REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Valdančiosios Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas grįžo į Lietuvą ir antradienį dalyvaus teismo posėdyje Vilniuje, kur apeliacine tvarka bus nagrinėjama jo ir kitų „darbiečių“ baudžiamoji byla dėl sukčiavimo ir kitų nusikaltimų.

„Taip, dalyvausiu. Grįžau laiku. (...) Aš visą laiką vykstu ten, kur manęs reikia, kur aš noriu“, – BNS pirmadienį sakė V.Uspaskichas. Seimo valdyba politiką buvo išleidusi į asmeninę kelionę į užsienį lapkričio 18–23 dienomis, parlamentaras buvo išvykęs Rusiją.

Partijos įkūrėją V.Uspaskichą liepą Vilniaus apygardos teismas pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Nuteistasis ir jo gynėjas advokatas Vytautas Sviderskis BNS sakė, kad Apeliaciniam teismui teiks prašymus, kurie nebuvo patenkinti Vilniaus apygardos teisme.

„Jeigu kaltinamieji prašo iškviesti liudytojus, kuriais teismas remiasi rašydamas nuosprendį, tai reikia juos kviesti. Jeigu kaltinamieji prašo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) išvados patikrinimo, nes ten yra klaidų, esminių, jas reikia patikrinti. Kitaip nesuteikiama galimybė apsiginti. Negalima vadinti valstybės demokratine, jeigu neužtikrinamos žmogaus teisės“, – BNS sakė V.Uspaskichas. Šiuos prašymus kaltinamieji ir jų advokatai ne kartą teikė Vilniaus apygardos teismui, tačiau jie buvo atmesti.

REKLAMA
REKLAMA

Jo advokatas V. Sviderskis BNS sakė, kad tam tikrose dalyse įrodymų tyrimas reikalingas, todėl bus vėl prašoma iškviesti liudytojus ir atlikti ekspertizes.

REKLAMA

Pirmasis posėdis spalio 10 dieną Lietuvos apeliaciniame teisme Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje neįvyko, nes susirgo advokatė.

Iš viso teismas yra gavęs septynis apeliacinius skundus dėl Vilniaus apygardos teismo liepos 12 dieną paskelbto nuosprendžio – skundus parašė Generalinė prokuratūra, Darbo partijos atstovai, nuteistieji ir jų advokatai.

Pagal nuosprendį parlamentarė Vitalija Vonžutaitė, teismo įvardyta V.Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų turėtų praleisti trejus metus. Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei teismas skyrė vienus metus nelaisvės, o parlamentarui Vytautui Gapšiui – 35 tūkst. litų baudą.

REKLAMA
REKLAMA

Prokuroras apeliaciniu skundu prašo dar labiau sugriežtinti nuosprendį „darbiečiams“ – siūloma pripažinti, kad nusikaltimai padaryti veikiant organizuotoje grupėje ir tai yra atsakomybę sunkinanti aplinkybė. Taip pat prašoma panaikinti V.Uspaskicho ir V.Vonžutaitės išteisinimą dėl sukčiavimo apgaule įgyjant didelės vertės Darbo partijos turtinę teisę gauti valstybės dotacijas ir kompensaciją už rinkimų išlaidas. Prokuroras prašo pripažinti juos kaltais padarius šią nusikalstamą veiką skiriant už ją V.Uspaskichui penkerių, V. Vonžutaitei – ketverių metų laisvės atėmimo bausmes. Minėtas bausmes prašoma subendrinti su Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu paskirtomis bausmėmis ir skirti V. Uspaskichui - šešerių, o V.Vonžutaitei – penkerių metų galutines laisvės atėmimo bausmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Uspaskichui gresia dar viena baudžiamoji byla – generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą su prašymu panaikinti šio „darbiečio“ teisinę neliečiamybę ir leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl nepagarbos teismui, kai apkaltinamuoju nuosprendžiu nepatenkintas politikas nusikaltėliais išvadino teisėjus.

„Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad Seimo narys Viktoras Uspaskichas šių metų liepos 28 dieną 22.51 val. Vilniaus oro uosto atvykimo salėje atsakydamas į jam pateiktus žurnalistų klausimus viešai žodžiu užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą. Šiais savo veiksmais V. Uspaskichas galėjo padaryti nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodekso 232 straipsnyje. Seimo nario V.Uspaskicho galimo nusikalstamos veikos padarymo aplinkybes pagrindžia ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys, liudytojų, nukentėjusiosios parodymai ir Lietuvos teismo ekspertizės centro specialisto užfiksuoti duomenys", – Seime sakė D.Valys.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų