REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažniausios pėsčiųjų mirtys – perėjose

Kai daugelyje šalių buvo minima Pasaulinė žuvusiesiems keliuose atminti diena, kai per renginius buvo primenama apie atsakomybę ir atsargumą kelyje, Panevėžyje įvyko dar viena skaudi nelaimė.

Kai daugelyje šalių buvo minima Pasaulinė žuvusiesiems keliuose atminti diena, kai per renginius buvo primenama apie atsakomybę ir atsargumą kelyje, Panevėžyje įvyko dar viena skaudi nelaimė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyksta ikiteisminis tyrimas

Šeštadienį apie 17 valandą 36 metų Ž. B. vairuojamas automobilis ,,VW Golf“, važiuodamas J. Tilvyčio gatve Molainių kaimo link, ties sodų bendrija „Klevas“ partrenkė jam iš kairės pusės skersai važiuojamosios dalies prieš pėsčiųjų perėją einantį ir dviratį stumiantį 51-erių S. S. Jis žuvo vietoje.

REKLAMA

Pėsčiasis buvo tamsiai apsirengęs, nedėvėjo šviesą atspindinčios liemenės, neturėjo prie drabužių prisisegęs atšvaitų, dviratis buvo be šviečiančių žibintų. Kaip teigia Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro Administracinės veiklos ir eismo įvykių tyrimo poskyrio viršininkas Einis Kudžma, vyksta ikiteisminis tyrimas, aiškinamos įvykio aplinkybės.

Dar viena nelaimė savaitgalį įvyko Pasvalio rajone.

Sekmadienį apie 21 valandą 28 metų vyras važiavo vežimu, kuris neturėjo atšvaitų, kairėje jo pusėje nedegė raudonos, priekyje – baltos spalvos žibintai. Vadeliotojas ir vežime sėdintys jo šeimos nariai nedėvėjo ryškiaspalvių liemenių su šviesą atspindinčiais elementais. Automobilio „Opel Vectra“ vairuotojas nepastebėjo vežimo ir į jį atsitrenkė. Per eismo įvykį sužaloti vežime sėdintys ketverių ir dvylikos metų vaikai. Jie paguldyti į ligoninę.

REKLAMA
REKLAMA

Skaudi statistika

J. Tilvyčio gatvėje žuvęs vyras – jau šeštoji šiais metais Panevėžyje auka. Pasak E. Kudžmos, šiųmetė eismo įvykių statistika labai skiriasi nuo pernykštės.

„Per visus 2012-uosius Panevėžyje per eismo įvykius žuvo vienas žmogus, o šiemet, iki metų pabaigos likus daugiau kaip mėnesiui, – jau šeši“, – teigė poskyrio viršininkas.

Šiemet eismo įvykių būta keletu mažiau, per dešimt mėnesių – 127. Per avarijas sužalotųjų taip pat mažiau nei pernai, tik žuvusiųjų gerokai daugiau.

Kaip tvirtino E. Kudžma, Panevėžyje kasmet per eismo įvykius vidutiniškai žūsta 4–6 žmonės. Išimtis buvo tik 2012-ieji, jie pareikalavo vienos gyvybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiąjį lapkričio sekmadienį Lietuvoje minima Pasaulinė žuvusiesiems keliuose atminti diena.

Pasak Kelių policijos biuro Prevencijos grupės specialistės Danguolės Urbonienės,

pagrindinis šios dienos tikslas – prisiminti žuvusiuosius eismo dalyvius, morališkai palaikyti žmones, kurių šeimos nariai, draugai ar pažįstami žuvo kelyje.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, minėdami šią dieną, vykdė projektą „Saugokime vieni kitus keliuose“, organizavo susitikimą su visuomene, dalyvavo šv. Mišiose. Tai datai skirti patikrinimai, ar pėstieji, dviratininkai dėvi atšvaitus.

REKLAMA

Pavojus – perėjose

D. Urbonienės teigimu, visi per pastaruosius dešimt metų Panevėžyje žuvę pėstieji mirtį pasitiko perėjose. Tai įrodo, kad žmonės vis dar labai neatsargūs.

„Dar kartą noriu priminti, paprašyti pėsčiųjų, kad nežengtų aklai į gatvę, nors dega žalias šviesoforo signalas. Vairuotojas gali ir nepastebėti, ir nespėti sustabdyti. Saugokite save – mirtis ar sužalojimai, nors pėsčiasis ir bus teisus, neatrodys nei lengvesnė, nei mažiau skaudi“, – kalbėjo specialistė.

Pasak D. Urbonienės, vienintelis pernai žuvęs pėsčiasis taip pat buvo parblokštas perėjoje. Šiemet perėjose žuvo du žmonės, vieno žūties aplinkybės dar aiškinamos, kiti trys žuvusieji – motociklininkai.

REKLAMA

Per pastaruosius keletą metų Panevėžio gatvėse nebuvo žuvęs nė vienas vaikas. Šiemet mirtis ištiko septyniolikmetį motociklo keleivį.

D. Urbonienė – viena iš Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos namuose vykusio susitikimo su visuomene, kuriame dalyvavo policijos pareigūnai ir viešosios įstaigos „Panevėžio regiono keliai“ atstovai, organizatorių. Ji sakė, kad į parapijos namus buvo susirinkę ne tik vaikai, bet ir jų tėvai. Per susitikimą buvo dovanojami šviesą atspindintys elementai, atsakyta į klausimus.

Kad nebūtų per vėlai

„Žmonės pasakojo, kad net ir atsargiai einant pėsčiųjų perėjoje dažnai kyla pavojus, klausė, ką daryti, jeigu eidamas per gatvę pamatai į tave atlekiantį automobilį. Patarėme, kad į gatvę visada reikia žengti tik įsitikinus saugumu, geriau palaukti, kol automobilis pravažiuos. Susirinkusiesiems priminėme, kad dviratininkai iki 18 metų privalo dėvėti šalmus, kad saugos diržai segami nuo peties į juosmenį, kita dalis per klubus – ir vaikai privalo būti tik taip prisegti. Yra buvę atvejų, kai 10–12 metų vaikai per avarijas žuvo todėl, kad netinkamai buvo užsegti diržai“, – paaiškino D. Urbonienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbu, kad pėstieji ir dviratininkai dėvėtų šviesą atspindinčius atšvaitus. Lapkričio mėnesį bus rengiamos tikrinimo akcijos.

Eismo įvykių tyrimo poskyrio viršininko E. Kudžmos teigimu, nė vienas atšvaito neturintis pėsčiasis ar dviratininkas tamsiuoju metų laiku neturėtų žengti į gatvę.

„Tris litus atšvaitui įsigyti tikrai gali rasti kiekvienas. Tačiau dažnai net ir dovanojami jie būna numetami, pamirštami. Gaila, kad kartais šios paprastos saugaus eismo pamokos būna suprantamos per vėlai“, – sakė viršininkas.

REKLAMA

******

Žvakių liepsnelės žuvusiesiems

Nuo 1990 metų iki šių dienų Lietuvos keliuose žuvo daugiau nei 16 tūkstančių žmonių.

Jų atminimas sekmadienį buvo pagerbtas Vilniaus Katedros aikštėje. Savanoriai kiekvienai avarijos aukai uždegė po žvakelę.

Žuvusiųjų per eismo įvykius pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje sumažėjo net 60 procentų. Didžiausia pažanga pasiekta per pastaruosius penkerius metus, kai buvo sugriežtinta atsakomybė už Kelių eismo taisyklių nepaisymą, o pareigūnai ėmėsi aktyviau kontroliuoti.

Manoma, kad vadinamąjį karą keliuose primalšino ir aktyvus eismo dalyvių švietimas, saugaus eismo projektai, televizijos eteryje pasirodžiusi saugaus elgesio keliuose socialinė reklama.

REKLAMA

Per 2009–2012 metus avarijose žuvo 1266 asmenys, 143 iš jų – dėl neblaivių vairuotojų kaltės.

Dažniausiai eismo įvykių aukomis tapo pėstieji, jų suskaičiuota 444. 2009–2012 m. žuvo ir 413 vairuotojų, 265 keleiviai ir 115 dviratininkų. 12 tūkst. 664 asmenys buvo sužaloti.

Pasaulio keliuose kasmet žūsta apie 1,3 milijono žmonių, dešimtys milijonų sužalojami. Pasaulio sveikatos organizacija prognozuoja, kad, išlikus dabartinėms tendencijoms, iki 2030-ųjų kelių eismo įvykių aukų padaugės iki 2,4 milijono per metus, o kelių eismo įvykiai taps penkta pagal dažnumą mirties priežastimi.

 

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų