REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastarąjį dešimtmetį diabeto plitimas buvo siejamas su nutukusių gyventojų skaičiaus didėjimu, jų senėjimu ir sėsliu gyvenimo būdu. Dėl ekonomikos ir finansų krizės buvo sudėtinga naudotis diabetu sergančių žmonių priežiūros paslaugomis, nes dauguma valstybių, taikydamos griežtas taupymo priemones, sumažino savo sveikatos priežiūros biudžetus.

Pastarąjį dešimtmetį diabeto plitimas buvo siejamas su nutukusių gyventojų skaičiaus didėjimu, jų senėjimu ir sėsliu gyvenimo būdu. Dėl ekonomikos ir finansų krizės buvo sudėtinga naudotis diabetu sergančių žmonių priežiūros paslaugomis, nes dauguma valstybių, taikydamos griežtas taupymo priemones, sumažino savo sveikatos priežiūros biudžetus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Protėviai sirgo rečiau

Atlikęs tyrimą, Tarptautinės diabeto federacijos (IDF) Europos padalinys Europoje nustatė didelius galimybių gauti diabetu sergančiųjų priežiūrai reikalingų kokybiškų vaistų ir medicinos prietaisų skirtumus. Diabetu sergantiems žmonėms būtina nuolat užtikrinti galimybes gydytis, kad jie galėtų kontroliuoti visą gyvenimą trunkančią ligą. Prastai kontroliuojamo diabeto naštą geriausiai junta tie, kas juo serga. Dėl ligos nukenčia jų gyvenimo kokybė, jie patiria daugiau išlaidų.

REKLAMA

Žvėryno natūralios medicinos centro endokrinologės Galinos Apanel teigimu, svarbiausi rizikos veiksniai, galintys sukelti šį susirgimą, yra netinkama mityba, stresas, genai ir nejudrus gyvenimo būdas. Mūsų protėviai prasčiau valgė, daug sunkiai fiziškai dirbo, tad mažiau sirgo. Parodoksalu, bet būtent dėl turtingesnio gyvenimo padidėjo rizika susirgti antro tipo cukriniu diabetu.

Pasak medikės, vienas iš jos pacientų prisipažino, kad pagerėjus materialinei padėčiai, jis beveik nevaikšto pėsčias, negeria vandens, tik „kolas“ ir saldžius vaisvandenius, daug valgo, lankosi vakarėliuose ir priėmimuose, kur neretai ne tik persivalgo. Dėl tokios gyvensenos suriebėja kepenys ir kasa, padidėja kūno svoris. Tai yra prielaidos susirgti antro tipo diabetu.

REKLAMA
REKLAMA

Gresia ir vaikams

Baisiausia, kad pastaraisias metais antro tipo diabetu pradėjo sirgti ne tik vyresni žmonės, bet ir vaikai, nes ir jų antsvoris nuolat auga, jie nesveikai maitinasi, nesveiko maisto nusiperka net mokyklų bufetuose. Kai kurie vaistai ir hormonai, neigiamai veikiantys kasą ir kepenis, taip pat gali būti diabeto atsiradimo priežastis. Todėl reikia periodiškai tikrintis cukraus kiekį kraujyje. Nustatyta, kad vienas iš dviejų sergančiųjų šiuo diabetu apie tai net nežino.

Endokrinologė priminė, kokios yra baisiausios šios ligos komplikacijos: nukenčia smegenys, širdis, galūnių kraujotaka. Todėl ja sergantys žmonės dažniausiai miršta nuo insulto bei infarkto, jie gali apakti, o dėl mažiausios žaizdelės gali grėsti galūnių amputacija. Todėl būtina labai prižiūrėti kojas, daugiau dėmesio skirti avalynei, nes sergančiųjų šio tipo diabetu žaizdos gyja labai sunkiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žvėryno natūralios medicinos centre atliekamas maisto netoleravimo testas. Sergantiesiems diabetu reikia produktų, kurie padėtų sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir kūno svorį bei atsisakyti maisto, veikiančio priešingai. Nors ši liga ir labai sunki, laikantis gydytojo nustatytų reikalavimų, galima labai pagerinti gyvenimo kokybę ir trukmę: tokie ligoniai ilgiau gyvena už nesergančius, bet nesveikai gyvenančius.

Gydo pienas ir cinamonas

Pastaruoju metu internete galima rasti daug įvairių patarimų, kaip kovoti su šia liga. Ypač daug rašoma apie gydomąsias cinamono ir pieno produktų savybes. Leidinyje „Frontiers in Diabetes“ paskelbtas straipsnis apie diabeto ir pieno produktų ryšį. „Atliekant tyrimus išaiškėjo, kad kasdien naudojant pieno produktus antro tipo cukrinio diabeto susirgimo rizika sumažėjo 6 proc., susirgimo rizika sumažėjo dar labiau, pasiūlius ligoniams pieno produktų, kuriuose mažai riebalų, dietą“, – teigė mokslininkai. „Daugėja įrodymų, kad yra ryšys tarp pieno produktų ir antro tipo cukrinio diabeto rizikos mažinimo, tad užtikrinus optimalų pieno kiekio vartojimą galima suformuoti strategiją, padedančią įveikti šią epidemiją“, – rašoma ataskaitoje.

REKLAMA

Mokslininkus gąsdina tai, kad pieno ir jo produktų suvartojama vis mažiau. „Deja, pieno produktų labai mažai vartoja visų amžiaus grupių žmonės. Katastrofiškai mažai pieno vartoja amerikiečiai, daugiau nei 80 proc. JAV vyrų ir 90 proc. JAV moterų net neįvykdo minimalių pieno vartojimo reikalavimų, nustatytų „Mitybos gairėse Amerikos gyventojams“, – tvirtino jie.

Atlikta daug tyrimų ir apie cinamono poveikį antro tipo diabetu sergantiems ligoniams. Kai kurie iš jų nuteikia labai optimistiškai. Tačiau Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė perspėjo, kad gydant šią rimtą medžiagų apykaitos ligą tikėtis kažkokios panacėjos nereikėtų.

REKLAMA

Ji pabrėžė, kad tyrimai rodo, jog cinamonas iš tikrųjų gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir paskatinti organizme insulino gamybą, bet jį reikia naudoti didesniais kiekiais nei „užsibėrus ant pyrago“. Kita vertus, šių tyrimų duomenys dar negalutiniai. Pieno produktai taip pat nėra panacėja, bet jie tikrai naudingi minėtiems ligoniams.

Svarbiausia – suderinta mityba. Į ją būtina įtraukti pieno produktų, pavyzdžiui, išgerti vieną dvi stiklines pieno per dieną. Mityba turi būti įvairi, tačiau porą dienų per savaitę derėtų atsisakyti mėsos, žuvies ir jų produktų bei kiaušinių, pakeičiant juos pieno gaminiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diabetikas gali gerai jaustis

Antro tipo diabeto gydymo praktika parodė, kad žmogus gali atsikratyti ligos požymių ir jaustis taip, kaip iki ligos, žinoma, jei laikysis jam sudarytos gydymo programos. Dažnai ydingi įpročiai ir tingumas priverčia numoti ranka į sveiką mitybą ar pasiūlymą mankštintis. Rezultatas – papildomi kilogramai. Iš pradžių mielas buvęs apkūnumas laikui bėgant virsta lašinių sankaupomis. Tai – ne tik negražu. Riebalai pilvo srityje ypač pavojingi, tokio tipo nutukimas – pirmas metabolinio sindromo požymis.

REKLAMA

Pridėkite padidėjusį kraujospūdį, didėjantį gliukozės ir cholesterolio bei blogųjų lipidų kiekį kraujyje – ir štai jums negalia, sutrumpinanti gyvenimą 10–20 metų. Metabolinį sindromą lydi nuolatinis nuovargis, galvos ir sąnarių skausmai, virškinimo sutrikimai, bloga nuotaika. Sutrikusi medžiagų apykaita kenkia kepenims. Blogai funkcionuojančios kepenys išderina kasos darbą. Kasa gamina daugiau insulino, valgyti norisi vis daugiau, tad svoris auga. Rezultatas – cukrinis diabetas, vėliau — aterosklerozė, gresiantis insultas, infarktas, aklumas, kojų amputacija, inkstų nepakankamumas. Lietuvoje nuo tokio nutukimo, kaip „gero gyvenimo liga“, kenčia kas antras vyresnis žmogus.

REKLAMA

Antro tipo diabetas dar vadinamas nejautrumu insulinui, juo sergantieji turi pakankamai insulino, tik dėl neaktyvaus gyvenimo būdo, streso ir prastos mitybos ilgai „prievartautos“ organizmo ląstelės tampa nejautrios insulinui. Taigi, gliukozė nepatenka į ląsteles: mat insulinas – kaip raktas, kuris atrakina „ląstelių vartus“ gliukozei, o kai pakyla gliukozės kiekis kraujyje, žmogus jaučiasi pavargęs ir t. t.

Viena iš svarbiausių priežasčių, dėl kurios žmonės suserga minėta liga, yra nejudrus gyvenimo būdas ir didesnis nei reikia su maistu gautų kalorijų kiekis. Blogiausia, kad tokie žmonės vartoja labai daug cukraus ir kitų greitai pasisavinamų angliavandenių – baltos duonos, kitų baltų miltų gaminių, todėl gliukozės kiekis jų kraujyje padidėja. Organizmas, kiek laio naudodamas insuliną, perteklinį gliukozės kiekį geba paversti riebalais ir padėti į „saugyklą“ pilvo, šlaunų srityje, kitose kūno vietose. Tačiau po kiek laiko organizmas nusilpsta ir ląstelės tampa nejautrios insulinui. Nejautrumas atsiranda ir todėl, kad organizmui esant nejudriam, energijos reikia mažiau ir ląstelės naudoja mažiau gliukozės. Rezultatas – organizmas nesunaudoja ir nebesugeba riebalais paversti perteklinio gliukozės kiekio, o tada, atlikus kraujo testą, dažnai nustatomas antro tipo diabetas.

Henrieta ALEKNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų