REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio 17 – oji – Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena. Šįmet Lietuvoje ji bus minima ypatingai – pirmą kartą ketinama prisijungti prie didžiausiuose pasaulio miestuose vykstančios iniciatyvos, kuomet žinomiausi kiekvieno jų pastatai ar gamtos objektai nušvinta balta ir purpurine spalva.

REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį 18 valandą oficialiomis Neišnešiotų naujagimių dienos spalvomis nušvis Kauno Rotušė. Apšvietimo sprendimu rūpinasi iniciatyvos partnerė - „Lempa“. „Apie tai, ką patiria neišnešioto naujagimio sulaukę tėvai, vis dar kalbama mažai. Regis, tų kūdikėlių, kurie neretai net neišgyvena, lyg ir stengiamasi nematyti“, - sakė akcijos globėja, moterų klubo „Ad astra“ vadovė Inga Budrienė, pati prieš kiek daugiau nei aštuonis metus beveik mėnesiu anksčiau pagimdžiusi sūnų Kernių. Akcijos iniciatoriai Naujagimių anksčiau laiko susilaukusių tėvų asociacijos ,,Padedu augti" atstovai teigė, kad idėja apšviesti pastatus balta ir purpurine spalva po pasaulį pasklido pernai. Tuomet idėją įgyvendino ir tolimuose pasaulio kraštuose, ir kaimyninėje Lenkijoje. Šįmet bus apšviesti garsiausi Kanada tiltai ir Niagaros krioklys, Jungtinės Karalystės, Australija ir kitų šalių pastatai.

REKLAMA

Neišnešiotų vaikiukų Lietuvoje kasmet gimsta apie 1600 arba maždaug kas dešimtas naujagimis. 2012 m. vien Kauno klinikose gimė 567 neišnešioti naujagimiai, iš jų 120 - dvynių, 7-8 - tryniai. Mažiausias Lietuvoje gimęs kūdikis, kuris sėkmingai buvo išslaugytas, svėrė vos 450 gramų. Daugėja atvejų, kai gimsta vis mažesnio svorio - tai yra sveriančių vos apie 500 gramų. Jų slauga yra ypatinga. „Akcijos vakarą Kauno klinikoms, kuriose „auga“ ketvirtadalis šalyje gimstančių neišnešiotukų, pranešime ir gerą žinią – iš rėmėjų pavyko surinkti tiek lėšų, kad pavyks gydymo įstaigai nupirkti jai svarbų aparatą“, - tvirtino I. Budrienė.

REKLAMA
REKLAMA

Inhaliatorius - medicininis prietaisas, skirtas gydyti naujagimius, sergančius kvėpavimo takų ligomis. Aparato pagalba vaistai skiriami tiesiai į viršutinius kvėpavimo takus - taip efektyviau gydomos jų patologijos, veikiant tiesiai į jas. Šis aparatas padeda sustiprinti gyvybiškai svarbią kvėpavimo funkciją, išvengti sunkių, galinčių sukelti netgi mirtį, komplikacijų. Norimas pirkti inhaliatorius - daugiafunkcinis. Ne tik vaistams skirti, bet ir drėkinti mažylio aplinkos orą, kuriuo jis kvėpuoja - toks yra švelnesnis neišnešiotuko dar nepakankamai susiformavusiems kvėpavimo takams. Ar žinojote, jog kiekvienais metais 15 mln. pasaulyje, 500000 Europoje, 1400 kasdien, 60 per valandą, vienas – per minutę… gimsta neišnešiotas naujagimis. Į šį pasaulį toks mažylis atkeliauja per anksti, skubėdamas, dažnai negalintis savarankiškai kvėpuoti, reguliuoti kūno temperatūros, valgyti, tesverdamas vos 500 – 1000 gramų. Toks itin trapus vaikelis auga už plastikinių inkubatoriaus sienų, apraizgytas vamzdeliais, dieną naktį prijungtas prie jo gyvybę palaikančios medicininės aparatūros… Lietuvoje kasmet gimdo maždaug apie 29 tūkstančius moterų, iš jų 5 – 6 proc. naujagimių gimsta anksčiau laiko ir šis skaičius didėja...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gimus naujagimiui anksčiau laiko tėvai šį faktą tapatina su praradimu ir tai išgyvena kaip svajoto sveiko vaiko mirtį. Jie išgyvena daug prieštaringų jausmų. Rūpestis, pyktis, kaltė, neteisybės jausmas, kančia, siaubas, vienatvė, džiaugsmas, viltis, pasididžiavimas, pasitikėjimas yra tik dalis emocijų, kurias moterys išreiškia gimus naujagimiui anksčiau laiko. Naujagimius anksčiau laiko pagimdžiusioms moterims tik medicininės pagalbos nepakanka, reikalinga ir emocinė parama...

Lietuvoje kasmet anksčiau laiko gimsta apie 1600 naujagimių. Akivaizdu, jog pirmąkart išvydus per anksti gimusį savo vaikelį kaipmat apima baimė, nežinomybė, bejėgiškumas. Daugelis tėvelių nežino, jog bėgant metams, tobulėjant medicinos mokslui galimybių išgelbėti šiuos mažylius vis daugėja, o užaugę jie šypsosis ir šėlios visai kaip ir gimę laiku jų bendraamžiai. Būtent todėl lapkričio 17 dieną visas pasaulis švenčia Neišnešiotų naujagimių dieną – taip garsiai ir drąsiai kalbant apie šių naujagimių problemas ir jų sprendimo būdus.

Kiti Kaune vyksiantys renginiai: Kviečiame Jus dalyvauti Pasaulinės neišnešiotų dienos minėjimo renginiuose, lapkričio 17d.: Vieta: Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (Jezuitų) bažnyčia Rotušės a. 8, Kaunas* 10 val. Šv. Mišios už anksčiau laiko gimusius išgyvenusius ir mirusius naujagimius bei jų šeimas; 11.30 val. šventė bažnyčios salėje. Vieta: Kauno Rotušė 18:00 Pirmą kartą Lietuvoje Kauno miesto simbolis Kauno Rotušė bus apšviesta purpurine spalva,- Pasaulinės Neišnešiotų naujagimių dienos spalva. Lapkričio 4-15d. Kauno miesto savivaldybėje (adresas: Laisvės al. 96) rengiama Irutės Jaruševičiūtės nuotraukų paroda ,,Gyvybė - telpanti delne"; Nuo lapkričio 17d. ši paroda persikelia į Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (Jezuitų) bažnyčią (adresas: Rotušės a. 8).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų