REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservatoriai sužlugdė komisijos dėl V. Uspaskicho neliečiamybės sudarymą

L. Graužinienė: nieko nebesuprantu (papildyta 16:04)

Antradienį generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą ir prašė atimti parlamentarų Viktoro Uspaskicho bei Remigijaus Ačo teisinę neliečiamybę.

Antradienį generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą ir prašė atimti parlamentarų Viktoro Uspaskicho bei Remigijaus Ačo teisinę neliečiamybę.

REKLAMA

(Papildyta 16:04) Konservatoriai sužlugdė balsavimą dėl V. Uspaskicho komisijos

Vakariniame posėdyje Seimo nariai sprendė dėl laikinųjų tyrimo komisijų V. Uspaskicho ir R. Ačo neliečiamybės klausimais sudarymo.

Komisijos dėl V. Uspaskicho pirmininku pats pasiskelbė Petras Gražulis. Jis pranešė, kad komisija dirbs mėnesį, nors kolegos jam prieštaravo, kad tokiam klausimui ir kelios dienos būtų daugiau nei pakankamai.

„Jis jau seniai žemina ne tik teismą, bet ir Seimą“, – apie V. Uspaskichą replikavo Kęstutis Masiulis. Parlamentaras negailėjo kritikos ir pačiai komisijai, ir visai valdančiajai daugumai su socialdemokratais priešakyje – konservatorių atstovą stebino kairiųjų vis dar rodomas palaikymas viešai susikompromitavusiam V. Uspaskichui.

Seimo pirmininkė, „darbietė“ Loreta Graužinienė stebėjosi konservatoriais: „Aš nieko nebesuprantu! Jūs dvi savaites klausėte, kodėl nėra prašoma atimti neliečiamybę iš Viktoro Uspaskicho, o kai dabar yra balsuojama, jūs balsuojate prieš [komisiją]. Nesuprantu, kodėl konservatoriai dabar taip gina Uspaskichą?“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau komisijos sudarymui nepritarę ir sėkmingai balsavimą sužlugdę konservatoriai teigė nepasitikintys P. Gražuliu ir norintys matyti kitą komisijos pirmininką. Į tai P. Gražulis sureagavo kaip įprasta emocionaliai: „Rusai puola!!!“

REKLAMA

Tuo tarpu dėl R. Ačo komisijos sudarymo prieštaravimų beveik nekilo – iš balsavmui užsiregistravusių 84 narių 81-as balsavo už, 1 susilaikė ir nė vienas neprieštaravo.

-------

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė buvo gavusi prokuroro prašymą ir dėl „Drąsos kelio“ frakcijos nario Algirdo Patacko neliečiamybės atėmimo – jis kaltinamas administracinių teisės pažeidimų byloje dėl parduotuvėje neapmokėtų prekių. Tačiau dėl esą itin prastos parlamentaro sveikatos L. Graužinienė šio klausimo net neteikė.

V. Uspaskichą prokurorai siekia patraukti baudžiamojon atsakomybėn už nepagarbą teismui – grįžęs iš Rusijos Darbo partijos vedlys nusikaltėliais išvadino Vilniaus apygardos teismo teisėjus, kurie jį su bendrais pripažino kaltais juodosios buhalterijos byloje. Šį nuosprendį „darbiečiai“ apskundė aukštesnės instancijos teismui.

REKLAMA
REKLAMA

Nors dėl minėtos bylos teismas jau buvo atėmęs J. Uspaskicho neliečiamybę, iškėlus naują bylą teisinio imuniteto klausimas svarstomas iš naujo – kiekvienam atvejui atskirai.

Dėl sukčiavimo ir apgaulingos buhalterijos V. Uspaskichui buvo skirta 4 metai kalėjimo. Jeigu jis ir antrą kartą prarastų neliečiamybę ir būtų nuteistas už nepagarbą teismui, prie šios bausmės gali prisidėti dar iki 2 metų nelaisvės.

R. Ačo neliečiamybę panaikinti prašoma dėl baudžiamosios bylos, iškeltos privataus kaltinimo tvarka – 2012 metų kovą Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Raseinių rajono profsąjungos pirmininkas Vytautas Bulotas kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą dėl įžeidimo per visuomenės informavimo priemonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generaliniam prokurorui perskaičius oficialius kreipimosi pranešimus, posėdžio pirmininkas Algirdas Sysas pagal reglamentą paskelbė valandos trukmės pertrauką – po jos parlamentarai spręs dėl laikinųjų tyrimo komisijų sudarymo V. Uspaskicho ir R. Ačo neliečiamybės klausimams atskirai.

Balsas.lt primena, kad V. Uspaskichas vakar skubiai itin išvyko į Rusiją – pirmadienį jis per vieną dieną Seimo valdybai pateikė prašymą leisti išvykti, gavo leidimą ir išskrido į gimtąją Rusiją.

Konservatorius Jurgis Razma savo paskyroje socialiniame „Facebook“ viešai pasidalijo įtarimais, kad V. Uspaskichas tuo metu jau buvo išvykęs į užsienį, o leidimą įformino atbuline data. „Generalinis prokuroras Seime skaitys pranešimą apie prašymą naikinti V.Uspaskich imunitetą, kad būtų galima atlikti ikiteisminį tyrimą byloje dėl teisėjų įžeidimo. Panašu, kad V.Uspaskich šį pranešimą galės išklausyti nebent internetu, būdamas Rusijoje. Šiandien Ekonomikos komiteto nariai buvo komiteto sekretoriato apklausinėjami, ar pritartų V.Uspaskich kelionei į Rusiją nuo šio pirmadienio asmeniniais tikslais. Spėju, kad jis jau yra išvykęs ir bando įforminti išvykos pateisinimą atbuline data. Pastaruoju metu kažkaip padažnėjo jo išvykos į Rusiją“, – pirmadienį rašė J. Razma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų