REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vytautas Kleinauskas

Jau nuo antradienio iš Europos į Rusiją ne per Baltarusiją važiuojantys vežėjai privalės krovinius vežti pagal naująją tranzito sistemą. TIR sistema kaimyninėje valstybėje iš esmės nebeatliks savo funkcijų. Iš TIR sistemos neplanuojanti trauktis Baltarusija traukia vis didesnį vežėjų dėmesį. Ji gali tapti „įprastai varstomomis“ durimis į Rusiją. Gabenant Krovinius į Rusiją per Baltarusiją, panašu, kad užteks TIR knygelės ir nereikės įsigyti papildomų garantijų. Kalbama ir apie kitas perspektyvas.

REKLAMA
REKLAMA

 

Dauguma vežėjų, gabenančių krovinius į Rusiją, tikriausiai sutiks su teiginiu, kad didžiausia problema, kuri šiuo metu sukasi jų mintyse – tikslios informacijos ir praktikos, susijusios su naująja tranzito tvarka, nebuvimas. Kol kas tik teoriškai, tačiau galime daryti prielaidas, kaip keisis gabenimai nuo lapkričio 19 d. ir kaip reiktų elgtis įvairiose situacijose.

REKLAMA

 

Ką daryti kuomet atsisakoma forminti TIR knygelę?

 

Lietuvos vežėjų asociacija „Linava“ išplatino pranešimą, kuriame pateikia veiksmų seką, kurioje nurodomi vežėjo veiksmai, jei Rusijos muitinė atsisako forminti krovinius su TIR knygele.

 

Vežėjas turėtų pareikalauti (paprašyti), kad Rusijos Federacijos muitinės pareigūnas TIR knygelės baltojo lapo langelyje „Oficialiam naudojimui“ arba baltojo lapo šaknelės 5 eilutėje nurodytų taikomų apribojimų (TIR knygelės neforminimo) priežastį ir, esant galimybėms, uždėtų spaudą.

REKLAMA
REKLAMA

 

Tais atvejais, kai su TIR knygele gabenamoms prekėms bus pritaikyta papildoma Rusijos Federacijos federalinės muitinės numatyta užtikrinimo priemonė, grąžinant TIR knygeles į asociacijos TIR departamento skyrių, reiktų užpildyti IRU sudarytą deklaraciją – prašymą ir pateikti visų dokumentų, susijusių su papildomos garantijos taikymu, kopijas (papildomos garantijos kopiją, sąskaitą faktūrą už papildomos garantijos taikymą ir t.t.).

 

Deklaraciją rekomenduojama užpildyti ir tais atvejais, kai Rusijos Federacijos federalinės muitinės tarnybos pareigūnas atsisako nurodyti taikomų apribojimų (TIR knygelės neforminimo) priežastį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Dokumentai dėl papildomos garantijos taikymo bus naudojami siekiant teisiniu keliu panaikinti neteisėtus Rusijos federalinės muitinės tarnybos priimtus sprendimus ir atgauti vežėjo įmonės patirtas papildomas išlaidas.

 

Tačiau dauguma vežėjų norėtų išvengti tokių procedūrų. Tokiu atveju jie turėtų pradėti skaičiuoti papildomas išlaidas, kurios atsirastų vežant krovinius per Baltarusiją, ir įvertinti ar jų verslui tai būtų pelningiau ir racionaliau.

 

Suksime per Baltarusiją?

 

Asociacijos „Linava“ Vyresnysis specialistas ryšiams su Rytų Europos šalimis Gintautas Pupalaigis kalbėdamas apie susidariusią situaciją, teigia, kad gabenant prekes į Rusiją per Baltarusiją, iš esmės niekas nepasikeis. Tai patvirtino ir Baltarusijos muitinės pareigūnai. „Baltarusijos pasienio postuose su Lietuva TIR knygelė bus įforminama, o tai reiškia, kad kroviniai į paskirties arba išvažiavimo muitinės įstaigą Rusijoje gali būti gabenami pagal TIR procedūrą. Muitinio tranzito procedūra kroviniams, gabenamiems į Rusiją su TIR knygele per Baltarusijos pasienio postus, bus užbaigta pirmojoje Rusijos paskirties muitinės įstaigoje, į kurią nukreiptas krovinys.“

REKLAMA

 

Tačiau „Linavos specialistas pastebi ir keletą išimčių, į kurias vežėjams reikėtų atkreipti dėmesį. Jei krovinys turi bent dvi paskirties muitines, norint gabenti į antrąją paskirties muitinę, teks įsigyti nacionalinę Rusijos garantiją. Taip pat, jeigu Baltarusijos arba Kazachstano muitinė, įforminusi muitinio tranzito procedūrą su TIR knygele, nurodė prekių gabenimo maršrutą per Rusijos muitinės postą, šis muitinės postas, vykdydamas nustatyto maršruto registraciją, užbaigia muitinio tranzito procedūrą, prekėms, gabenamoms su TIR knygele, kurią pradėjo Baltarusijos arba Kazachstano muitinė.

REKLAMA

 

IRU veiksmai

 

„Įvertinus susiklosčiusią situaciją ir atsižvelgiant į neteisėtus į Rusijos muitinės veiksmus dėl papildomų garantijų taikymo vykdant TIR gabenimus, IRU priėmė sprendimą, tais atvejais, kai buvo įrodyta, kad šios TIR knygelės nebuvo panaudotos TIR gabenimui per RF muitų teritoriją dėl Rusijos muitinės įstaigų atsisakymo jas įforminti, laikinai šiuo periodu kompensuoti kiekvienai asociacijai pilną TIR knygelių kainą pagal IRU pateiktą sąskaitą. Šios išskirtinės sąlygos galios TIR knygelėms, kurias išdavė asociacijos ir kurių RF muitinės įstaigos nepriėmė įforminimui nuo 2013 m. spalio 14 d. Minėta sąlyga galioja iki 2013 m. gruodžio 31 d. įskaitytinai, po šios datos IRU įvertins situaciją iš naujo.“ – teigia G. Pupalaigis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Tam, kad galima būtų pasinaudoti teise į numatomą kompensaciją, kiekviena asociacija turi gauti iš TIR knygelių turėtojų ir grąžinti IRU šiuos dokumentus:

 

• užpildytą deklaraciją-prašymą

• TIR knygelės originalą, kuriame, esant galimybei, nurodyta atsisakymo forminti priežastis, patvirtinta muitinės įstaigos antspaudu;

• TIR turėtojų patirtas išlaidas už papildomas garantijas ir su papildomomis garantijomis susijusias paslaugas patvirtinantys dokumentai (sąskaitos faktūros, kvitai) arba jų kopijos, taip pat visi kiti TIR turėtojo gauti dokumentai (jų kopijos);

REKLAMA

• CMR važtaraščio kopija.

 

Aukščiau išvardinti dokumentai turi būti įdėti į asociacijai grąžinamą TIR knygelę.

 

Eiles Rusijos pasienyje planuojama įveikti geležinkeliu ir jūriniais uostais

 

Kompanijos ABIPA specialistai prognozuoja ilgėsiant eiles pasienyje, bei jas planuoja įveikti paskirstydami tam tikrus krovinių srautus per jūrinius uostus ir geležinkelį.

 

„Ši tvarka jau dabar eksperimentiniais pagrindais yra taikoma Ukrainos – Rusijos pasienyje, bei nuo lapkričio 19 d. turėtų būti pradėta taikyti ir Baltarusijos, Latvijos ir Estijos pasieniuose. Dalis vežėjų šiandien dienai jau buvo priversti pirkti papildomas garantijas ir priverstinai stovėti muitinės postų teritorijose“, – sakė Pasaulinio tinklo plėtros vadovas Tomas Brasiūnas.

REKLAMA

 

Kompanija prognozuoja, kad Rusijos tranzito sistemos pakeitimai, bent jau kuriam laikui įtakos krovinių pervežimų rūšies pokyčius: iki šiol didžioji krovinių dalis į Rusijos teritoriją gabenta žemės transportu, tad norėdami išvengti prastovų ekspeditoriai turės rasti kitus pervežimo kelius arba laukti kol susireguliuos naujoji tvarka.

 

„ABIPA daugumą krovinių į Rusijos teritoriją, įskaitant ir jūrinius krovinius iš Klaipėdos, Rygos ir Talino uostų, perveždavo žemės ir oro transportu, mažesnė krovinių dalis buvo pervežama tiesiogiai per Rusijos jūrinius uostus. Šiuo metu matome galimybes plėsti tiesioginius pervežimus geležinkeliu – tiek gabenant krovinius iš Kinijos, tiek ir iš Europos šalių“ – sakė T. Brasiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Ką gi, naujosios tvarkos premjera jau lapkričio 19 d. Jei norite ją pamatyti, teks apsilankykite ne kino teatre, o Rusijos pasienyje. Mažai tikėtina, bet norisi tikėti, kad emocijos po jos bus teigiamos, na bent jau tikrai turėsite ką papasakoti draugams ir kolegoms. Tiksli informacija apie naująją tvarką ir yra tai, ko labiausiai trūksta šiuo metu Lietuvos vežėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų