REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugybėje valstybių gerti arbatą – kasdieninio ritualo dalis, statuso ir prabangos požymis. Tačiau arbata – ne šiaip sau malonus gėrimas. Tiksliai pasakyti, iš kur kilo arbata, negalima, tačiau manoma, kad ji pradėta vartoti kaip tonizuojantis gėrimas Kinijoje, o vėliau, panašu, pradėjo plisti po pasaulį. Portalas „Mixstuff“ pateikia 10 stulbinamų faktų apie visų mūsų mėgstamą gėrimą.

Daugybėje valstybių gerti arbatą – kasdieninio ritualo dalis, statuso ir prabangos požymis. Tačiau arbata – ne šiaip sau malonus gėrimas. Tiksliai pasakyti, iš kur kilo arbata, negalima, tačiau manoma, kad ji pradėta vartoti kaip tonizuojantis gėrimas Kinijoje, o vėliau, panašu, pradėjo plisti po pasaulį. Portalas „Mixstuff“ pateikia 10 stulbinamų faktų apie visų mūsų mėgstamą gėrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

 

Žolelių nuoviras

Kai geriame arbatą, iš tiesų vartojame tai, kas vadintina žolelių nuoviru. Tai, kas gali būti laikoma arbata, turi sudėtyje turėti augalo Camellia sinensis arba arbatmedžio lapų. Deja, mišiniai, kuriuos aptinkame parduotuvių lentynose, dažnai yra įvairios žolelių kombinacijos, neturinčios nieko bendro su arbatmedžiu.

REKLAMA

Japonų arbatos ceremonija

Svarbi japonų kultūros dalis – arbatos gėrimo ceremonija, į kurią įeina nuostabios miltelinės žaliosios arbatos, žinomos kaip „Matcha“, vartojimas. Tačiau šios apeigos labiau primena visuomeninį ritualą. Iš pradžių arbatos gėrimo ceremonija buvo savotiška meno rūšis, kurią praktikavo Japonijos visuomenės elitas, kad palaikytų savo statusą. Kiekvienas ceremonijos elementas buvo orientuotas į tai, kaip jį pamatys svečias.

REKLAMA
REKLAMA

Rituale dažniausiai dalyvauja nuo 4 iki 5 žmonių. Prie žaliosios arbatos pateikiami saldumynai. Arbatos ceremonijai japonai skiria daug dėmesio, o kad pasiektum tobulumą šioje srityje, būtina labai ilgai treniruotis.

Šaliname kofeiną iš arbatos

Ką daryti, jei norite atsigerti arbatos be kofeino, o jūsų arsenale yra tik įprastos juodosios ar žaliosios arbatos? Daugelis mano, kad yra paprastas sprendimas – pašalinti kofeiną savarankiškai. Tam viso labo reikia užpilti arbatą verdančiu vandeniu, palaikyti 30 sekundžių, išpilti, o vėliau užvirti dar kartą. Tačiau taip paprastai kofeino neatsikratyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjai nusprendė suskaičiuoti, kiek laiko užtrunka kofeino pašalinimas iš arbatos pakelio. Paaiškėjo, jog tam, kad atsikratytum 90 proc. kofeino, būtina virti pakelį apie 10 minučių.

Sojų lecitinas

„Celestial seasonings“, viena iš žymiausių arbatos rūšių, pradėta kritikuoti dėl jos sudėtyje esančio sojų lecitino. Žinoma, kompanija tvirtina, kad naudoja soją be genetiškai modifikuotų dalelių ir tik dėl geresnio ingredientų derinio. Tačiau žmonėms, turintiems alergiją sojai, tai yra rimta problema.

Pats lecitinas buvo plačiai tiriamas. Nors tyrimų rezultatai dar nėra galutiniai, manoma, kad jis teigiamai veikia sveikatą.

REKLAMA

L-tianinas

Kofeinas, kurio yra arbatoje, turi stimuliuojantį efektą, bet nėra toks stiprus, kaip kofeinas kavoje. To priežastis – L-tianinas, kuris turi įdomų efektą smegenims.

Tyrimai parodė, kad L-tianinas teigiamai veikia smegenų veiklą. Jis vertinamas dėl savo sugebėjimo įvesti žmogų į meditacinę būklę, tai yra jūs atsipalaiduojate, bet neužmiegate. Ši medžiaga taip pat gerina atmintį, sumažino nerimą ir puikiai tinka kovai su stresu.

Arbata Masala

JAV yra gėrimas, kuris perimtas iš indų kultūros. Vadinamas jis „chai“ arba latte arbata. Šis gėrimas išgaunamas maišant juodą arbatą su prieskoniais: kardamonu, cinamonu, imbieru, gvazdikėliais, anyžiais, juodaisiais pipirais ir vanile. Gėrimas pateikiamas su pienu ir medumi. Geriamas gali būti tiek šaltas, tiek šiltas.

REKLAMA

Tačiau jei užsisakysite šią arbatos rūšį daugumoje Azijos valstybių, gali įvykti juokinga situacija. Indijoje, Rusijoje ir ir dar daugybėje šalių „chai“ reiškia paprastą arbatą. Indijoje reikėtų prašyti Masalos, kas verčiama kaip „arbata su prieskoniais“.

Marinuota arbata

Mes manome, kad arbata yra tai, ką galima tik gerti, ir daugelyje pasaulio valstybių yra būtent taip. Nepaisant to, Birmoje arbata vartojama kitu būdu – ten arbatą marinuoja. Tokią arbatą vietiniai vadina „lephet“. Kad pasidarytum tokios arbatos, jos lapai minkštinami, vėliau atšaldomi, suspaudžiant susukami ir paliekami nokti po žeme. Birmoje lephet būna visose svarbiose ceremonijose ir laikomas delikatesu. Pateikiama su garnyru: krevetėmis, česnakais, riešutais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Užteršta“ arbata

Dėl įsitikinimo, kad arbatos lapuose nėra nieko pavojingo sveikatai, buvo atlikti tyrimai. Paaiškėjo, kad juodojoje ir žaliojoje arbatoje yra nedidelis aliuminio ir fluoro kiekis. Tyrimo duomenimis, aliuminio kiekis neviršija normos, tačiau fluoro kiekis toks didelis, kad gali tapti vaikų fluorozės priežastimi. Tiesa, kad susidurtumėte su šia problema, reikėtų išgerti nesuskaičiuojamą arbatos kiekį.

Aliuminio ir fluoro junginys į arbatą patenka per dirvą ir dažniausiai pasitaiko žemos kokybės arbatoje.

REKLAMA

Būrimas iš arbatos

Arbata tapo tokiu populiariu gėrimu, kad kai kurios valstybės rado pakankamai keistą jos panaudojimą būdą – būrimą iš puodelyje likusių arbatos dalelių. Ši būrimo rūšys atsirado dar senovės Kinijoje, nors išpopuliarėjo tikriausiai dėl čigonų.

Būrimas prasideda specialios arbatos paruošimu. Arbatą išgeria žmogus, kuriam bus buriama. Arbatos likučiai sukinėjami tris kartus prieš laikrodžio rodyklę. Vėliau iš gauto vaizdo daromi spėjimai apie žmogaus ateitį.

Dėmesys sveikatai

Iš pradžių arbata buvo sveikatingumo ir tonizavimo gėrimas, todėl nenuostabu, kad tiek dėmesio skiriama jo gydomosioms savybėms. Tačiau šių paieškų rezultatai yra prieštaringi.

Vienas tyrimas, kuris buvo vykdomas net 37 metus, parodė, kad tie, kas vartojo daugiau arbatos už kitus, dažniau sirgdavo prostatos vėžiu. Kitas eksperimentas parodė visiškai priešingą rezultatą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų