REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Artėja graži mūsų draugystės sukaktis. Norėčiau savo merginai padovanoti bonsą, tik negaliu apispręsti, kokį pirkti. Gal galite patarti“, – prašo skaitytojas Viktoras.

„Artėja graži mūsų draugystės sukaktis. Norėčiau savo merginai padovanoti bonsą, tik negaliu apispręsti, kokį pirkti. Gal galite patarti“, – prašo skaitytojas Viktoras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsako Jogaila Mackevičius, svetainės bonsaivilnius.lt įkūrėjas

Bonsas – nedidelis gamtos sukurtas ir žmogaus patobulintas stebuklas, reikalaujantis daug kantrybės, kruopštumo ir kasdienės priežiūros. Beveik kiekvienas, pamatęs šių nykštukinių medelių nuotraukas ar pamatęs juos gyvai iš arti (parodoje, pas draugą, parduotuvėje ar kitur), bent akimirkai jais susižavi. Tačiau daugeliui vien mintis apie tai, kiek šiems kūriniams prižiūrėti reikia žinių ir laiko, akimirksniu pakužda: „Ne, tai – ne man.“

REKLAMA

Dažniausiai bonsas mūsų namuose atsiranda tada, kai kas nors kokia nors proga mums jį padovanoja.

Daugelyje šalių, kuriose bonsų kultūra puoselėjama nuo seno, dovanojamas bonsas laikomas senos ir tvirtos draugystės, pagarbos ženklu. Taigi, dovanodami šį nykštukinį medelį draugams, lyg ir išsakome jiems savo jausmus. Bet ar tinkamai elgiamės tai darydami?

Pirmiausia reikėtų pagalvoti, ar žmogui ši dovana suteiks džiaugsmo. Greičiausiai taip. Tačiau ar ilgam? Jei bonsas padovanojamas nieko apie augalus nenusimanančiam žmogui, vargu ar ilgai bus galima juo žavėtis. Bonsai nėra įprasti ant palangių auginami augalai. Juos reikia formuoti: genėti, lankstyti. Jiems augti būtinos tam tikros sąlygos. Priešingu atveju jau po kelių mėnesių bonsai ima mesti lapus, priaugina daugybę nereikalingų šakučių, sutankėja jų laja ir jie tampa panašūs į pirties vantas nei į estetiškai sumažintą medį.

REKLAMA
REKLAMA

Jei kyla abejonių, ar draugė, kuriai ruošiatės įteikti tokią dovaną, gebės ja tinkamai pasirūpinti, geriau jos nedovanokite. Jei manote, kad gebės, pagalvokite, ar rūpestis medžiu suteiks jai džiaugsmo. Juk grožimės paveikslais, skulptūromis, kitais meno kūriniais, bet neimame į rankas teptuko ir nepradedame tapyti. Taip yra ir su medeliais: kasdien juos prižiūrėti ir formuoti žmogui gali būti ir nemalonu.

Pagalvokite ir apie tai, ar žmogaus gyvenimo tempas ir ritmas yra toks, kad jis pakankamai dėmesio skirtų bonsui. Panašus pavyzdys – naminis gyvūnas. Net jei trumpam išvykstate, turite pasirūpinti, kad šuniu ar kate būtų pasirūpinta. Palikę juos be tinkamos priežiūros ilgesniam laikui, grįžę galite rasti nusiminusius ar net žuvusius.

Nesistengiu atkalbėti dovanoti bonsą mylimai merginai ar kitam artimam žmogui kokia nors svarbia proga. Tačiau jei manote, kad augalu bus tinkami pasirūpinta, padovanokite dar ir knygą apie bonsų auginimą, jų formavimo įrankių rinkinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų