REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelis gyventojų džiaugiasi, kad įsibėgėjus rudeniui vis dar šilta, už lango nepliaupia lietus, neerzina šlapdriba ir apledėję automobilių stiklai. Tik ar toks oras teigiamai veikia gamtą?

REKLAMA
REKLAMA

Lapkričio vidury – vapsvos

Biologas Liutauras Grigaliūnas pastebi, kad šiuo metu jau daugelis kenkėjų turėtų būti išmirę ar pasislėpę šiltose žiemojimo vietose, tačiau vabzdžiai vis dar aktyvūs.

REKLAMA

„Lapkričio pabaiga, o lauke skraido vapsvos – tai neįprastas reiškinys gamtoje”, – pastebi L. Grigaliūnas.

Kenkėjų kontrolės ekspertas pasakoja, kad vis dar gaunama užklausimų dėl šių vabzdžių aktyvumo – tenka nukabinti vapsvų lizdus, kuriuose knibžda gyvų vabzdžių, o juk darbininkės ir patinai šiuo metų laiku dažniausiai jau būna žuvę.

„Be to, šie vabzdžiai vis dar ieško maisto, kurio lauke labai nedaug, tad vapsvos braunasi į gyventojų namus“, – perspėja biologas.

REKLAMA
REKLAMA

Aktyvios ir vaisinės muselės bei uodai

L. Grigaliūnas pasakoja, kad iš gyventojų girdi nusiskundimų ir dėl vaisinių muselių bei uodų. Pasak biologo, jei patalpoje šilta, nenuostabu, kad drozofilos ir uodai aktyvūs.

„Be abejo, stebina, tai, jog zyziantys kraujasiurbiai naktį kankina gyventojus įkandimais, nes įprasta, kad tokiu metu uodai jau žiemoja. Tikėtina, kad šie vabzdžiai maitinasi prieš žiemą. Tikimybė, kad jie šiuo metu dės kiaušinėlius į vandens telkinį, labai maža”, – svarsto biologas.

Graužikai į namus nesiveržia

Kenkėjų kontrolės ekspertas pastebi, jog šį rudenį yra sumažėję iškvietimų naikinti peles bei žiurkes. Prognozuojama, kad didžiausias graužikų antplūdis bus jaučiamas kiek vėliau – gruodžio pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol dar oras pakankamai šiltas ir graužikai randa maisto laukuose, į namus veržtis neskuba”, – pastebi L. Grigaliūnas, tačiau perspėja, kad pats laikas imtis prevencinių priemonių, kadangi tik atšalus orams, pelės ir žiurkės prieglobsčio ieškos gyventojų namuose.

Pasak biologo, kokią įtaką turės šiltas ruduo kenkėjų antplūdžiui pavasarį ir vasarą, prognozuoti gana sunku – tai priklausys nuo žiemos ir pavasario pradžios orų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų