REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisme – papildomi pirkėjų prašymai grąžinti pinigus

Beveik 70 bankrutuojančio "Snoro" banko indėlio sertifikatų pirkėjų prašo teismo grąžinti jų sumokėtus pinigus.

Beveik 70 bankrutuojančio "Snoro" banko indėlio sertifikatų pirkėjų prašo teismo grąžinti jų sumokėtus pinigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ieškinį Vilniaus apygardos teismui pateikė 67 žmonės, prašantys grąžinti 1,541 mln. litų, pranešė Investuotojų asociacija.

REKLAMA

"Jau po "Snoro" bankroto paaiškėjo, kad Lietuvos bankas buvo uždraudęs "Snorui" mokėti didesnes palūkanas už indėlius, todėl "Snoras" pasitelkė naują instrumentą – indėlio sertifikatą, kurį banko skyriuose žmonėms pateikinėjo kaip "tokį pat" indėlį, tik su didesne grąža. Daugelis žmonių turėtus terminuotus indėlius iškeitė į sertifikatus, kurie, pasak "Snoro" darbuotojų, nesiskiria nuo indėlių", - pranešime sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys, advokato padėjėjas Dominykas Vanhara.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, akivaizdu, kad paprasti, dažnai vyresnio amžiaus žmonės buvo suklaidinti žodžių žaismo – juk "indėlio sertifikatas" turėtų liudyti, jog žmogus turi indėlį.

D.Vanharos teigimu, akivaizdžiai klaidino ir "Snoro" pateiktuose dokumentuose esančios nuorodos į tai, kad "Snoro" įsipareigojimai klientui yra drausti Indėlių ir investicijų draudime.

"Dabar "Snoras" bando tvirtinti, kad indėlio sertifikatai nėra draudžiami, tačiau tą žinodami iš karto, žmonės būtų investavę į "Snoro" obligacijas, kurios paprastai siūlė kur kas didesnę grąžą nei sertifikatai", - sakė D.Vanhara.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ieškinyje teigiama, kad šiurkščiai suklaidinti "Snoro" klientai nebuvo informuoti apie akivaizdų interesų konfliktą - bankas platino savo paties vertybinių popierių emisijas, o taip pat tai, kad indėlio sertifikatus "Snoras" platino dėl indėlių palūkanų apribojimo. Didžioji didžioji dalis sutartis su klientais sudariusių darbuotojų neturėjo finansų maklerio licencijos ir teisės teikti patarimus dėl lėšų investavimo ir pasirašyti tokias sutartis.

"Todėl prašome taikyti restituciją, pripažinti sudarytas sutartis negaliojančiomis ir "Snoro" klientams išmokėti draudimo išmokas“, - sakė D.Vanhara.

REKLAMA

Jo atstovaujami keturi "Snoro" indėlio sertifikatų savininkai rugsėjį jau pasiekė pergalę Vilniaus apygardos teisme (VAT), kuris panaikino 2011 metais jų sudarytas sutartis ir pripažino jų teisę gauti draudimo išmokas. Tai buvo jau ne pirmas "Snoro" indėlių sertifikatų pirkėjams palankus teismų sprendimas, tačiau pirmą kartą buvo patenkintas jų grupės ieškinys.

"Snoro" veikla sustabdyta 2011 metų lapkričio 16 dieną, o bankroto byla bankui iškelta gruodžio 7 dieną. "Snoro" bankroto administratoriaus duomenimis, banko žlugimo metu buvo išleista apie 327 mln. litų vertės "Snoro" indėlio sertifikatų, kuriuos turėjo įsigiję daugiau nei 4,3 tūkst. asmenų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų