REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad likus dviem dienoms iki Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės viršūnių susitikimo iš Ukrainos gaunami signalai neleidžia kategoriškai teigti, kad Vilniuje nebus pasirašyta asociacijos sutartis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad likus dviem dienoms iki Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės viršūnių susitikimo iš Ukrainos gaunami signalai neleidžia kategoriškai teigti, kad Vilniuje nebus pasirašyta asociacijos sutartis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar ir šiandien gauname įvairių signalų dėl to, kas gali įvykti Vilniuje atvykus (...). Jeigu manęs paklaustų, ar galiu 100 procentų pasakyti, kad nebus pasirašyta asociacijos sutartis, aš negalėčiau to pasakyti“, – BNS antradienio popietę sakė ministras.

REKLAMA

Ukrainos vyriausybė praeitą savaitę pranešė stabdanti pasirengimą asociacijos ir laisvos prekybos sutarties pasirašymui, kuris buvo planuotas penktadienį Lietuvoje.

Tačiau L.Linkevičius atkreipė dėmesį, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius trečiadienį dar rengs Nacionalinio saugumo tarybos posėdį, o ketvirtadienį planuoja atvykti į Vilnių.

„Be reikalo neatvažiuoja vadovai. Jie, matyt, irgi dar ne visus argumentus yra išsakę“, – sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad įvertinus „patirtį, prieštaringus signalus ir dinamiką, negalima atmesti“, kad paskutinę minutę sutartis bus pasirašyta.

„Europos sprendimas lieka, o Ukrainos sprendimas gali keistis. Tai priklauso nuo jų politinės valios, lyderystės ir strateginio apsisprendimo“, – kalbėjo L.Linkevičius.

Pasak jo, paskutinėmis dienomis Ukrainoje vykstantys protestai rodo, kad „pilietinis aktyvumas yra proeuropinis“.

„Mes negalime ir neketiname kištis į vidaus diskusijas, tai ne mūsų metodas. Mes tik atkreipiame dėmesį, taip pat ir vadovybės, kad žmonių balsas yra svarbus ir mes įsivaizduojame, kad jo turėtų būti paisoma“, – kalbėjo Lietuvos ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis sakė manantis, kad nepasirašius sutarties Vilniuje, ateityje šį tikslą gali būti pasiekti dar sunkiau.

Komentuodamas Ukrainos vyriausybės nuogąstavimus, kad sutartis su ES būtų žalinga Ukrainos ekonomikai, L.Linkevičius sakė, jog ilgalaikėje perspektyvoje nauda būtų neabejotina, o galimus iššūkius trumpuoju laikotarpiu lemtų „ne natūralus procesas, o ultimatyvūs pareiškimai iš Rusijos“.

„Perspektyvoje tai būtų didžiulė nauda Ukrainos ir ES ekonomikai. 46 mln. šaliai atsiveria pusės milijardų Europos piliečių rinka. Jeigu jie atsisako trumpalaikės dietos, bet priima saldainių dėžutę šiandien, tai yra vienas pasirinkimas. Jie turėtų orientuotis į modernią pramonę, modernią ekonomiką, inovacijas“, – kalbėjo L.Linkevičius.

REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministras atmetė Ukrainos pasiūlymą surengti trišales ES, Ukrainos ir Rusijos derybas dėl prekybos.

Jo teigimu, iki šiol nebuvo ir neturėtų būti precedentų, kad derybose dėl asociacijos sutarties su ES kaip tarpininkas dalyvautų trečioji šalis.

„Rusija yra labai vertingas ekonominis ir politinis partneris ES. ES skirs labai didelį dėmesį dialogui su Rusija – bet pabrėžiu, dialogui, tai nėra trialogas. Nemanau, kad tai būtų perspektyvu“, – sakė L.Linkevičius.

Ministras taip pat sakė raginantis Rusiją atsisakyti požiūrio, jog Rytų partnerystės šalių suartėjimas su ES automatiškai būtų Maskvos pralaimėjimas: „Kol vyraus pas mūsų kolegas požiūris, kad tai „nulinės sumos žaidimas“, bus sudėtinga. Mes sakome, kad tai gali būti visų laimėjimas“.

REKLAMA

Kalbėdamas apie kitas Rytų partnerystės šalis, ministras sakė, kad Vilniuje turėtų būti parafuotos asociacijos sutartys tarp ES ir Gruzijos bei Moldovos, o jas pasirašyti bus siekiama kitąmet.

„Tikslas – pasirašyti dar šios ES Komisijos laikotarpiu, iki kitų metų rudens“, – sakė ministras.

L.Linkevičiaus teigimu, Moldova yra lyderė siekiant bevizio režimo su ES, tačiau ministras sakė kol kas negalintis kalbėti apie konkrečius sprendimus Vilniaus viršūnių susitikime.

Pasak užsienio reikalų ministro, Lietuvai svarbu, kad susitikime dalyvaus ir Baltarusija, kuriai atstovaus užsienio reikalų ministras. Prieš dvejus metus Varšuvoje Rytų partnerystės susitikime Baltarusija nebuvo atstovaujama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mums labai svarbu tęsti dialogą su kaimynais. Verslo forume ketina dalyvauti jų ūkio ministras, bus atstovaujama jaunimo, pilietinės visuomenės forumuose, užsienio reikalų ministras dalyvaus viršūnių susitikime. Lietuva suinteresuota, kad kaimynai artėtų prie europinio bendravimo“, – sakė L.Linkevičius.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų