REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA pranešė, kad jos naujos kartos kosminis laivas „Orion“, skirtas skrydžiams už Žemės orbitos ribų, į asteroidus ir Marsą, į kosmosą pirmą kartą pakils kitų metų rudenį.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak NASA atstovų, „Orion“ atvers visiškai naujas skrydžių į tolimąjį kosmsoą galimybes. Šis naujos kartos kosminis laivas esą bus lanksti kosminė sistema, galinti skraidinti krovinius bei žmones toli už Žemės orbitos ribų ir žvalgyti toli nuo mūsų planetos esančias Saulės sistemos sritis.

REKLAMA

Nors pirmieji pilotuojami skrydžiai „Orion“ kosminiu laivu suplanuoti tik 2021 m., „Orion“ be astronautų pradės į orbitą kilti jau 2014 m. rudenį, pranešė NASA. Kitų metų rugsėjį įvyks pirmasis bandomasis „Orion“ skrydis, kuris truks 4 valandas. Jo metu bus išbandytos pagrindinės kosminio laivo sistemos, o rezultatai padės apsispręsti dėl naujo bandymų etapo, kuomet „Orion“ turėtų nutolti nuo Žemės rekordiniu 5 800 kilometrų atstumu, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialistų, toks skrydis yra gana sudėtingas, nes „Orion“ suksis aplink Žemę 15 kartų didesniu atstumu, nei Tarptautinė kosminė stotis. Pagrindinis šio bandymo uždavinys bus termoizoliacijos patikrinimas: ji turėtų atlaikyti sąlygas, susidarančias dideliu greičiu įskriejant į Žemės atmosferą, kuomet kosminio laivo paviršius įkaista iki 2000 laipsnių pagal Celsijų. Be to, būtina žinoti, kaip po tokio ekstremalaus nusileidimo suveiks minkšto nuleidimo sistemos, turinčios saugiai nuleisti 9 tonų masės kosminį laivą vandenyno paviršiuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skelbiama, kad pirmieji „Orion“ skrydžiai bus vykdomi naudojant NASA raketą „Delta IV Heavy“, galinčią kelti į Žemės orbitą iki 25 tonų naudingąjį krovinį. Būsimose kosminėse misijose, pavyzdžiui, skrydžiuose į Marsą ar į asteroidų žiedą, „Orion“ skraidins sunkioji raketa SLS, galinti iškelti į orbitą iki 130 tonų krovinį. Pasak NASA atstovų, šios naujos kartos raketos kūrimo darbai vyksta sparčiai, šiuo metu atlikta 70 proc. visų darbų.

2017 m. pagal NASA planą „Orion“ turėtų apskrieti Mėnulį. Šio skrydžio metu „Orion“ nutols nuo Žemės per 75 000 kilometrų ir suksis aplink Mėnulį 3 savaites, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų