REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialine pagalba ir aplinkosauga besirūpinančios organizacijos KEROL atstovas Nerijus M. balsas.lt pasakojo, kad lietuvių tauta nėra šykšti, tačiau kartais, anot jo, tiesiog bijoma, jog paaukoti daiktai ar pinigai nepasieks adresato.

Socialine pagalba ir aplinkosauga besirūpinančios organizacijos KEROL atstovas Nerijus M. balsas.lt pasakojo, kad lietuvių tauta nėra šykšti, tačiau kartais, anot jo, tiesiog bijoma, jog paaukoti daiktai ar pinigai nepasieks adresato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Užsiimame neformaliu ugdymu. Siekdami prisidėti prie gamtos užterštumo mažinimo, antrus metus sodiname ąžuolus, renginiuose skatiname atliekų rūšiavimą, bei senų, nenaudojamų daiktų perdirbimą.

REKLAMA

Prieš pora metų turėjome dėvėtų drabužių parduotuvę, kurios tikslas buvo surinkti lėšų socialinės atskirties grupių rėmimui. Veiklos eigoje pastebėjome, kad lieka neparduotų drabužių. Pradėjome juos dovanoti nepasiturintiems.

Iš to kilo idėja, sujungiant pagrindines organizacijos veiklos kryptis-pradėti vykdyti akciją „daiktų kelionė“. Pavasarį pradėta akcija, skirta sunkiai gyvenančių šeimų – socialiniams poreikiams tenkinti, taip pat siekiant mažinti užterštumą“, - pasakojo Nerijus M.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, teiginys, kad lietuviai yra skūpi tauta – neteisingas: „Jie nelieka abejingi skurstantiems, dalijasi tuo, ką turi. Tačiau panašu, kad kai kurie žmonės bijo aukoti. Galbūt nepasitiki. Gal buvo apgauti kitų organizacijų ar remiasi pavyzdžiais, kas vyksta Didžiojoje Britanijoje.

Dažniausiai yra aukojami drabužiai ir žaislai. Jų surenkama į savaitę 20-50 kg. Žmonės dovanoja ir baldus, buitinę techniką (spintos, lovos, stalai, virtuvės baldai, televizoriai ir pan.). Šių daiktų atiduodama mažiau – apie 1-3 vnt. į savaitę.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šios organizacijos paramos gavėjų spektras yra itin įvairus. Paramos gali tikėtis daugiavaikės šeimos, nepilnos šeimos, kitos šeimos negalinčios patenkinti pagrindinių savo poreikių, organizacijos-besirūpinančios šeimų gerove.

„Turime duomenų bazę, kurią sudaro du pagrindiniai branduoliai t.y. dovanotų daiktų sąrašas ir paramos gavėjų sąrašas su jų nurodytais būtiniausiais daiktais. Kiekvienas paramos gavėjas duombazėje charakterizuojamas pagal tokius kriterijus:

vienam asmeniui tenkančių pajamų dalis, vaikų skaičius, nedarbingumo lygis, gyvenamosios vietos gerbūvio nustatymas. Pastarasis kriterijus naudojamas siekiant apsisaugoti nuo netikrų paramos gavėjų“, - pabrėžė balsas.lt pašnekovas.

REKLAMA

Dovanotų daiktų paskirstymas vyksta dviem būdais:

Tiesioginis – kai dovanotas daiktas patenka į duomenų bazę ir automatiškai ieškoma naujojo šeimininko, kuriam tas daiktas reikalingiausias. Jeigu neatsiranda tokių, kuriems reikia daikto, jis sandėliuojamas dvi savaites, o po to jis automatiškai perkeliamas į parduodamų daiktų sąrašą.

Netiesioginis – kai daiktas patenka į parduodamų daiktų sąrašą, nustatoma jo rinkos vertė ir jis yra pardavinėjamas. Gauta pajamų suma yra skiriama paramos gavėjų būtiniausiems poreikiams patenkinti (higienos, mokslo priemonėms).

Balsas.lt primena, kad KEROL įsteigta 2009 m. Šiuo metu organizacijoje yra 7 nariai. Organizacijos misija – geru pavyzdžiu ugdyti visuomenės narių įpročius – rūpintis socialiai pažeidžiamomis grupėmis ir mažinti gamtos užterštumą, taip įtraukiant į socialinės gerovės kūrimo procesus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų