKLAMA

Ateinančiam septynerių metų laikotarpiui bus keičiama lėšų paskirstymo sistema. Pasak Lietuvos finansų ministro, pinigai bus skiriami tik iškėlus aiškius tikslus.

„Konkretus rezultatas – apmokyti tiek žmonių, sukurti tiek papildomų darbo vietų, arba tokiu dydžiu pagerinti to konkretaus regiono gyvenimo lygį. Šių rezultatų bus sunku pasiekti, tačiau jeigu mes orientuosimės būtent į šiuos rezultatus, matys bus lengviau ir turėti geresnį ES lėšų panaudojimo efektą“, – teigia R. Šadžius.

REKLAMA
REKLAMA

Už ES regioninę plėtrą atsakingas Europos Komisijos narys Johannes Hahnas teigia, kad atsiras ir naujovių. „Naujas dalykas, kuris bus taikomas, tai rezultatų vertinimas. Rezultatai bus skelbiami viešai, todėl bus galima sekti kaip projektai įgyvendinami“, – apie papildomą kontrolę sako jis.

Finansų ministro teigimu, naujo laikotarpio Sanglaudos fondo lėšas bus siekiama investuoti – ne tik paskirstyti projektams. Esą taip būtų lengviau pritraukti ir privataus sektoriaus finansus.

„Tai yra ES lėšų ne paprastas įsisavinimas ar padalijimas kaip subsidijų, o turėtų būti jų investavimas – grąžintinai, ar teikiant tam tikras garantijas, kas leistų patiems projektams, kuriuos mes įgyvendinam, pavyzdžiui, namų renovacijai ar viešų pastatų apšiltinimui, ar svarbių infrastruktūros objektų statybai pritraukti ir privačių lėšų, ir tokiu būdu vieno investuoto euro jėgą padidinti tris – penkis kartus“, – kalba R. Šadžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, kaip vienas iš tokių pavyzdžių galėtų būti vyriausybės sprendimas taikyti viešo ir privataus sektoriaus partnerystę panaudojant ir ES struktūrines lėšas statant nacionalinį stadioną.

Lietuvai 2014–2020 metų laikotarpiui iš ES Sanglaudos fondo numatoma skirti apie 6,5 mlrd. eurų – beveik 22,5 mlrd. litų. Tačiau per ateinančius dvejus metus valstybė privalės išnaudoti dar neišleistas dabartinio laikotarpio lėšas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų