REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Tauragės energetikai suskaičiavo, kad renovuotų namų šildymas, lyginant su „kiaurais“ senos statybos daugiabučiais, yra kur kas pigesnis. Tauragėje buvo daugiabučių, kurie spalio mėnesį šildymo nė neįsijungė, o buvo tokių, kurie už 1 kvadratinio metro šildymą mokėjo daugiau nei 3 litus.

Šių metų šildymo sezonas pradėtas spalio 17 dieną Tauragės savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu. Vidutinė spalio mėnesio lauko temperatūra buvo beveik 9 laipsniai šilumos (šildymui prasidėjus, t.y. nuo spalio 17 iki 30 dienos, vidutinė lauko temperatūra – 8,8 laipsnio).

Nei UAB „Tauragės šilumos tinklai“ Vartotojų aptarnavimo tarnybos vadovas Sigitas Sendžikas, nei bendrovės ekonomistė Leta Zimkuvienė nesiryžo įvardinti, kaip kito šildymo sąskaitos lyginant praėjusius ir šiuos metus.

REKLAMA
REKLAMA

– Šilumos kaina susideda iš kelių veiksnių, ne vien tik pačios šildymo kainos. Todėl pasakyti, kiek vartotojai mokėjo pernai spalį ir kiek šiemet, negaliu. Mano turimais duomenimis, pernai spalį už kilovatvalandę mokėjome 19,25 cento, šiemet – 18,53 ct/kWh. O konkretaus buto šildymo kaina priklauso dar ir nuo to, kokia buvo temperatūra lauke, – aiškino L.Zimkuvienė.

REKLAMA

– Pernai spalį lauko oro temperatūra buvo žemesnė, siekė tik 6,4 laipsnio. Tad šiųmetis spalis buvo šiltesnis. Šilumos kaina irgi mažėjo. Pavyzdžiui, šiuo metu ji yra 20,20 ct/kWh (su PVM). Nuo rugsėjo ši kaina sumažėjo 3,7 proc., o nuo metų pradžios – 9,7 proc. Tačiau gaunamos sąskaitos už šildymą dydis priklauso dar ir nuo to, ar namas efektyviai vartoja šilumą. Mūsų skaičiavimu, šilumos sąnaudos tarp vidutinio šilumos suvartojimo efektyviai šilumą vartojančiuose renovuotuose namuose ir neefektyviai šilumą vartojančiuose senos statybos daugiabučiuose namuose skiriasi 3 kartus, o palyginus efektyviausius ir prasčiausius (energetine prasme) daugiabučius namus – sąnaudos skiriasi daugiau nei 9 kartus, – vardijo S.Sendžikas.

Už vidutinio dydžio, maždaug 60 kv.m, buto šildymą pernai spalį gyventojai vidutiniškai mokėjo 55 litus (renovuotose namuose – 12 Lt, Aerodromo kvartale gyvenantieji – 58 Lt, Eičiuose – 117 Lt, Taurų dvare – 91 Lt, Tarailiuose – 57 Lt). Du renovuoti daugiabučiai Dainavos ir Vytenio gatvėse šilumos spalio mėnesį visiškai nenaudojo. Kitų renovuotų daugiabučių kvadratinio metro šildymas atsiėjo maždaug 20 centų. Iš renovuotų daugiabučių S.Sendžikas išskiria tuos, kurie energijos sunaudojo mažiau už kitus. Pavyzdžiui, Ateities tako 16-ojo namo gyventojai mokėjo vos 3 ct/kv.m, J.Tumo-Vaižganto g. 134-ojo – 4 ct/kv. m, Bažnyčių g. 9-ojo – 9 ct/kv. m. Tarp nerenovuotų, bet efektyviai šilumą vartojančių daugiabučių išsiskiria Gedimino g. 8 (51 ct/kv.m), J.Tumo-Vaižganto g. 120A (56 ct/kv.m), D.Poškos g. 47 (56 ct/kv.m), Dariaus ir Girėno g. 28 (59 ct/kv.m). Daugiausiai šilumos energijos spalio mėnesį suvartojo ir didžiausias sąskaitas už šildymą gavo Dariaus ir Girėno g. 16A – 1,96 Lt/kv.m, Bažnyčių g. 5 – 2,04 Lt/kv.m, Vytauto g. 78 – 2,34 Lt/kv.m, Prezidento g. 60 – 3,05 Lt/kv.m. Tarp renovuotų daugiabučių Tauragėje neefektyviausiai šilumą vartoja J.Tumo-Vaižganto g. 129B gyventojai: spalio mėnesį jie mokėjo po 56 ct/kv.m. Nerenovuotų namų, bet taupančių gyventojų sąskaitos už šildymą spalio mėnesį buvo nuo 30,60 Lt iki 69,51 Lt. Daug šilumos suvartojantys senos statybos, nerenovuoti daugiabučiai (Vytauto g. 4B, Dainavos g. 7, Dariaus ir Girėno g. 26A, Vasario 16-osiso 3 ir 5) už 1 kv.m šildymą mokėjo 1,09–1,31 Lt. Labiausiai energiją švaistantieji (Dariaus ir Girėno g. 24, 16A ir 4, Žemaitės g. 34, Vasario 16-osios g. 8, Prezidento g. 60 ir 67) spalio mėnesį vidutiniškai mokėjo nuo 98,35 Lt iki 183,08 Lt.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų