REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkams bus lengviau siekti karjeros aukštumų. Europos Sąjunga skatins verslo ir mokslo partnerystę, mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą, tyrėjų įsidarbinimą inovatyviose įmonėse, o jaunuolius – rinktis mokslininko profesiją, sakoma Lietuvos mokslų akademijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

„Mokslininko karjera paprastai trunka gan ilgai. Kai Lietuvoje buvo dviejų mokslo laipsnių sistema, antros pakopos laipsnį apgindavęs mokslininkas įprastai būdavo sulaukęs ne mažiau kaip 40 metų. Tai, ko gero, viena priežasčių, kodėl jaunimas ir dabar nelabai noriai renkasi mokslininko specialybę. Jaunuoliai visko nori greitai, o mokslininko karjera to neužtikrina“, – pastebėjimais dalijosi Lietuvos mokslų akademijos (LMA) prezidentas prof. Valdemaras Razumas.

REKLAMA

Ši ir kitos aktualijos, susijusios su mokslininkų karjera bei naujausiomis tyrėjų skatinimo priemonėmis Europos Sąjungoje, gvildenamos svarbiausiame šių metų LMA renginyje – tarptautinėje konferencijoje „Investuokime į tyrėjus“, kuri vyksta lapkričio 14-15 dienomis. Šis renginys – Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai dalis, sakoma pranešime.

Dar viena ypač aktuali tema – doktorantų europinių tinklų kūrimas. Europos Komisijos iniciatyva paruošti dokumentai apie inovatyviąją doktorantūrą, jos principus, surengtos apklausos apie jų įgyvendinimą. Siekiama doktorantūros studijas glaudžiau sieti su verslo ir pramonės interesais, siūloma pradėti vartoti terminą „inovatyviųjų doktorantūros studijų principai“.

REKLAMA
REKLAMA

„Įprastai Lietuvoje doktorantas ir studijuoja, ir atlieka mokslinius tyrimus gana siauroje darbo vadovo interesų srityje. Inovatyvioji doktorantūra skatina ugdyti daugiau ir įvairesnių doktoranto gebėjimų. Pavyzdžiui, verslumą, gebėjimą perteikti informaciją ne specialistams, geresnį supratimą apie gamybos specifiką ir panašiai. Taip jis sparčiau kiltų karjeros laiptais“, - teigia V.Razumas.

Pranešama, kad tarptautinėje konferencijoje dalyvauja ir patirtį skleidžia per 60 lektorių iš keliolikos šalių.

2014–2020 metai ypač bus palankūs Lietuvai dėl gan didelės ES struktūrinės paramos moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai, sakoma pranešime. Europos Sąjungos struktūrinės paramos ir investicijų lėšas reikia kuo efektyviau pritaikyti tyrėjų ir mokslininkų labui, skatinti gabiausiuosius. Bendras siekis – prieinama, efektyvi ir visoje Europoje skatinama mokslininko karjera.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų