REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anksčiau medicina nebuvo tokia pažangi, kaip šiais laikais. Visa tai, ką atlieką mūsų dienų chirurgai, kadaise buvo pabandyta atlikti pirmą kartą.

Anksčiau medicina nebuvo tokia pažangi, kaip šiais laikais. Visa tai, ką atlieką mūsų dienų chirurgai, kadaise buvo pabandyta atlikti pirmą kartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis žmogus, kuriam buvo atlikta plastinė operacija

Walter Yeo, pirmojo pasaulinio karo britų jūrininkas yra žinomas kaip pirmasis žmogus pasinaudojęs plastinės chirurgijos paslaugomis. Vyras Jutlandijos mūšyje patyrė baisių veido sužalojimų.

REKLAMA

1917 metais jis buvo gydomas H. Gillieso, vadinamo plastinės chirurgijos tėvu, kuris pirmasis pradėjo transplantuoti odos gabalus nuo vienų kūno vietų ant kitų.

Ant W. Yeo veido buvo persodinti odos lopai, paimti nuo jo sėdmenų.

Pirmoji pasaulyje nosies plastinė operacija

Pirmojo pasaulinio karo kareivis W. M. Spreckley buvo paguldytas į ligoninę 1917 metų sausį. Vyro veide buvo šautinė žaizda, labiausiai pažeidusi nosį. Vėliau, 1920 metais, jam buvo atlikta nosies plastinė operacija, kuri žinoma kaip pirmoji tokio tipo operacija pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis bandymas atkurti veidą

W. Vicarage, kuris kentėjo nuo veido žaizdų, po sužalojimų patirtų Jutlandijos mūšyje 1916 metais, buvo vienas iš pirmųjų vyrų, kuriam atkurtas veidas naudojant plastinę chirurgiją.

Antibiotikai tada dar nebuvo išrasti, vadinasi, buvo labai sunku transplantuoti audinius iš vienos kūno dalies į kitą. Infekcijos išsivystymo galimybė buvo milžiniška.

Tačiau gydytojas H. Gilliesas išrado vamzdelį, kuris iš vieno audinio į kitą varinėdavo natūralų žmogaus kraują. Taip būdavo išvengiama infekcijų tikimybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji krūtų korekcija

Namų šeimininkė iš Teksaso T. Lindsey buvo pirmoji moteris, kuriai 1962 metais buvo atlikta krūtų korekcija silikono implantais. Jos pavykusi operacija suteikė viltį milijonams kitų moterų, kurioms ir šiandien atliekamos krūtų korekcijos plastinės chirurgijos būdu.

Pirmoji moteris, kuri patyrė riebalų nusiurbimą

1926 metais kvalifikuotas prancūzų chirurgas C. Dujarier, operavo jaunutę modeliu norinčią tapti M. Geoffre, kuri pageidavo pakoreguoti storas kojas.

Operacija nepasisekė – merginai teko amputuoti koją, kilus gangrenai. Chirurgui buvo iškelta byla, jis turi sumokėti pacientei 200 tūkst. frankų kompensaciją.

REKLAMA

Netrukus po teismo sprendimo jaunoji moteris mirė.

Pirmasis pasaulyje veido persodinimas

Veido transplantacija – bene sunkiausia plastinė operacija. Pirmasis pasaulyje dalinis veido persodinimas buvo atliktas 2005 metais.

Pacientei I. Dinoire šuo buvo neatpažįstamai sukandžiojęs veidą. 2007 metų gruodį po 18 mėnesių gijimo buvo aprašyta pirmoji išsami ataskaita apie šią transplantaciją.

Pirmasis pasaulyje viso veido persodinimas buvo baigtas Ispanijoje 2010 metais.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų