REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seksas po šešiasdešimties – neįtikėtina ar natūralu?(N-18)

Kai Prancūzijos imperatoriaus Napoleono III laikų „salonų liūtės“ kunigaikštienės Paulinos Klementinos fon Metternich paklausė, kokio amžiaus būdama moteris nustoja domėtis seksu, ši atsakė: „Paklauskite ko nors vyresnio, man tik šešiasdešimt...“

REKLAMA
REKLAMA

Kad tik būtų, su kuo...

Gamta taip jau sudėliojo, kad vienų moterų seksualinė trauka yra stipri, kitų – vidutinė, trečių – silpna. Kai kurios dailiosios lyties atstovės seksui abejingos būna ir jaunystėje, o kai kurios lieka ištikimos jo „gerbėjos“ net brandžiame amžiuje. Dėl to aistringos moterys jaučia intymių santykių poreikį ne tik būdamos reprodukcinio amžiaus, bet ir išgyvenusios menopauzę.

REKLAMA

Sociologinės apklausos rodo, kad dauguma 60-70 metų moterų norėtų turėti lytinių santykių, tačiau... Vyrai gyvena trumpiau už moteris 10-12 metų, ir tokia tendencija stebima ne tik Lietuvoje. Net jeigu garbaus amžiaus dama turi pašonėje vyrą, dar nereiškia, kad sutuoktinių guolis naudojamas „ne tik miegui“. Kaip žinia, vyrų lytinė trauka pamažu ima silpti, kai jie sulaukia 40-ies metų, mat būtent nuo šio amžiaus stipriosios lyties atstovų organizme mažėja testosterono kiekis. Tiesa, šis mažėjimas yra individualus. Vienas vyras, sulaukęs vos 45-erių juo nebėra, o kitas ir 80-ies dar oho ho ho.

REKLAMA
REKLAMA

Testosterono kiekis veikia bendrą vyro organizmo būklę: moksliniai tyrimai įrodė, kad jis veikia kraujospūdį, širdies ir kraujagyslių ligų susiformavimą, erekciją ir kt.

Šiandien jau egzistuoja pakaitinė hormonų terapija testosterono preparatais vyrams. Taigi jeigu sveikata rūpinasi abu sutuoktiniai, jų galimybės ilgai sutaps su jų norais ir poreikiais. Tuomet amžius seksui nebus kliuvinys.

Nauda ne tik fizinei sveikatai

Vienoje Europos gerontologų konferencijoje buvo pateikti tyrimo duomenys, kurie skelbė, kad aktyvus lytinis gyvenimas sulaukus 60-70 metų amžiaus teigiamai veikia žmonių psichinę sveikatą – seksas tokiame amžiuje kelia pagyvenusių žmonių savivertę, gerina emocinę būseną. Be to, tyrimo autoriai, kurie apklausė vedusias senjorų poras, teigė, jog sekso iniciatorėmis dažniausiai būna žmonos. Tad atsipalaidavusios ir nebijančios imtis iniciatyvos moterys dažniau nei kukliosios jų bendraamžės mėgavosi kūniškais malonumais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip visada kalti vyrai

Dauguma brandaus amžiaus moterų mano, kad dėl to, jog jos neužsiima seksu, kalti vyrai. Pirmiausia dėl to, kad vyrams dažnai kyla „asmeninių“ problemų. Antra, dėl to, kad su amžiumi vyrai labiau mėgaujasi alumi, televizoriumi ar kortomis, o ne seksu. Trečia, trys ketvirtadaliai 70-mečių moterų yra vienišos, nors seksualiai aktyvios gali būti ir sulaukusios 70-ies, ir 90-ies metų amžiaus. Tačiau vyrai apie tai nesužino, nes miršta anksčiau, o tie, kurie išlieka, „ienas suka“ prie jaunesnių dailiosios lyties atstovių...

REKLAMA

Mitai ir faktai

Brandaus amžiaus žmonių seksas – vis dar klaidi ir įvairiais mitais apaugusi tema. Specialistai įvardijo labiausiai paplitusius mitus ir faktus apie tai.

Mitas. Brandžiame amžiuje vyrai tampa impotentai.

Faktas. Amžius erekcijos sutrikimų nesukelia. Kaip jau minėjome, testosterono mažėjimas šiek teik keičia vyro organizmą. Brandaus amžiaus vyrui dažnai reikia papildomos fizinės stimuliacijos, nes penis jau nėra toks standus kaip jaunystėje, tačiau lytinis aktas dėl to netampa mažiau malonus. 25-erių metų vyrui po lytinio akto pakanka vos kelių minučių erekcijai pasiekti, o 60-mečiui to teks palaukti ir kelias valandas.

REKLAMA

Mitas. Pagyvenusios moterys nesidomi seksu dėl psichologinių ir emocinių faktorių.

Faktas. Seksologų teigimu, svarbesni yra fiziologiniai faktoriai. Klimakso metu įvykę hormonų pokyčiai keičia moterų lytines reakcijas. Dėl sumažėjusio estrogenų kiekio sausėja makštis, o tai gali sukelti tam tikrą diskomfortą sueities metu. Tiesa ir tai, kad kai kurios išgyvenusios menopauzę moterys pripažįsta, kad nebejaučia seksualinės traukos. Tačiau, kitos teigia, kad būtent po šio laikotarpio ji sustiprėja. Tam irgi įtakos turi pasikeitusi estrogenų ir testosterono pusiausvyra organizme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitas. Brandaus amžiaus moterys praranda gebėjimą patirti orgazmą.

Faktas. Tyrimai rodo, kad po menopauzės daugumos moterų seksualinis pasitenkinimas išauga, o orgazmai tampa stipresni ir dažnesni.

Mitas. Impotenciją vyrams dažniausiai sukelia emocinės problemos.

Faktas. Moksliniai tyrimai skelbia, kad 85 proc. erekcijos sutrikimų priežastys yra fiziologinės – kraujotakos sutrikimai, įvairios ligos, medikamentų vartojimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų