REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

ES ir Ukrainos susitarimas pakibo ant plauko

Situacija pasikeitė po slapto V. Janukovičiaus ir V. Putino susitikimo

Planuojamas pasirašyti Ukrainos ir Europos Sąjungos susitarimas pakibo ant plauko po paslaptingo prezidento Viktoro Janukovyčiaus vizito į Maskvą ir Kijevo sprendimo pradėti tyrimą dėl įkaltintos opozicijos lyderės Julijos Tymošenko advokato.

Planuojamas pasirašyti Ukrainos ir Europos Sąjungos susitarimas pakibo ant plauko po paslaptingo prezidento Viktoro Janukovyčiaus vizito į Maskvą ir Kijevo sprendimo pradėti tyrimą dėl įkaltintos opozicijos lyderės Julijos Tymošenko advokato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Tymošenko, kurios išlaisvinimas yra viena ES sąlygų Kijevui, kad būtų pasirašyta Asociacijos sutartis, prieš trečiadienį numatytą svarbų parlamento posėdį apkaltino V.Janukovyčių žlugdant šalies siekius.

REKLAMA

Vos prieš kelias savaites buvo daug vilčių, kad per viršūnių susitikimą Vilniuje lapkričio pabaigoje Kijevas žengs istorinį žingsnį ir pasirašys Asociacijos sutartį su ES, nutraukdamas su Rusija ja siejančius saitus.

Tačiau pastarosiomis dienomis perspektyvos pasirašyti sutartį atrodo miglotos, nes neaišku, ar Ukraina pasirengusi vienokiu ar kitokiu būdu paleisti į laisvę J.Tymošenko.

Naujausias posūkis šiame painiame procese buvo prokurorų paskelbtas pareiškimas, kad jie įtaria J.Tymošenko advokatą Serhijų Vlasenką sumušus savo buvusią žmoną Nataliją Okunskają. Minimas incidentas esą įvyko 2010 metais, kai pora dar nebuvo pasukusi skirtingais keliais.

REKLAMA
REKLAMA

J.Tymošenko savo pareiškime, kurį perskaitė dukra Jevhenija, įtarimus S.Vlasenkai pavadino „absurdiškais“ ir nurodė, kad V.Janukovyčius sudavė mirtiną smūgį viltims pasirašyti Asociacijos sutartį.

„Viktoras Janukovyčius pastarosiomis savaitėmis mėgino pribaigti Asociacijos susitarimą. Byla Serhijui Vlasenkai buvo iškelta taip šaltakraujiškai ir metodiškai, kaip paskutinis smūgis Ukrainos viltims“, – teigė ji.

S.Vlasenka pasmerkė jam iškeltą bylą, pavadinęs tai „absoliučiu melu, neturinčiu nieko bendra su realybe“, ir apkaltino valdžią, kad net artėjant lemtingam viršūnių susitikimui ji „nemažina politinių represijų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po teismo posėdžio Kijeve S.Vlasenka buvo paleistas už 22 940 grivinų (apie 7 300 litų) užstatą.

Jis du kartus per savaitę turi atvykti pas tyrėjus ir jam draudžiama išvykti iš Kijevo. Vis dėlto išimties tvarka advokatui leista lankyti J.Tymošenko, kuri laikoma ligoninėje prie kalėjimo Charkove.

"Slaptas" susitikimas su V. Putinu

Aukščiausioji Rada trečiadienį per neeilinę sesiją turi apsvarstyti įstatymų pataisas, kurios leistų J.Tymošenko išvykti gydytis į Vokietiją. Tokiu būdu būtų pašalinta viena svarbiausių kliūčių pasirašyti sutartį su ES.

REKLAMA

Tačiau ne vieną savaitę vykusios derybos tarp prezidento Regionų partijos ir J.Tymošenko palaikančios opozicijos baigėsi nepasiekus susitarimo dėl pataisų. Antradienį opozicijos lyderiai apkaltino valdžią, esą ji stengiasi užkirsti kelią susitarimui.

Opozicijos įtarimai dėl tikrųjų V.Janukovyčiaus ketinimų dar sustiprėjo, kai paaiškėjo, kad prezidentas šeštadienį vyko į Maskvą slaptų derybų su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

Partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) frakcijos parlamente vadovas Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad tokios derybos gali būti pagrindas surengti apkaltą prezidentui.

REKLAMA

Tuo tarpu opozicinės partijos UDAR (Ukrainos demokratinis aljansas už reformas) vadovas, buvęs pasaulio profesionalų bokso sunkaus svorio čempionas Viltalijus Klyčko apkaltino V.Janukovyčių, kad jis „viena kalba, o kita daro“.

„Negalima leisti, kad užkulisiniai susitarimai ir V.Janukovyčiaus asmeninės fobijos padarytų galą Ukrainos europinėms aspiracijoms“, – pareiškime pažymėjo J.Tymošenko, kuri stengiasi pabrėžti savo, kaip uolios Ukrainos integracijos į ES šalininkės, įvaizdį.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Jevhenijus Perebijnisas mįslingai patvirtino, kad derybos įvyko, nurodęs tik tai, jog buvo kalbama apie „dvišalius ekonominius santykius artėjančio Vilniaus viršūnių susitikimo kontekste“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentūra šeštadienį paskelbė, kad V.Janukovyčius išvyko vizito, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė. Pirmadienį Kremlius patvirtino faktą, kad derybos įvyko.

Du Europos Parlamento specialieji pasiuntiniai – buvęs Lenkijos vadovas Aleksandras Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis) ir buvęs Europarlamento prezidentas Patas Coxas (Petas Koksas) antradienį turėjo atvykti į Kijevą ir suteikti jam paskutinę galimybę įrodyti, jog buvo padaryta pažanga.

Vėliau šią savaitę A.Kwasniewskis ir P.Coxas pristatys paskutinę ataskaitą šiuo klausimu Europos Parlamentui. Pirmadienį dokumentą aptars ES užsienio reikalų ministrai.

REKLAMA

Ministrai įvertins, ar Kijevas bus pasirengęs pasirašyti susitarimą per ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje lapkričio 28-29 dienomis.

Asociacijos sutartį, kuri yra susitarimas dėl laisvosios prekybos ir pirmasis žingsnis kelyje į narystę ES, ketinta pasirašyti 2011 metais, tačiau pasirašymas buvo atidėtas, kai už grotų atsidūrė J.Tymošenko, apkaltinta piktnaudžiavimu valdžia.

Ji pati tvirtina, kad šie kaltinimai buvo V.Janukovyčiaus kerštas.

Ukrainos pramonininkų ir verslininkų sąjungos bei Profesinių sąjungų federacijos atstovai antradienį susitiko su V.Janukovyčiumi ir paragino prezidentą vieniems metams atidėti susitarimo pasirašymą, kad šalis geriau pasirengtų, nurodoma prezidentūros išplatintame pranešime.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų