REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovė Aušrutė Armanavičienė sako, jog teisė nutraukti nėštumą yra moters reprodukcinė teisė.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovė Aušrutė Armanavičienė sako, jog teisė nutraukti nėštumą yra moters reprodukcinė teisė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SAM Asmens sveikatos departamento Šeimos sveikatos skyriaus vedėja tai pažymėjo Seime surengtuose Gyvybės apsaugos prenatalinėje fazėje įstatymo projekto klausymuose.

REKLAMA

„Mes sakome, kad nėštumo nutraukimas yra nepriimtinas, bet teisė į nėštumo nutraukimą yra viena iš moters reprodukcinių teisių, kuri glaudžiai susijusi su teise į asmens neliečiamumą, todėl esant šiai kolizijai mes konstatuojame, kad tai yra neišvengiamas blogis. Mes galime teigti, kad ne draudimai gali padėti išgyvendinti abortus, tačiau visų pirma reikia šviesti visuomenę, ypač jaunimą“, – sakė A. Armanavičienė.

Ji pažymėjo, jog ir šiuo metu esama faktorių, kurie riboja abortus – terminas, iki kurio jį leidžiama atlikti, be to, nėštumo nutraukimas moters noru, ne dėl grėsmės sveikatai, yra mokama procedūra.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra tam tikri ribojimai, pavyzdžiui, nėštumo terminas. Didelę dalį moterų sustabdo, kad tai yra mokama procedūra, ne kiekviena gali sumokėti per 200 litų. Tokių mechanizmų, kuriuos dabar taikome, yra pakankamai moteriai pagalvoti“, – sakė SAM atstovė.

Ji pažymėjo, jog SAM taip pat ruošiami pakeitimai, kad psichologo konsultacija prieš nėštumo nutraukimą būtų ne rekomenduojama, o privaloma.

„Jei yra tokia moters teisė, tai jokiu būdu nėra prievarta, tai jos teisė pasirinkti, ji gali nutraukti nėštumą, viską apsvarsčiusi, gali ir nenutraukti. Ši teisė pasirinkti leidžia išvengti kriminalinių abortų. Ne draudimais reikia reguliuoti šitą veiksmą, o tik šviečiant visuomenę“, – pasisakė A. Armanavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas įstatymo iniciatorių Zbignevas Jedinskis sakė, jog diskusijoje dėl abortų tarp priešingų pusių jis jau matantis sąlyčio taškų. „Nuo diskusijos pradžios pradedame rasti sąlyčio taškų, jau beveik visi esame sutarę, kad nėštumo nutraukimas – blogis“, – sakė Z.Jedinskis.

Seimas po pateikimo yra pritaręs grupės parlamentarų, kurių dauguma – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcijos nariai, parengtam Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projektui.

Pagal projektą, nėštumą gydytojas galėtų nutraukti tik tuo atveju, jei nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai, arba yra pagrįstų įtarimų, kad moteris pastojo dėl išžaginimo. Nutraukti nėštumą esant aukščiau minėtoms sąlygoms būtų leidžiama, jei nuo nėštumo pradžios praėjo ne daugiau kaip 12 savaičių.

REKLAMA

Lietuvoje šiuo metu leidžiama iki 12 nėštumo savaitės nutraukti nėštumą be papildomų sąlygų.

Europos Sąjungoje (ES) abortai draudžiami Maltoje, Airijoje ir Lenkijoje. Kitos valstybės, tarp jų ir Lietuva, abortų nedraudžia, tik nustato ribą, iki kurios jis leidžiamas. Šis terminas svyruoja nuo 10 iki 18 savaičių.

Abortą pateisintų 84 proc. lietuvių, rodo naujienų portalo delfi.lt užsakymu viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ 2010 metais atlikta apklausa. Abortų nepateisina 9,2 proc. respondentų, 6,5 proc. apklausos metu neatsakė į šį klausimą.

Statistika rodo, kad kasmet abortų Lietuvoje mažėja. 2004 metais jų buvo atlikta 10 tūkst. 644, 2007-aisiais – 9596, 2008-aisiais – 9031,o 2011 metais – 6205.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų