REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumas privalo triumfuoti. Tačiau tai ne visada pavyksta, kartais žmonės patenka į kalėjimus už tai, ko niekada nedarė. Oddie.com pateikia 10 istorijų apie žmones, kurie skaudžiai nukentėjo dėl nelaiku užsnūdusios Temidės.

Teisingumas privalo triumfuoti. Tačiau tai ne visada pavyksta, kartais žmonės patenka į kalėjimus už tai, ko niekada nedarė. Oddie.com pateikia 10 istorijų apie žmones, kurie skaudžiai nukentėjo dėl nelaiku užsnūdusios Temidės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyras, kurį neteisingai apkaltino nunuodijus savo 7 vaikus

77-ių Floridos (JAV) gyventojas grįžo į savo namus Arkadijoje, kur 1967-ais jis buvo neteisingai apkaltintas ir įkalintas dėl savo septynerių vaikų nunuodijimo.

REKLAMA

Dėl šlykštaus nusikaltimo – vaikai mirė suvalgę pesticidai apnuodyto maisto - jis 21-ius metus praleido kalėjime.

Moteriai, kuri dirbo aukle Richardsonų šeimoje, prisipažinus įvykdžius nusikaltimą, vyras buvo paleistas iš kalėjimo.

Turėjęs tapti profesionaliu beisbolo žaidėju vyras neteisingai įkalintas dėl žmogžudystės

Williamas Dillonas, dabar 53-ų, buvo nuteistas dėl įvykdyto nusikaltimo, nepaisant patikimo alibi. Tyrimo metu jis tariamai nurodė paplūdimį, kuriame buvo rastas kūnas. Jam nepadėjo ir tai, kad jo kameros draugas, laukdamas savo paties nuosprendžio, melagingai liudijo, kad W. Dillonas jam prisipažino nužudęs auką.

REKLAMA
REKLAMA

Praleidęs 27 metus už grotų, W. Dillonas buvo išteisintas dėl šio nusikaltimo ir paleistas remiantis pagal „Innocence Project“ programą atliktais DNR tyrimais.

Nepaisant visko, W. Dillonas dabar yra dainininkas, kartu su kitais neteisingai apkaltintais asmenimis pasirodantis įvairiuose renginiuose.

Pirmasis žmogus nuteistas mirties bausme, vėliau išteisintas ir paleistas

Kirkas Bloodsworthas buvo pirmasis žmogus, nuteistas mirties bausme, tačiau paleistas pritaikius DNR tyrimais paremtus įrodymus.

Vyras buvo nuteistas dėl 9-ių mergaitės išprievartavimo ir nužudymo Baltimorėje (JAV) 1985-ais, praleido beveik devynerius metus kalėjime – du iš jų jau nuteistas mirties bausme – kol jo advokatas rado DNR tyrimais patvirtintų įrodymų, kurie leido K. Bloodsworthą išlaisvinti, o policijai padėjo surasti tikrąjį žudiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyras, kuris kalėdamas praleido savo vienturčio sūnaus laidotuves

Robertas Dewey'us 1994-ais buvo nuteistas iki gyvenimo pabaigos be teisės išeiti anksčiau, už nusikaltimą, kurio neįvykdė.

Vyras buvo išleistas praėjus 17-ai metų, pritaikius DNR tyrimų technologijas. Temidė turėjo pripažinti savo klaidą, o vyrui dar išmokėjo kompensaciją. Tačiau kai kurių dalykų kompensuoti neįmanoma – vyras kalėdamas praleido savo vienturčio sūnaus laidotuves.

Vyras, kuriam buvo panaikinti kaltinimai nužudžius prieš pat egzekuciją

Du paaugliai buvo nušauti pietų Čikagoje, Vašingtono parke 1982-ais. Anthony Porteris dėl šio nusikaltimo buvo apkaltintas, teistas ir nuteistas mirties bausme.

REKLAMA

Likus penkiasdešimt valandų iki A. Porteriui turėjo būti suleista mirtina injekcija, teismas sustabdė bausmės vykdymą, remdamasis tyrimu, kuris parodė, kad nuteistojo intelektas buvo žemas suvokti kas vyksta.

Atidėjus bausmę tyrimas buvo pratęstas ir, peržiūrėjus pagrindinio liudytojo parodymus, bei gavus vaizdo įrašą su kitos grupės asmenų prisipažinimu nužudžius, 1999-ų vasario mėnesį A. Porteris buvo išleistas į laisvę.

Vyras, praleidęs kalėjime du dešimtmečius dėl įkandimo žymės

Kas galėjo pagalvoti, kad tokios detalės, kaip įkandimo žymė, užteks žmogų laikyti už grotų beveik du dešimtmečius.

REKLAMA

19-metė buvo rasta mirusi Niudžersio griovyje 1994-ais, ir Gerardas Richardsonas tapo tinkamu asmeniu kaltintojams įrodant žmogžudystę, nes turėjo įkandimo žymę.

Bet jie suklydo, nes DNR tyrimai šių metų spalį įrodė, kad įkandimo žymė, kurią turėjo G. Richardsonas buvo palikta kito vyro.

Beveik po 20-ies metų už grotų, G. Richardsonas išėjo į laisvę.

Ilgiausiai neteisingai kalėjęs vyras, kuriam vartus į laisvę atidarė DNR tyrimas

Įsivaizduokite, kad tenka sėsti į kalėjimą 35-iems metams... už nusikaltimą, kurio niekada neįvykdėte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent toks likimas laukė Jameso Baino, floridiečio, kuris buvo neteisingai apkaltintas ir nuteistas iki gyvenimo pabaigos dėl įsilaužimo, pagrobimo ir išprievartavimo 1974-ais.

J. Bainas tikino esąs nekaltas nuo pat pirmos dienos, prašydamas teismo atlikti DNR tyrimą. Nepelno siekianti organizacija „Innocence Project Florida“ atsiliepė į jo pagalbos šauksmą.

Ir jie pasirinko teisingai. DNR tyrimai parodė, kad J. Bainas niekaip negalėjo įvykdyti išprievartavimo, o praėjus aštuoniems mėnesiams buvo išleistas į laisvę.

35-i metai, kuriuos J. Bainas praleido uždarytas yra ilgiausias neteisingai apkaltinto ir po DNR tyrimų išlaisvinto žmogaus rekordas. J. Bainas už tuos savo gyvenimo metus gavo 1,7 mln. dolerių kompensaciją.

REKLAMA

Vyras, kuris kalėjo 20 metų privertus jį melagingai prisipažinti

Niekada neįvykdėte nusikaltimo, tačiau policininkai per tardymus palaužia psichologiškai taip, kad jūs prisiimate kaltę ir sėdate į kalėjimą 20-iai metų.

Taip nutiko vyrukui vardu Juanas Rivera, kuris buvo išlaisvintas 2012-ais. Vyriškis buvo nuteistas dėl 1992-ais įvykdyto 11-metės išprievartavimo ir nužudymo.

J. Rivera buvo pripažintas kaltu triskart, netgi kai DNR tyrimai rodė, kad jis turėjo lytinių santykių su kitu asmeniu. Kiekvieną nuosprendį vėliau teismas panaikino ir po trečiojo išteisinimo teisėjas vyrą turėjo išleisti į laisvę.

REKLAMA

Du nuteisti vyrai gavo po 5 mln. dolerių už beveik 18 metų kalėjimo

Išbuvę beveik visą 20-ies metų bausmę dėl išprievartavimo, du vyrai buvo paleisti į laisvę ir gavo milijoninę kompensaciją, kai DNR tyrimai parodė, kad jie negalėjo būti susiję su nusikaltimu. Larry Davisas ir Alanas Northrupas 1993-iais buvo įkalinti ir už grotų išlaikyti 18 metų.

Tačiau bylai patekus į Vašingtono universiteto „Innocence Project“ rankas, teismas bylą peržiūrėjo ir 2010-ais metais vyrus išleido į laisvę.

Kiekvienam iš jų buvo išmokėta 5.25 mln. dolerių kompensacija

Vyras, kuris buvo įkalintas policijai sufabrikavus įkalčius

Kartais, kai policija negali sugauti „blogiuko“, jie tiesiog sukuria tokį.

Būtent taip teigė Darylas Burtonas, kurį St. Louiso policijos departamentas išsiuntė į kalėjimą dėl 1984-ais degalinėje įvykdytos žmogžudystės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Burtonas dėl šio nusikaltimo buvo nuteistas iki gyvos galvos, tačiau išteisintas ir paleistas į laisvę 2008-ais, teisėjui nusprendus, kad jo nekaltumo įrodymai buvo tyčia nuslėpti vyro teismo metu

Praleidęs 24-ius metus kalėjime D. Burtonas padavė į teismą miestą, policijos tarybą, atskirus pareigūnus, kurie, vyro teigimu, nuteikė žmones liudyti prieš jį. Skunde jis taip pat teigė, kad policija sukūrė melagingas ataskaitas ir nuslėpė įrodymus apie tikrąjį žmogžudį, kuris buvo nužudytas dar 1986-ais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų