REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Vilniaus AVMI) informuoja, kad patikrinimo metu nustatė lėktuvų remonto ir techninės priežiūros veiklą vykdančią bendrovę, kuri akcininkui ir vadovui sostinėje nupirko prabangų butą ir beveik 140 tūkst. Lt tikėjosi susimažinti mokėtiną pridėtinės vertės mokestį (PVM).

REKLAMA
REKLAMA

Mokesčių inspekcijos darbuotojai nustatė, kad lėktuvų remonto bendrovė pagal nekilnojamojo turto pardavimo paslaugas teikusios bendrovės išrašytą PVM sąskaitą faktūrą už daugiau nei 700 tūkst. Lt Vilniuje pirko butą su terasa, jam priklausantį sandėliuką ir 2 požemines aikšteles. Praėjus kelioms dienoms po įsigijimo ir įsigaliojus sandoriui, tuo pačiu adresu deklaruota bendrovės akcininko ir vadovo gyvenamoji vieta. Pagal minėtą PVM sąskaitą faktūrą lėktuvus remontuojanti bendrovė susimažino mokėtiną PVM 122 tūkst. Lt sumai. Bendrovė pirkinį apskaitė kaip ilgalaikį turtą ir pradėjo skaičiuoti nusidėvėjimą. Vėliau Vilniaus AVMI darbuotojai nustatė, kad bendrovė pirko ir statybines medžiagas, mokėjo už atliktus buto remonto darbus, pirko baldus, inventorių ir pagal tiekėjų išrašytas PVM sąskaitas faktūras dar beveik 17 tūkst. Lt susimažino mokėtiną PVM.

REKLAMA

Vilniaus AVMI darbuotojai apsilankė minėtame 3 kambarių bute su terasa ir įsitikino, kad patalpos tikrai nepritaikytos lėktuvų remontui vykdyti. Bute atliktas remontas: sienos ištinkuotos ir išdažytos, sudėtos grindys, įrengti vonios ir dušo kambariai, sumontuoti virtuvės baldai, įmontuoti šaldytuvas ir orkaitė, yra svetainės baldai ir kilimas. Lėktuvus remontuojanti ir prižiūrinti bendrovė tikrintojams nepateikė dokumentų, įrodančių, kad šios gyvenamosios patalpos naudojamos bendrovės veikloje ir padeda uždirbti pajamų. Kitaip tariant, bendrovei pristigo įrodymų, kad pirktas ilgalaikis turtas skirtas PVM apmokestinamai ekonominei veiklai vykdyti ir suteikia teisę į PVM atskaitą.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus AVMI pažymi, kad susigrąžinti PVM galima tik už tuos pirkinius, kurie tiesiogiai naudojami įmonės veikloje, bet ne asmeniniams poreikiams tenkinti. Vilniaus AVMI neretai nustato atvejų, kai įmonės lėšos naudojamos pramogoms, laisvalaikio ir prabangos prekėms įsigyti, todėl šiais metais Valstybinė mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos su apskričių mokesčių inspekcijomis vykdė projektą „Prekių ir paslaugų suvartojimas privatiems poreikiams“ .

Aviacijos mechanikų bendrovės veikla niekaip nebuvo susijusi su nekilnojamojo turto operacijomis, todėl ji privalėjo patikslinti PVM deklaracijas ir 140 tūkst. Lt sumažinti atskaitymus.

Valstybinė mokesčių inspekcija primena, kad gyventojai apie mokestinius pažeidimus gali pranešti paskambinę VMI pasitikėjimo telefonu 1882, pasinaudodami išmaniųjų telefonų programėle „Pranešk“, užpildę anketą interneto svetainėje www.vmi.lt arba apsilankę Mokesčių inspekcijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų