REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Prancūzų policija areštavo vyrą, kuris, kaip įtariama, šovė ir sunkiai sužeidė kairiosios pakraipos laikraščio "Liberation" darbuotoją, ir šaudė prie vieno didelio banko būstinės, ketvirtadienį pranešė vidaus reikalų ministras Manuelis Vallsas (Manuelis Valsas).

REKLAMA
REKLAMA

 

Įtariamasis Abdelhakimas Dekharas turėjo ryšių su pora, dalyvavusia susišaudyme su Paryžiaus policija 1994 metais, kai žuvo penki žmonės, tarp jų - trys pareigūnai, spaudos konferencijoje sakė M.Vallsas.

REKLAMA

A.Dekharas buvo areštuotas vėlai trečiadienį, pusiau sąmoningos būklės. Jis buvo surastas savo automobilyje stovėjimo aikštelėje sostinės šiaurės vakaruose esančiame Bua Kolombo priemiestyje, kai policija gavo žmogaus, pas kurį jis neseniai buvo apsistojęs, pranešimą apie jo buvimo vietą.

"Visa rodo, kad jis bandė nusižudyti", - sakė M.Vallsas, kuris pridūrė, kad įtariamojo motyvai dėl šaudymo vis dar yra neaiškūs.

Policija pradėjo didelio masto paieškos operaciją, kai užpuolikas pirmadienį "Liberation" redakcijos vestibiulyje sužeidė 23 metų fotografo asistentą, kurio būklė dabar yra labai sunki, ir pabėgo.

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus po to jis paleido mažiausiai tris šūvius į "Societe Generale" būstinės Paryžiuje vestibiulį. Čia niekas per šaudymą nenukentėjo.

Užpuolikas dingo minioje Eliziejaus laukų bulvare, prieš tai ginklu privertęs vieną vairuotoją nuvežti jį tenai.

Policija A.Dekharo tapatybę galėjo nustatyti pagal DNR pėdsakus ant šovinių tūtelių ir automobilyje, kuriuo jis atvažiavo į Eliziejaus laukus.

1998 metais A.Dekharas buvo nuteistas ketverius metus kalėti už tai, kad nupirko ginklą, kurį studentė Florence Rey (Florens Rei) ir jos meilužis Audry Maupinas (Odri Mopenas) 1994 metų spalį panaudojo kilus "Boni ir Klaido" stiliaus susišaudymui per automobilių gaudynes Paryžiaus rytuose. Tada žuvo trys policininkai ir taksi vairuotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M.Vallsas naktinėje spaudos konferencijoje gyrė policiją dėl A.Dekharo arešto ir sakė, jog "visi įrodymai šiandien rodo jo dalyvavimą įvykiuose, kuriais jis buvo apkaltintas".

Penktą dešimtį metų baigiantis A.Dekharas buvo areštuotas maždaug 19 val. (20 val. Lietuvos laiku) požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje Bua Kolombe.

Paryžiaus kriminalinės policijos departamento vadovas Christianas Flaeschas (Kristianas Flešas) sakė, kad įtariamasis yra sulaikytas, "medicininėje aplinkoje" ir dar negali kalbėtis su tyrėjais.

REKLAMA

Policija atliko A.Dekharo DNR testus ir anksti ketvirtadienį paskelbė, kad jie atitinka DNR pavyzdžius, rastus įvairių išpuolių vietose.

Anksčiau DNR testai patvirtino, kad vienas asmuo yra atsakingas už virtinę pastarosios savaitės išpuolių Paryžiuje, tarp jų - automobilio pagrobimą Eliziejaus laukuose ir grasinimus vienos televizijos darbuotojams.

A.Dekharo išpuolių motyvai nėra aiškūs, ir M.Vallsas sakė, kad tai aiškinantis reikės daugiau informacijos apie įtariamojo praeitį.

"PADARIAU KVAILĄ KLAIDĄ"

Įtariamasis buvo areštuotas policijai antradienį paskelbus jo nuotrauką ir gavus šimtus pranešimų, tarp kurių buvo ant kelio užvedęs vieno liudininko pareiškimas.

REKLAMA

Tyrimui artimas šaltinis sakė, kad tas liudininkas yra vyras, priėmęs įtariamąjį pagyventi.

"Kalbėdamas apie šaudymo bylą jis jam buvo pasakęs: "Padariau kvailą klaidą", - sakė šaltinis.

Vyras "Liberation" redakcijoje šaudė anksti pirmadienį ir sužeidė fotografo asistentą, kuris vestibiulyje tvarkė įrangą. Tada užpuolikas paleido dar vieną šūvį, kuris pataikė į stogą ir po kelių sekundžių pabėgo.

Tada jis per visą miestą nuvažiavo prie "Societe Generale" banko Paryžiaus vakarinėje dalyje, kur paleido kelis šūvius, nieko nesužeisdamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrobęs automobilį, jis, grasindamas ginklu, privertė vairuotoją nuvežti jį prie Eliziejaus laukų sostinės centre, o paskui dingo.

Policija sako, kad A.Dekharas praėjusį penktadienį taip pat įsiveržė į naujienų televizijos BFMTV būstinę Paryžiuje, trumpai ginklu grasino darbuotojams, o paskui išskubėjo.

RAY IR MAUPINO BYLA

A.Dekharas buvo laikomas trečiu žmogumi vadinamojoje Rey ir Maupino byloje, kuri buvo sukėlusi didelį triukšmą Prancūzijoje ir kurios jaunąją porą policija lygino su liūdnai pagarsėjusiais Amerikos nusikaltėliais Bonnie (Boni) ir Clyde'u (Klaidu).

REKLAMA

Liudininkai teisme 1998 metais vadino jį tos poros globėju ir kaltino jį išnaudojus jų jaunystę ir jais manipuliavus.

Žinoma, kad 10-ojo dešimtmečio pradžioje A.Dekharas gyvendavo neteisėtai užimtuose laisvuose butuose, kuriais naudodavosi kairiųjų radikalai ir kuriuos dažnai stebėdavo policija.

A.Maupinas mirė nuo sužeidimų, patirtų per susišaudymą su policija, o F.Rey, vidurinės klasės studentė, kuri iki to laiko nebuvo žinoma policijai, buvo nuteista 20 metų kalėti. 2009-aisiais ji išėjo į laisvę.

A.Dekharas buvo išteisintas dėl ginkluoto užpuolimo, bet buvo pripažintas kaltu dėl ginklo parūpinimo ir nuteistas kalėti ketverius metus. Netrukus jis buvo paleistas, nes tą laiką atsėdėjo tardymo izoliatoriuje.

REKLAMA

M.Vallsas sakė, kad A.Dekharas, atlikęs bausmę, keleriems metams "tikriausiai buvo išvykęs į užsienį" ir kad tą laiką jo pavardės nėra jokiuose oficialiuose įrašuose.

Šios savaitės išpuoliai sukėlė susirūpinimą dėl smurto prieš žiniasklaidos priemones.

Į krūtinę ir pilvą sužeistas fotografas buvo skubiai nuvežtas į ligoninę, kur jam buvo atlikta operacija. Trečiadienį jo būklė atrodė kiek geresnė. Ligoninės pareigūnai sakė, kad jis atgavo sąmonę ir kad jam nebereikia kvėpavimo aparato.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų