REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kasmet, trečiąjį lapkričio ketvirtadienį visame pasaulyje švenčiama Jauno vyno šventė. Jos ištakos – Prancūzija, Božolė regionas, kuriame gaminamas tokio paties pavadinimo vynas. Šventė Prancūzijoje pradėta švęsti nuo 1951 metų.

Kasmet, trečiąjį lapkričio ketvirtadienį visame pasaulyje švenčiama Jauno vyno šventė. Jos ištakos – Prancūzija, Božolė regionas, kuriame gaminamas tokio paties pavadinimo vynas. Šventė Prancūzijoje pradėta švęsti nuo 1951 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Božolė vyno kasmet pagaminami didžiuliai kiekiai vien švenčiančiųjų šią rudens šventę poreikiams patenkinti. Vynas savitas tuo, kad jį gaminant sultys fermentuojami nesuspaustų „Gamay“ vynuogių viduje ir suteikia gėrimui būdingo gėlių, aviečių, vyšnių aromato, vaisių ir prieskonių skonio bei lengvumo. Božolė vyno negalima ilgai laikyti, jį reikia išgerti per kelis mėnesius.

REKLAMA

Restorane „La Boheme“ Božolė šventė vyksta jau 5 metus. Čia susirenka vieni iš nedaugelio pirmųjų Vilniuje, kurie pirmąjį Božolė butelį atidaro iš trečiadienio į ketvirtadienį, laikrodžio rodyklėms išmušus 24 val.. Ta proga, restoranas, suorganizuoja nedidelę šventę savo svečiams (grojagyva muzika, vyno ekspertas pasakoja apie Božolė, ir kuo šiais metais Božolė skirsis nuo ankstesnių metų), kai tuo tarpu dauguma kitų restoranų ir vyninių Božolė pradeda ragauti tik ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi mes vieni pirmųjų pradedame ragauti Božolė, jau likus mėnesiui iki renginio svečiai pradeda rezervuotis staliukus, ir renginio dieną dažniausiai būna viskas rezervuota. Vyno kultūra sparčiai populiarėja, todėl ir apie Božolė vyną jau daugelis mūsų svečių yra kažką girdėję, o yra ir tokių, kurie jau ne pirmus metus kartu su mumis švenčia šią šventę.“- pasakoja „La Boheme“ restorano vadovė Vitalija Baimler.

Restorane „Marché de Provence“ šį ketvirtadienį buvo paruoštas specialus prancūziškas tradicinių, kaimiškų patiekalų meniu, parinktas kartu su vyno ekspertu, kad derintųsi būtent prie Božolė rūšies vyno. Vakare sukūrė ypatingą aplinką- degė židinys, skambėjo prancūziška muzika, akordeonas ir klientai galėjo paragauti net 7 skirtingų božolė rūšių vyno. „Jau nuo ryto sulaukėme didelio antplūdžio. Kas atėjo paragauti mūsų specialiai sukurto specialaus meniu, o kas tiesiog nusipirkti porą butelių Božolė vyno“,- kalbėjo parduotuvės „ Marché de Provence“ vadovas Linas Kuklerius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jau keturis metus gyvenu Lietuvoje ir pagrindinis skirtumas tarp šios Božolės šventimo yra tai, jog Prancūzijoje šia proga susitinka draugai kartu pabūti ir paragauti Božolė vyno, o Lietuvoje susirenka pagerti“,- šypsosi "Café Montmartre" virtuvės šefas Emmanuel.

Vieni pirmųjų Lietuvoje Božolė šventę pradėjo švęsti baras „In Vino“. Jau 8 metus linksmai ir trankiai šis baras kviečia paminėti šią šventę būtent trečiadienio vakarą. Lygiai dvyliktą valandą nakties grojant Prancūzų himnui yra atkemšami Božolė rūšies vynai, kad jų klientai būtų pirmieji paragavę tų metų jauną vyną. „In Vino“ baras yra net užpatentavęs „Božolinės“ (kirtis ant antros o) pavadinimą ir nors tęsiame šventimą ketvirtadienio vakarą, bet po trečiadienio šiemet buvo likę tik keli Božolės rūšies buteliai“,- šmaikštauja „In Vino“ baro idėjos autorius Kristupas Baublys.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų