REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai grįžtate vėlai iš darbo namo, vyras žiūri kažkokį erotinį filmą. Jus apima pyktis. Ilgakojė mergužėlė demonstruoja savo apnuogintas grožybes. Jis žiūri į nuogas kolegės, kurią pasikvietėte kavos, šlaunis. Naktį reikalauja tokių dalykų, kad pašokate, tarsi jums kas būtų įdūręs adata: „Aš ne prostitutė!“

REKLAMA
REKLAMA

Po kelerių metų klausiate savęs: „Kodėl jis mane paliko? Ko jam trūko?“

Lina K. rašo: „Kodėl Lietuvoje tiek žmonių kenčia nuo depresijos? Jaunystė, gyvenimas, optimizmas - tai neatskiriama nuo kūniškos apoteozės, nuo žmonių sugebėjimo patirti orgazmą. Lietuvoje žmonės seksualiai sukaustyti. Nematomai veikia katalikiška cenzūra. Situaciją iš esmės kol kas kontroliuoja puritoniška šešiasdešimtmečių septyniasdešimtmečių karta. Moterys nesąmoningai slopina savo kūną, bijo fiziologinių jausmų, vengia orgazmo. Tiesiog jos to niekam neprisipažįsta, netgi pačios sau. Jos negali nejausti, su kokiu paslėpta panieka visuomenė žiūri į fiziologiją“.

REKLAMA

Kita respondentė Vilma J. prisipažįsta: „Jis reikalauja, kad vaikštinėčiau nuoga po butą, gundyčiau jį, daryčiau viską, ką daro prostitutės pornografiniuose filmuose. Esu pakraupusi, nes jį myliu“.

O štai dar vienas žvilgsnis į šią problemą: „Jei neturėtume kūno, vyrai mūsų negeistų. Reikia vieną kartą sau pasakyti šią tiesą ir liautis vaidinti šventeivas, kankinti save ir vyrus“ (Alina G.).

Kad suprastume, kas su mumis vyksta, kai mus suparalyžiuoja gėda (kartais kenčia nuo to ne tik mūsų instinktai, bet ir mūsų „platoniški“ jausmai artimam žmogui!) - pateiksime pavyzdį kiek iš kitos srities. Tarkim, visą gyvenimą vaikštote į darbą, kur sąžiningai atliekate savo pareigas, bet ieškoti pačiai darbo, skambinti nepažįstamiems žmonėms, „siūlyti save“ - jums didžiausia kančia. Jei, tarkim, jums reikia kažkokiu reikalu nueiti į savivaldybę ar vizos į ambasadą, tai nemiegate visą naktį (ir norėtumėte, kad tą už jus padarytų vyras). Dažniausiai tokios moterys, norėdamos pateisinti savo „gyvenimo baimę“, bėgant metams susikuria ištisą filosofiją: pasaulis priklauso akiplėšoms, karjeristams, egoistams, o jos yra kuklios, sąžiningos, geros.

REKLAMA
REKLAMA

O iš tiesų per psichoanalizės seansą, pasirodo, kad jų įsivaizduojamas kuklumas ir gerumas čia niekuo dėti. Moteris tiesiog turėjo griežtus tėvus. Jie slopino jos valią ankstyvoje vaikystėje ir ji, netekusi ryškiai išreikšto savojo „aš“, dabar patiria nesuprantamą baimę, kai gyvenimas reikalauja pasiekti ko nors pačiai.

Lygiai taip pat, jei jums ankstyvoje vaikystėje buvo įskiepytas požiūris į kūną ir jo funkcijas kaip į kažką purvino, gėdingo, o ne natūralaus, vargu ar jūs pati (be psichoanalitiko pagalbos) pripažinsite tiesą: jūsų protestas prieš vyro „gašlumą“ - tik bandymas paslėpti savo pačios seksualinį kompleksą. Pripažinti tiesą sąmonei būna labai sunku (tai skaudžiai žeidžia savimeilę). Todėl, norėdama kažkaip paaiškinti jūsų elgesį, sąmonė ir susikuria „kilnų“ aukos paveikslą…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką jaučia vyras, atsidūręs šalia puritoniškos moters? Vyras nekaltas dėl to, kad moters libido, - galbūt dėl vaikystės traumų, - užslopintas. Tuomet moteris susikuria klaidingą požiūrį į save kaip į bekūnę būtybę. Tokia moteris nesutaria su savo kūnu. Tarkim, jei vyras nuogas, o moteris bijo nusirengti, tai jis atsiduria kvailoje situacijoje. Išeitų, kad jis besarmatis, o moteris „nepraradusi gėdos“!

Bet tas, žinoma, nereiškia, kad vyras neturi skaitytis su moters psichikos būsena tuo metu. Su moterišku „gėdingumu“. Jei vyras šiurkštus, iš tokios moters jis nieko nesulauks, tik sustiprins jos kompleksą. Jūs neturite kęsti primetamo vienokio ar kitokio seksualinės elgsenos tipo, jei tas primetimas yra šiurkštus.

REKLAMA

Tokio psichologiškai teisingo vyro elgesio pavyzdį pateikia Lina G.: „Iš pradžių buvau kategoriška su Arvydu, smerkiau jį už jo, kaip man atrodė, „laukines fantazijas“. Bet jis mokėjo viską daryti su humoru, kartais tiesiog mane įkalbinėdavo. Palengva jam nusileisdavau tai vienur, tai kitur. Ir staiga, po to, kai pripratau, pamačiau, kad tame, ką mes darome, nėra nieko nei nešvaraus, nei gėdingo. Per bendrus su Arvydu gyvenimo metus pasidariau kur kas laisvesnė, ėmiau mylėti savo kūną ir visa tai, kas jame vyksta“.

Protingas vyras bus švelnus, pasistengs padėti moteriai suprasti kūną taip, kaip jis jį supranta, o neims kažko reikalauti (reikalavimas seksualinėje sferoje apskritai neleistinas!).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų